Yleinen

TUVA-koulutus alkaa syksyllä

23.2.2022

Uusi TUVA-koulutus alkaa ensimmäisen kerran elokuussa. TUVA korvaa vanhan kymppiluokan, lukioon valmistavan koulutuksen sekä VALMA-koulutukset.

Uuteen tutkintokoulutukseen valmistavaan koulutukseen eli TUVA-koulutukseen voi hakea ensimmäistä kertaa 22.2.2022 alkaneessa yhteishaussa. TUVA-koulutus on noin vuoden kestävä koulutus, jonka aikana opiskelija voi miettiä, mitä tulevaisuudessa haluaisi opiskella. Koulutuksessa saa myös lisää valmiuksia ammatin opiskeluun ja ohjausta opiskelupaikan etsimiseen.

TUVA-koulutuksen aloittaminen Ammattiopisto Tavastiassa on seurausta lakimuutoksesta. Muutoksen myötä vanhat kymppiluokat, VALMA-koulutukset ja lukioon valmentavat LUVA-koulutukset lakkaavat olemasta, ja jatkossa seutukunnan eri toimijat järjestävät TUVA-koulutusta yhteistyössä.

– Hämeenlinnan seudulla TUVA-koulutusta järjestävät Ammattiopisto Tavastia ja Kiipulan ammattiopisto. Yhteistyötä tehdään lyseon lukion, Hämeen ammatti-instituutin ja Hämeenlinnan kaupungin kanssa. Oppivelvollisuuslain muutoksen myötä kaikille ysiluokkalaisille on oltava jatko-opiskelupaikka, joten TUVA on myös paikka, jonne ohjataan, jos yhteishaussa ei saa muuta opiskelupaikkaa, kertoo koulutuspäällikkö Minna Leminen Ammattiopisto Tavastiasta.

TUVA-koulutuksessa voi korottaa peruskoulun arvosanoja, valmentautua lukio-opintoihin, suorittaa S2-opintoja tai harjoitella arjen taitoja. Koulutus alkaa elokuussa samoihin aikoihin kuin muutkin toisen asteen opinnot.

– TUVA-ryhmiin otetaan uusia opiskelijoita ohjatun haun kautta myös myöhemmin syyslukukauden aikana, Leminen sanoo.

Koulutustarjotin tulossa

TUVA-koulutukseen voi hakea yhteishaun tai jatkuvan haun kautta. Yhteishaun kautta hakevat peruskoulutuksen päättävät tai ilman toisen asteen tutkintoa olevat. Jatkuvassa haussa voivat hakea esimerkiksi maahanmuuttajat, joilla on jokin tutkinto suoritettuna aiemmassa kotimaassaan.

Koska peruskoulun päättäneiden ryhmässä voi olla sekä lukioon että ammatilliseen koulutukseen tähtääviä opiskelijoita, joiden opintopolut ja tarpeet ovat erilaisia, on tärkeää laatia koulutustarjonnalle selkeä tarjotin, josta käy ilmi, missä kohdassa vuotta opetetaan mitäkin.

– Lukioon valmentavia opintoja tullee olemaan keväällä tammi-toukokuussa. Muiden koulutusten osien tarjontaa suunnitellaan kevään aikana. Haluamme varmistaa, että opiskelijoilla on laajat mahdollisuudet valita erilaisia koulutuksen osia.

Käytännössä ensimmäisen TUVA-ryhmän kokoonpano tiedetään vasta elokuussa, kun yhteishaun ja jatkuvan tulokset ovat selvät.

– Opiskelijoita saattaa tulla mukaan myös kesken lukuvuoden, kun ammatilliset tai lukio-opinnot eivät vastaakaan odotuksia tai vauhtia pitää hakea valmentavasta koulutuksesta, Leminen sanoo.

Hae ja tutustu TUVA-koulutukseen nettisivuillamme

Sivua päivitetty 23.2.2022 kello 09.43

Uusimmat uutiset

Ravintola- ja catering-alan koulutus tarjoaa useita uramahdollisuuksia

Ammattiopisto Tavastian ensimmäisen vuoden ravintola- ja catering-alan opiskelijat Abdu, Niko ja Manta ovat viihtyneet opinnoissaan. Ensimmäisen vuoden opiskelijat uuden edessä […]

Lue lisää

28.9.2023

Ohjauspiste palvelee syyslomaviikolla etänä

Tavastian Ohjauspisteen ovet A-rakennuksessa ovat syyslomaviikon (vko 42) kiinni, mutta palvelua saa puhelimitse ja sähköpostilla. Tapaamiset ja niihin saapuminen sovitaan […]

Lue lisää

25.9.2023

Tervetuloa Suomen kokkimaajoukkueen loihtimalle illalliselle!

Ammattiopisto Tavastian Ravintola Punaportti toimii kokkimaajoukkueen harjoitusnäyttämönä 24.10.2023. Tällaista mahdollisuutta nauttia olympiatason illallinen Hämeenlinnassa on harvoin tarjolla. Tule herkuttelemaan todellisen […]

Lue lisää

19.9.2023