Yleinen

Opiskelijat järjestivät lapsille Lukumessut Tavastiassa

5.4.2023

Ammattiopisto Tavastian ensimmäisen vuoden lastenohjaajaopiskelijat järjestivät esikouluryhmälle Lukumessut-tapahtuman.

Opiskelijat kertovat itse tapahtuman suunnittelusta ja toteutuksesta näin:

”Opiskelemme tällä hetkellä pedagogisen toiminnan toteuttaminen varhaiskasvatuksessa -tutkinnon osaa. Olemme vierailleet yhdessä opettajamme Milla Junnan kanssa kirjastossa ja kulttuurikeskus Arxissa.

Lukunurkkauksessa lapset pääsivät kuuntelemaan kirjoja “Virtasen lapset ja pentu” ja “Veera Virtanen ja kiusaaja” sekä etsimään seinältä löytyviä kuvia kirjoista.

Kirjastossa pääsimme kirjavinkattavaksi Katja Malmin ohjauksella ja saimme hyviä vinkkejä varhaiskasvatukseen soveltuvista kirjoista. Lainasimme mm. media- ja tunnetaitokasvatukseen sekä arjen taitoihin liittyviä kirjoja.

Arxissa saimme esittelyn heidän laajasta toiminnastaan. Tutustuimme siellä käynnissä olevaan “Minä tykkään nyt” -näyttelyyn, joka kertoi tunteista ja niiden hallinnasta. Esittelijöinä toimivat kulttuurituottaja Ilona Härö ja taidekasvattaja Auni Tuovinen.

Aloimme suunnittelemaan lukumessutapahtumaa esikouluryhmälle. Tutustuimme perusteellisesti lainaamiimme kirjoihin. Niiden pohjalta suunnittelimme erilaisia toiminnallisia pisteitä. Valmistelimme pisteet lasten ikä ja lukuvalmiudet huomioiden. Halusimme, että järjestämämme pisteet ovat monipuolisia ja lapsia innostavia.

Lukumessuilla lapset pääsivät tutkimaan tietokirjoja suurennuslasin avulla, keskustelemaan tunteista ja kaveritaidoista. Messuilla oli myös satutuntinurkka ja lukumaja, joissa luimme ja tutkimme kirjoja yhdessä lasten kanssa. Pimeässä majassa lapset pääsivät lukemaan kirjaa taskulampun avulla ja keskustelemaan peloista.

Yhdellä pisteistä pääsimme kuuntelemaan äänikirjaa ja samalla lapset pääsivät rentoutumaan. Etsi ja löydä -pisteellä lapset pääsivät etsimään erilaisia hahmoja kirjan kuvista.

Uusia ideoita työelämään

lukumessujen toimintapiste
Täällä pääsi kuuntelemaan äänikirjaa ja samalla sai halutessaan rentouttavan hieronnan.

Rakensimme luokkaan lapsia houkuttelevat ja innostavat pisteet opettajiemme Jaana Haajasen ja ammatillisen opettajaopiskelijan Esa Mattilan avustuksella. Tilan lattialle teimme värikkäistä kuvioista polun jokaiselle pisteelle. Lukumessuille saimme vieraaksi 12 lapsen esikouluryhmän. Lapset olivat iloisia ja kiinnostuneita.

Tässä luokkamme ajatuksia päivästämme:

“Oli mukava ja rento tunnelma!”

“Lapset näyttivät viihtyvän ja nauttivan lukumessuista.”

“Oli kivaa ja lapset tykkäsivät kovasti.”

“Lukumessuja oli kiva suunnitella ja toteuttaa.”

Saimme tästä projektista tulevaan työelämään paljon uusia ideoita. Opimme lisää lapsiryhmän ohjaamisesta ja lasten kielellisten valmiuksien tukemisesta sekä paljon uutta tietoa kirjavinkkauksesta.

Tiedepisteellä oli käytössä suurennuslaseja ja lapset pääsivät tutkimaan erilaisia asioita kirjoista sekä kokeilemaan eri aisteja mm. tunnustelemaan erilaisia materiaaleja.

Lapsiryhmä osallistui toimintaan aktiivisesti ja saimme hyvää palautetta. Lasten kertoman perusteella tämä oli hyvä tapa oppia erilaisista lastenkirjoista. Pimeässä majassa ollessa lapsia ei jännittänyt, mutta lapset puhuivat myöhemmin keskenään sen olleen hiukan jännittävää.

Lukumessut olivat onnistuneet ja lapsiryhmä olisi viihtynyt seurassamme pidempäänkin. Tämä oli koko luokkamme mielestä onnistunut ohjaus ja kaikille jäi siitä hyvä mieli. Saimme myös opettajiltamme hyvää palautetta toiminnastamme.”

Kirjoittaneet: Iisa Koreemäki, Anniina Niiranen, Sanni Nieminen ja Elisa Rautakoski

Luokkamme VK22KOP toivottaa kaikille hyvää kevättä ja lukuiloa!

Sivua päivitetty 5.4.2023 kello 12.45

Uusimmat uutiset

Taitajien finaalit kisataan toukokuussa Kuopiossa

Tiukat Taitaja ammattitaidon SM-kilpailun semifinaalit ovat takana ja kaikki Tavastian opiskelijat suoriutuivat tehtävistään hienosti. Semifinaalit järjestettiin tammi–helmikuun vaihteessa ympäri Suomea. […]

Lue lisää

20.2.2024

Sisälogistiikan koulutustavat tekivät vaikutuksen vieraisiin

Tavastian sisälogistiikan koulutuksessa Turengissa vieraili tärkeitä alan ammattilaisia toteamassa, että logistiikan koulutus on hyvissä käsissä. Transval, Posti Groupin tytäryhtiö, on […]

Lue lisää

15.2.2024

Logistiikka-alan koulutus maahanmuuttaneille voi olla startti töihin tai alan opintoihin

Ammattiopisto Tavastian Turengin toimipisteessä käynnistyi maahanmuuttaneille suunnattu logistiikka-alan koulutus viime vuoden lopulla. Kolme kuukautta kestävän työvoimakoulutuksen aloitti 27 opiskelijaa, joista […]

Lue lisää

25.1.2024