Opiskelijatarina

Yrittäjäkin voi opiskella oppisopimuksella – Riikka suoritti lähiesimiestyön ammattitutkinnon

25.1.2023

Kokemäellä asuva Riikka Jalonen on sosiaali- ja terveysalan hoitotyön monipuolinen ammattilainen. Koulutukseltaan hän on lähihoitaja, sairaanhoitaja, kätilö, ensiapukouluttaja ja sotedigitalisaation erityisasiantuntija, ja parhaillaan Jalonen toimii oman yrityksensä, Vanhemmuusmatkan, toimitusjohtajana. Vanhemmuusmatka Oy tarjoaa synnytys- ja perhevalmennusta verkossa.

Kolmen pienen lapsen äiti on aktiivinen opiskelija. Ammattiopisto Tavastiassa Jalonen suoritti taannoin lähiesimiestyön ammattitutkinnon. Tavastiaan Jalonen päätyi Crazy Townin kautta.

riikka jalonen
Riikka Jalonen on yrittäjä, mutta myös intohimoinen opiskelija.

– Suoritin lähiesimiestyön ammattitutkinnon Tiimiakatemian Tiimimestari-opintojen yhteydessä, joihin lähdin Crazy Town -yritysyhteisön jäsenenä, Jalonen kertoo.

Kyseessä oli yhteistyössä räätälöity opiskeluryhmä Crazy Townin yrittäjille.

Yrittäjä saa mentorin

Kun yrittäjä opiskelee oppisopimuksella, hänelle etsitään mentori. Tavallisesti oppisopimusopiskelijaa ohjaa työpaikkaohjaaja, mutta koska yrittäjällä ei välttämättä ole edes fyysistä toimitilaa eikä työyhteisöä, tilanne on hieman erilainen. Jaloselle mentori löytyi helposti.

– Mentori nimettiin minulle Tavastian puolesta. Se oli helppoa verrattuna muihin opintoihini, joissa mentori on pitänyt löytää itse. Olin myös erittäin tyytyväinen mentoriini, ja nyt jälkikäteen harmittaa, etten hyödyntänyt hänen osaamistaan vielä enemmän opintojeni aikana, Jalonen sanoo.

Yrittäjänä opiskelu vaati Riikka Jalosen mukaan tehokkuutta, itsensä johtamista ja pari kertaa myös yön pikkutunteja.

– Ajankäytön suunnittelu on olennaista. Tavastiassa opiskelu oli kuitenkin joustavaa, käytännönläheistä ja helppoa, ja opetus tasokasta, yksilöllistä, ihmisläheistä ja lämmintä, hän muistelee.

Jalosen asuinpaikka Kokemäellä ja oppilaitos Hämeenlinnassa ei aiheuttanut lähiesimiestyön ammattitutkinnon opiskeluun mitään ongelmia.

– Kaikki opinnot tein etänä, eli maantieteellisellä sijainnilla ei tässä koulutuksessa ollut mitään väliä. En muista koskaan edes käyneeni Tavastian toimipisteessä, Jalonen naurahtaa.

Ammattiopisto Tavastiassa opiskelee paljon yrittäjiä ammatti- ja erikoisammattitutkintojen ryhmissä. Tyypillisesti kokonaisia koulupäiviä on lähi- tai etäopiskeluna kerran tai kaksi kuussa.

– Muu opiskelu tapahtuu omaa työtä ja yritystä kehittämällä ja käymällä siitä keskusteluja muiden opiskelijoiden ja Tavastian opettajien kanssa, sanoo Tavastian kehittämiskoordinaattori Anu Konkarikoski.

Opiskelu tuo ammatillista pääomaa

Riikka Jalosen mukaan lähiesimiestyön ammattitutkinto sopii jokaiselle, joka on kiinnostunut itsensä kehittämisestä, tiimityöskentelystä ja johtamisesta.

– Koulutus avarsi ajatusmaailmaani, vahvisti luottamusta omiin kykyihini, laajensi verkostojani ja loi uskoa siihen, että olen luomassa itselleni juuri oikeanlaista urapolkua, Jalonen toteaa.

Jalonen kuvailee olevansa intohimoinen yrittäjä, sillä hän ei viihdy työssä, jonka epäkohtia ei itse saa korjata.

– Vastaavaa perhevalmennuskokonaisuutta, mitä Vanhemmuusmatka tarjoaa, en olisi myöskään pystynyt luomaan palkkatyössä, hän pohtii.

Jalonen uskoo, että tulevaisuuden työelämässä on entistä tärkeämpää katsoa laatikon ulkopuolelle, kokeilla rohkeasti ja ylläpitää elinikäistä oppimista.

– Kaikesta opiskelusta on hyötyä elämässä. Vaikka hyöty ei näyttäytyisi saman tien, niin käy varmasti myöhemmin. Hyödyn omassa työssäni edelleen opeista ja kontakteista, jotka olen saanut yli 10 vuotta sitten suoritetuissa opinnoissa.

– Opintoja ei suoriteta oppilaitosta tai työnantajaa varten. Niissä hankitaan omaa ammatillista pääomaa, josta ammentaa vuosiksi eteenpäin. Kun opiskelun alkuun pääsee, siihen jää helposti myös koukkuun, Jalonen vinkkaa.

Tutustu lähiesimiestyön ammattitutkintoon

Sivua päivitetty 26.5.2023 kello 09.46

Uusimmat uutiset

Kevään yhteishaussa Ammattiopisto Tavastiaan valitut opiskelijat

Ammattiopisto Tavastiaan on kevään 2024 yhteishaussa valittu 561 uutta opiskelijaa. Alta löydät uusien opiskelijoiden nimet 13.6. tilanteen mukaisesti. Oppilaitos ei […]

Lue lisää

13.6.2024

Tavastiaan hopeaa Taitajista

Taitaja2024-finaali järjestettiin Kuopiossa toukokuussa. Tavastian opiskelija Henri Murtonen kilpaili logistiikan P5-sarjassa ja palasi kotiin hopeamitalistina. Taitaja2024-kilpailu järjestettiin toukokuussa Kuopiossa.  Taitaja-kilpailussa […]

Lue lisää

29.5.2024

Onnea ammattiin valmistuneille

Ammattiopisto Tavastiasta on valmistunut 6.4.–31.5.2024 välisenä aikana yhteensä 263 opiskelijaa. Heistä 26 ei ole antanut lupaa julkaista nimeään. Päivämäärä nimen […]

Lue lisää

28.5.2024