Yleinen

Ammattiopisto Tavastia uusi kestävän kehityksen sertifikaattinsa

13.6.2022

OKKA-säätiö on myöntänyt Ammattiopisto Tavastian kestävän kehityksen sertifikaatille jatkon seuraavalle kolmivuotiskaudelle. Sertifikaatti on osoitus kestävän kehityksen ja tulevaisuuden huomioimisesta oppilaitoksen kaikessa toiminnassa.

Ammattiopisto Tavastiassa kestävän kehityksen ja kestävän tulevaisuuden huomioimisella on pitkät perinteet, sillä Tavastia sai OKKA-säätiön myöntämän sertifikaatin ensimmäisen kerran jo vuonna 2017. Jatkon saaminen kertoo siitä, että Tavastiassa kestävä tulevaisuus on yhteinen asia.

–  Jokaisella osastollamme on omat kestävään tulevaisuuteen liittyvät tavoitteet, joita toteutetaan vuosittaisen toimintasuunnitelman mukaisesti. Lisäksi toteutamme kestävän kehityksen eri ulottuvuuksiin suunniteltuja teemaviikkoja ja olemme mukana Vastuullinen ja kestävä ammatillinen koulutus -hankkeessa, jossa muun muassa laskemme Ammattiopisto Tavastian hiilijalanjälkeä, kertoo Tavastian kestävän tulevaisuuden ryhmän puheenjohtaja Merja Kytöaho.

Sertifikaatin ansaitakseen on oltava yhteiskuntaa uudistava oppilaitos. Tavastiassa opiskelijan on mahdollista valita kestävän tulevaisuuden opintopolku, jonka yhtenä valinnaiskurssina on Kestävän elämäntavan ja työelämän edistäminen. Tärkeää onkin, että kestävien valintojen ja tekojen kulttuuri leviää oppilaitoksista työpaikoille opiskelijoiden mukana.

–  Monet kestävän tulevaisuuden mukaiset teot, kuten materiaalien kierrätys alasta riippumatta, ovat onneksi jo ihan arkipäivää meillä ja muualla. Tekstiili- ja muotialalla on oltu jo pitkään edelläkävijöitä, vuosittain on järjestetty Tekstiilit Uusiks -tapahtuma muiden toimijoiden kanssa ja opiskelijoilla on mahdollisuus valita valinnaiseksi ammatilliseksi tutkinnon osaksi Tekstiili- ja muotialan kiertotaloustuotteen valmistaminen, sanoo Kytöaho, joka työskentelee Tavastiassa ravintola-, catering- ja elintarvikealan koulutuspäällikkönä.

–  Ruokahävikkiä meillä ei juuri tule, kun raaka-aineiden tilaukseen ja käyttöön kiinnitetään tarkasti huomiota koko ajan. Opiskelijaravintolassa opiskelijoille aamuisin tarjottava puuro taas on jo pitkään ollut luomua, Kytöaho kertoo.

Ravintola-, catering- ja elintarvikealan osastolla opiskelijoiden opintoihin sisältyvät myös kestävään tulevaisuuteen liittyvät Ammattilaisen kädenjälki -verkkokurssit, joita on tarkoitus markkinoida myös muille aloille. Myös osaston henkilökunta suorittaa samat kurssit.

Muutos vaatii tekoja

Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen OKKA-säätiön sertifikaatin saaminen edellyttää oppilaitoksen tekemää itsearviointia sekä ulkoisen arvioijan tekemää auditointia. Oppilaitoksen toimintaa arvioidaan kymmenellä indikaattorilla, jotka koskevat kestävän kehityksen kannalta keskeisiä oppilaitoksen toiminnan näkökulmia. Indikaattorit on jaoteltu kolmeen osa-alueeseen, joita ovat opetus, toimintakulttuuri ja johtaminen.

Tavastiassa sertifikaatin itsearviointiin osallistui kuusi henkilökunnasta koottua paneelia, joista jokaisen kanssa Merja Kytöaho kävi vielä palautekeskustelun, jossa tuotiin esiin kehittämis- ja parannusehdotuksia.

Marraskuussa Tavastiassa kävi auditoija tekemässä haastatteluja, joihin osallistui kestävän tulevaisuuden ryhmän jäseniä, oppilaitoksen johtoa, opettajia sekä opiskelijoita.

Parhaillaan Tavastiassa on perusteilla opiskelijoiden ja henkilökunnan yhteinen Teams-kanava, jossa opiskelijat pääsevät kommentoimaan ja ottamaan kantaa kestävän tulevaisuuden asioihin. Henkilökunnan oma kanava on ollut olemassa jo pitkään, samoin kuin aurinkopaneelit Hattelmalantien kampusalueen kahden rakennuksen katoilla.

Vaikka energian säästäminen on tärkeää, kestävään tulevaisuuteen liittyvät myös sosiaaliset ja kulttuuriset ulottuvuudet.

–  Meillä on paljon maahanmuuttajaopiskelijoita, joten olemme tekemisissä eri kulttuurien kanssa päivittäin ja opimme puolin ja toisin. Sosiaalista puolta taas edistää esimerkiksi koko terveys- ja hyvinvointialamme opetus sekä vaikkapa henkilökunnan työhyvinvointipäivät ja sähköpyörät, kuvailee Merja Kytöaho, jolle itselleen kestävä kehitys on sydämen asia.

–  Kierrän joka aamu aikaisin saman koiralenkin ja kerään roskat sen varrelta ja kuvaan ne Instagramin storyihin. Kierrätän ja lajittelen ja osallistun tammikuisiin Vegaanihaasteisiin. Jotkut vegaanituotteet ovatkin jääneet pysyvästi käyttöön. Lisäksi olen opiskellut ympäristökasvattajaksi, jotta sain vähän selkänojaa näistä asioista puhumiseen, sillä muutokset eivät tapahdu itsestään. Kaikkia tarvitaan!

Sivua päivitetty 13.6.2022 kello 10.17

Uusimmat uutiset

Kevään yhteishaussa Ammattiopisto Tavastiaan valitut opiskelijat

Ammattiopisto Tavastiaan on kevään 2024 yhteishaussa valittu 561 uutta opiskelijaa. Alta löydät uusien opiskelijoiden nimet 13.6. tilanteen mukaisesti. Oppilaitos ei […]

Lue lisää

13.6.2024

Tavastiaan hopeaa Taitajista

Taitaja2024-finaali järjestettiin Kuopiossa toukokuussa. Tavastian opiskelija Henri Murtonen kilpaili logistiikan P5-sarjassa ja palasi kotiin hopeamitalistina. Taitaja2024-kilpailu järjestettiin toukokuussa Kuopiossa.  Taitaja-kilpailussa […]

Lue lisää

29.5.2024

Onnea ammattiin valmistuneille

Ammattiopisto Tavastiasta on valmistunut 6.4.–31.5.2024 välisenä aikana yhteensä 263 opiskelijaa. Heistä 26 ei ole antanut lupaa julkaista nimeään. Päivämäärä nimen […]

Lue lisää

28.5.2024