Yleinen

Mari löysi matkailualalta uuden uran

30.3.2022

Kun yksi ovi sulkeutuu, monesti toinen avautuu. Näin kävi myös hämeenlinnalaiselle Mari Nokkoselle, joka aikuisiällä joutui vaihtamaan ammattia ja alaa selkäongelmien takia. Ensimmäiseltä ammatiltaan teollinen vaatesuunnittelija ja ompelija työskenteli myös R-kioskissa ja K-kaupassa, mutta on nyt uudelleenkouluttautumisen myötä matkailualan yrittäjä ja tapahtumatuottaja.

Vauhtia uuteen uraan antoi Ammattiopisto Tavastiassa suoritettu matkailupalvelujen ammattitutkinto.

– Vuonna 2018 jouduin pohtimaan, että mikä minusta tulee isona. Vakuutusyhtiö oli luvannut maksaa uudelleenkouluttautumiseni. Samoihin aikoihin olin talkoolaisena Hämeen keskiaikafestivaaleilla, ja pohdin asiaa ääneen keskiaikafestivaalien turvallisuudesta vastanneen Local Crew´n Ville Ketoselle. Hän sitten totesi, että kyllä me sinusta tapahtumatuottaja tehdään, jos niin halutaan, Nokkonen muistelee.

Mari Nokkonen kouluttautui uudelleen ja pyörittää nyt omaa tapahtumatuotantoalan yritystään.

Asiat lähtivät etenemään nopeasti, ja Nokkonen otti yhteyttä Tavastiaan, josta hänet ohjattiin matkailualan lehtorin Esko Hentilän puheille. Koska Ville Ketonen oli luvannut työllistää Nokkosen Local Crewiin, opiskelu järjestettiin koulutussopimuksella, eikä Nokkonen viettänyt päivääkään koulunpenkillä.

– Käytännössä kuljin vuoden verran Villen kantapäillä ja opettelin tapahtuma-alaa työelämässä. Olin mukana muun muassa NHL-joukkueiden Helsingin pelien taustatöissä, Nokkonen kertoo.

Nokkonen valmistui Tavastiasta joulukuussa 2019. Opiskeluiden näyttötyönä olivat vuoden 2019 keskiaikafestivaalit, sillä kun Nokkonen vuonna 2018 oli Local Crew´llä töissä, Hämeen keskiaikayhdistys etsi seuraavan vuoden tapahtuman tuottajaa. Silloin Nokkonen teki Ville Ketosen kanssa ”tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä”, kuten Nokkonen itse naurahtaa.

– Laitoin sitten oman firman pystyyn, ja työskentelen nyt Hämeen keskiaikafestivaalin päätuottajana. Teen myös muitakin hommia tapahtumatuotantoalalla. Sattuneesta syystä tällä alalla on viime aikoina tehty vähän kaikenlaista.

Opiskelijoiden ohjaaja

Keskiaikafestivaalin päätuottajana Nokkonen vastaa lukemattomista asioista, joita tapahtuma vaatii onnistuakseen. Apunaan hänellä vuosittain muutamia Ammattiopisto Tavastian matkailualan opiskelijoita, jotka ovat keskiaikafestivaaleilla työssäoppimisjaksolla. Nokkonen toimii heidän työpaikkaohjaajanaan.

– Tapahtumakokonaisuus on minun vastuullani. Opiskelijat pääsevät tekemään käytännön hommia, ja monesti tekemällä oppiikin parhaiten. Tässä näkee myös hyvin, mitä kaikkea tapahtuman valmiiksi saattaminen vaatii, Nokkonen pohtii.

Parhaillaan työn alla on ensi kesän festivaalin ohjelma ja sopimusten teko yhteistyökumppaneiden kanssa. Myös talkoolais- ja myyjähaku on avattu. Puuhaa riittää, ja Nokkonen toteaakin, että tapahtuma-alalla työskentely vaatii ennen kaikkea joustavuutta ja ongelmanratkaisukykyä.

– Täällä ei voi jäädä miettimään sormi suussa, vaan pitää tehdä nopeita ratkaisuja. Luovuutta ja lievää hulluuttahan tämä vaatii, mutta työ on myös todella palkitsevaa, Nokkonen hymyilee.

Matkailupalvelujen ammattitutkintoon voi hakea jatkuvassa haussa. Koulutus alkaa sopimuksen mukaan. Lue lisää ja hae!

Sivua päivitetty 30.3.2022 kello 10.07

Uusimmat uutiset

Suomalaista koulujärjestelmää tutkimassa

Lounais-Ranskasta Bordeauxista saapunut viiden opettajan tiimi tutustui helmikuussa yli viikon ajan Ammattiopisto Tavastiaan ja suomalaiseen koulujärjestelmään laajemmin. Heidän erityinen kiinnostuksen […]

Lue lisää

6.3.2023

Tv-ohjelma ja työharjoittelu Ranskassa – leipuri-kondiittoriopiskelijat Neea ja Emily vauhdissa

Tavastian kolmannen vuoden leipuri-kondiittoriopiskelijat Neea Vainio ja Emily Thompson ovat mukana Nelosen uudessa Mestarileipurit-ohjelmassa. Ohjelma alkaa maaliskuun lopulla, ja nyt […]

Lue lisää

22.2.2023

Taitaja9: Menestystä aluekilpailussa

Hämeen alueen T9-aluekilpailut järjesti tänä vuonna Hyria Koulutus Riihimäellä. Kilpailussa oli mukana yhteensä 16 joukkuetta Hämeen eri paikalliskilpailuista: Ammattiopisto Tavastialta […]

Lue lisää

15.2.2023