Opiskelijatarina

Mari löysi matkailualalta uuden uran

30.3.2022

Kun yksi ovi sulkeutuu, monesti toinen avautuu. Näin kävi myös hämeenlinnalaiselle Mari Nokkoselle, joka aikuisiällä joutui vaihtamaan ammattia ja alaa selkäongelmien takia. Ensimmäiseltä ammatiltaan teollinen vaatesuunnittelija ja ompelija työskenteli myös R-kioskissa ja K-kaupassa, mutta on nyt uudelleenkouluttautumisen myötä matkailualan yrittäjä ja tapahtumatuottaja.

Vauhtia uuteen uraan antoi Ammattiopisto Tavastiassa suoritettu matkailupalvelujen ammattitutkinto.

– Vuonna 2018 jouduin pohtimaan, että mikä minusta tulee isona. Vakuutusyhtiö oli luvannut maksaa uudelleenkouluttautumiseni. Samoihin aikoihin olin talkoolaisena Hämeen keskiaikafestivaaleilla, ja pohdin asiaa ääneen keskiaikafestivaalien turvallisuudesta vastanneen Local Crew´n Ville Ketoselle. Hän sitten totesi, että kyllä me sinusta tapahtumatuottaja tehdään, jos niin halutaan, Nokkonen muistelee.

Mari Nokkonen kouluttautui uudelleen ja pyörittää nyt omaa tapahtumatuotantoalan yritystään.

Asiat lähtivät etenemään nopeasti, ja Nokkonen otti yhteyttä Tavastiaan, josta hänet ohjattiin matkailualan lehtorin Esko Hentilän puheille. Koska Ville Ketonen oli luvannut työllistää Nokkosen Local Crewiin, opiskelu järjestettiin koulutussopimuksella, eikä Nokkonen viettänyt päivääkään koulunpenkillä.

– Käytännössä kuljin vuoden verran Villen kantapäillä ja opettelin tapahtuma-alaa työelämässä. Olin mukana muun muassa NHL-joukkueiden Helsingin pelien taustatöissä, Nokkonen kertoo.

Nokkonen valmistui Tavastiasta joulukuussa 2019. Opiskeluiden näyttötyönä olivat vuoden 2019 keskiaikafestivaalit, sillä kun Nokkonen vuonna 2018 oli Local Crew´llä töissä, Hämeen keskiaikayhdistys etsi seuraavan vuoden tapahtuman tuottajaa. Silloin Nokkonen teki Ville Ketosen kanssa ”tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä”, kuten Nokkonen itse naurahtaa.

– Laitoin sitten oman firman pystyyn, ja työskentelen nyt Hämeen keskiaikafestivaalin päätuottajana. Teen myös muitakin hommia tapahtumatuotantoalalla. Sattuneesta syystä tällä alalla on viime aikoina tehty vähän kaikenlaista.

Opiskelijoiden ohjaaja

Keskiaikafestivaalin päätuottajana Nokkonen vastaa lukemattomista asioista, joita tapahtuma vaatii onnistuakseen. Apunaan hänellä vuosittain muutamia Ammattiopisto Tavastian matkailualan opiskelijoita, jotka ovat keskiaikafestivaaleilla työssäoppimisjaksolla. Nokkonen toimii heidän työpaikkaohjaajanaan.

– Tapahtumakokonaisuus on minun vastuullani. Opiskelijat pääsevät tekemään käytännön hommia, ja monesti tekemällä oppiikin parhaiten. Tässä näkee myös hyvin, mitä kaikkea tapahtuman valmiiksi saattaminen vaatii, Nokkonen pohtii.

Parhaillaan työn alla on ensi kesän festivaalin ohjelma ja sopimusten teko yhteistyökumppaneiden kanssa. Myös talkoolais- ja myyjähaku on avattu. Puuhaa riittää, ja Nokkonen toteaakin, että tapahtuma-alalla työskentely vaatii ennen kaikkea joustavuutta ja ongelmanratkaisukykyä.

– Täällä ei voi jäädä miettimään sormi suussa, vaan pitää tehdä nopeita ratkaisuja. Luovuutta ja lievää hulluuttahan tämä vaatii, mutta työ on myös todella palkitsevaa, Nokkonen hymyilee.

Matkailupalvelujen ammattitutkintoon voi hakea jatkuvassa haussa. Koulutus alkaa sopimuksen mukaan. Lue lisää ja hae!

Sivua päivitetty 26.5.2023 kello 09.52

Uusimmat uutiset

Onnea ammattiin valmistuneille!

Ammattiopisto Tavastiasta on valmistunut 22.12.2023.–5.4.2024 välisenä aikana 215 uutta ammattilaista. Heistä 30 ei ole antanut lupaa julkaista nimeään. Lämpimät onnittelut […]

Lue lisää

5.4.2024

Kansainvälisyys on tärkeä osa ammattiopiston toimintaa

Kansainväliset vierailut ovat tärkeä tapa mm. kasvattaa oppilaitoksen verkostoja ja kehittää toimintatapoja. Tavastiassa on käy vuosittain lukuisa määrä ulkomaalaisia vieraita […]

Lue lisää

28.3.2024

Yritysyhteistyö: Patria kävi kylässä

Ammattiopisto Tavastia tekee tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa eri aloilla. Opiskelijat näkevät ja kokevat aitoa työelämää monella eri tapaa, vierailut ovat […]

Lue lisää

27.3.2024