Yleinen

Ranskalaisia vieraita Tavastiassa

25.11.2021

”Olette onnekkaita”, totesi ranskalainen opettaja autoalan opiskelijoille. ”Teillä on puhdasta ja siistiä. Teillä on leveät käytävät ja koulussa on hiljaista.” Autoalan opiskelijat kuuntelivat, kun englannin opettaja Anne Laure Deschamps ja taidealan opettaja Céline Tiffereau Saint Vincent de Paulin oppilaitoksesta kertoivat eroista ranskalaisen ja suomalaisen oppilaitoksen välillä.

Anne Lauren ja Célinen piti tulla maaliskuussa 2020 jobshadowing-vierailulle oppilaitokseemme, mutta vasta nyt marraskuussa rajoitusten helpotettua vierailu vihdoin toteutui.

Anne Laure ja Céline opettavat Bordeauxissa, Etelä-Ranskassa. Lycée des métiers Saint Vincent de Paul on 800 opiskelijan katolilainen oppilaitos, jossa voi opiskella esimerkiksi muotialaa, grafiikkaa, sosiaalialaa sekä toimistoalaa.

Iso ero kouluissamme on esimerkiksi se, että meidän oppilaitostemme edessä ei ole portteja eikä tarvita kulkulupia. Terrori-iskujen uhkien vuoksi Ranskassa oppilaitosten edessä on portit ja vartija päästää opiskelijat aamulla sisään ja iltapäivällä ulos. Meillä opettajien ja opiskelijoiden välinen suhde on tuttavallisempi kuin Ranskassa, jossa ollaan muodollisempia. Näin he kokivat seuratessaan opetustamme.

Jobshadowing-viikon aikana he vierailivat esimerkiksi Turengissa logistiikka-alan opinnoissa, verhoomossa, Valma-maahanmuuttaja-ryhmässä ja Taitopajassa. Kaurialan lukion STEAM-projektissa he pääsivät tutustumaan AR- ja VR-teknologiaan.

Suutarialan opinnoissa opiskelijat Sarri ja Pyry kertoivat hienosti englanniksi opinnoistaan ja tulevaisuuden suunnitelmistaan. OTE-pajan tytöt odottivat ranskalaisia vieraita jännittyneinä ja ilahtuivat siitä, miten hyvin he onnistuivat vastaamaan opettajien kysymyksiin englanniksi. Ilahduttavaa oli, että ranskattaret pääsivät kokemaan innokasta Nuori yrittäjä -messumeininkiä A-rakennuksen aulassa. 

Vieraat seurasivat englannin kielen opetusta D-pajassa ja englannin keskustelukurssia lyseon lukiossa. Lisäksi he tapasivat käsi- ja taideteollisuusalan opiskelijoita kätevän pajassa sekä tutustuivat Pintakillan toimintaan sekä jatkuvan oppimisen ideologiaan ja omavalmentajan työnkuvaan.

Vieraat yllättyivät opiskelijoiden hyvästä englannin kielen taidosta ja he erityisesti pitivät siitä, että saivat keskustella opiskelijoiden kanssa.

Teksti: oppimisen tuen koordinaattori Elina Jalli

Sivua päivitetty 25.11.2021 kello 09.46

Uusimmat uutiset

Kokkisota Punaportilla – nyt on liekeissä talon oma henkilökunta!

Tulossa on ainutlaatuinen tilaisuus, jossa kaksi todellista huippukokkia johtaa Tavastian henkilökunnasta koostuvia kilpailujoukkueita. Molemmat joukkueet valmistavat kolme ruokalajia, ja jotta […]

Lue lisää

19.3.2024

Tavastia tekee työtä yhdenvertaisuuden eteen

Tavastiassa selvitettiin opiskelijoiden ja henkilöstön kokemuksia yhdenvertaisuuden nykytilasta. – Haluamme olla oppilaitos, jossa opiskelijat ja henkilöstö kokevat olonsa turvalliseksi ja […]

Lue lisää

14.3.2024

Naiset kulissien edessä

Kevään aikana yhteistyössä toteutetun naisten teatterikurssin tavoitteena on muun muassa ohjata tunnetyöskentelyä naiseudesta ja naisten tunteista. Yhdistäviä tekijöitä naiseudessa eri […]

Lue lisää

14.3.2024