Yleinen

Ohjauspäivä veti yli sata koulutuksesta kiinnostunutta

8.10.2021

Väkeä kuhisi ja innostus leijui ilmassa, kun Ammattiopisto Tavastian S-rakennuksessa järjestettiin Ohjauspäivä työikäisille keskiviikkona 6.10.2021. Ohjauspäivä oli osa jatkuvan oppimisen kehittämistä, jota opetus- ja kulttuuriministeriö rahoittaa. Paikalle Ohjauspäivään oli kutsuttu työikäisiä, jotka halusivat keskustella koulutusvaihtoehdoista eri alojen opettajien, koulutuspäälliköiden ja opinto-ohjaajien kanssa, tehdä hakemuksia yhdessä tai miettiä opiskeluvaihtoehtoja.

Ohjauspäivästä tiedotettiin mm. kuntakokeilun ja muiden verkostoyhteistyökumppanien kautta. Hienosti ihmiset löysivät paikalle, kiitos! Terveys- ja hyvinvointialan ohjaus veti alkuvaiheessa noin 30 henkilön jonon koulutuksesta kysyviä, lähihoitajaksi moni haluaa. Myös muut alat ja koulutukset kiinnostivat ja iloinen puheensorina jatkui koko tilaisuuden ajan kahdesta neljään.

Yhteistyö on avain ratkaisujen löytymiseen

Mukana Ohjauspäivää toteuttamassa oli paljon tavastialaista osaamista. Omat pöydät olivat esimerkiksi oppimisen tuen, täsmätyökykyisten tukemisen ja perustaitojen kartoittamisen toimijoilla, oppisopimusviikkoa juhlivalla oppisopimustoiminnalla, Ohjauspisteellä, hallinnolla sekä eri koulutusaloilla.

Ohjaamassa olivat Tavastian opinto-ohjaajat, jatkuvan oppimisen henkilöstö sekä osaamista toivat yhteistyökumppaneina lisää Hämeenlinnan kuntakokeilun toimijat ja TE-palveluiden asiantuntijat. Näin saatiin selviteltyä sekä alaan ja ammattiin liittyviä kysymyksiä että opintojen aikaiseen toimeentuloon liittyviä kullekin parhaita vaihtoaehtoja.

Aikuisena opiskelemaan?

Monelle osallistujalle Ohjauspäivä oli iso juttu. Monella opinnoista on aikaa ja opiskelu on nykyisin kovin erilaista kuin ennen. Jotkut työikäiset arkailivat sisälle tulemista, opiskelemaan hakeutuminen jännittää. Moni tuli yhdessä ystävän, tukihenkilön tai ohjaavan toimijan kanssa.

Omavalmentaja-projektityöntekijä Marko Riikkula, rehtori Heini Kujala, opintopäällikkö Kirsi Siirilä ja opiskelijapalvelupäällikkö Päivi Kortesniemi ohjasivat osallistujia hallinnollisissa asioissa.

Suuri kiitos teille, verkostoyhteistyökumppanit ja muut, jotka tulitte mukana. Oli hyvä päästä puhumaan kasvokkain ja nähdä, millaisia opettajia ja ohjaushenkilöstöä opinnoissa olisi tukena sekä mitä opinnoissa ihan käytännössä tehdään. Joku oli saanut innostuksen selvittää aikuisena opiskelun mahdollisuutta lastensa ammatillisista opinnoista ja kokemuksista niissä. Moni lähti pois leuka pystyssä ja silmät hymyillen. Ratkaisuja löytyi.

Joku kertoi, että oli miettinyt koulutukseen hakeutumista 20 vuotta ja rohkeni nyt tulla keskustelemaan toiveistaan kasvokkain – oma ala hänelle löytyi. Joku oli yrittäjä ja halusi vahvistaa osaamistaan yrittäjyyden ohessa. Joku halusi lisätietoa itseä kiinnostavasta alasta ja tavata opettajia.

Joku ei tiennyt, mitä haluaisi ja sopi opinto-ohjaajan kanssa ajan, jolloin mietitään kahden kesken tarkemmin. Joku halusi selvitellä koulutuksen aikaisiin etuuksiinsa liittyviä asioita.

Osallistujien tarinat ja toiveet olivat kovin monet

Mohsen Amini on ollut kiinnostunut lähihoitajakoulutuksesta ja Raisa Mongorilla taas on valmiit nelivuotiset kätilöopinnot kotimaastaan.

Työikäisten ohjauspäivässä oli pari kotoutumiskoulutuksessa opiskelevaa nuorta aikuista. Mohsen Amini on ollut kiinnostunut lähihoitajakoulutuksesta ja hän saikin ohjauspäivänä tietoa soveltuvuuskoepäivän ajankohdista, haastattelupäivästä ja opintoihin hakemisen prosessista.

Raisa Mongorilla taas on valmiit nelivuotiset kätilöopinnot kotimaastaan, ja todennäköisesti päästäkseen tekemään kätilön töitä Suomessa hänen tarvitsee hakeutua muuntokoulutukseen ammattikorkeakouluun. Ohjauspäivän aikana tarkistettiin muutaman lähellä sijaitsevan ammattikorkeakoulun yhteystiedot. Tätä ennen Raisa aikoo kuitenkin suorittaa yleisen kielitutkinnon Vanajaveden Opistolla saadakseen näyttöä suomen kielen taidoistaan.

Tyytyväisiä oltiin – ohjauspäiviä jatketaan

Palaute tilaisuudesta oli hyvä. Ohjauksesta vastaava koulutuspäällikkö Riikka Lehto ja työikäisten tukitoimia kehittävä projektiasiantuntija Susanna Aromaa toivottivat tulijoita tervetulleeksi ja kysyivät pois lähtiessä palautetta. Kovin tyytyväisiä poistujat olivat, molemmat iloitsivat onnistuneista ohjauskohtaamisista.

Parturiliikettä pitävä Wael keskusteli koulutuspäällikkö Minna Lemisen kanssa yrittäjän oppisopimuksesta hiusalalle. Oppisopimus on näppärä tapa kouluttautua myös yrittäjänä.

Uravalmentaja Anni Rahkonen ja Opinto-ohjaaja Marko Salakari pitivät pientä Miniohjauspistettä, jossa keskusteltiin, jos uravalinta ja suunta opinnoissa on epäselvä. Polkuja löytyi ja jos ei löytynyt, sovittiin tapaamisia Tavastian Ohjauspisteelle.

Hämeenlinnan seudun kuntakokeilun palveluesimies Anna-Kaisa Häppölä ja Ohjauspäivän järjestelyistä vastannut hakevan toiminnan kehittäjä Emma Saaranen iloitsivat päivän onnistumisesta sekä kuntakokeilun ja Tavastian käytännön yhteistyöstä työikäisten hyväksi.

Terveys- ja hyvinvointialan koulutuspäälliköillä Pirjo Saarelalla ja Irmeli Elolla oli ohjatessa vilkasta. Sosiaali- ja terveysala työllistää ja lähihoitajakoulutus kiinnosti selkeästi eniten.

Hallinnolla oli oma tärkeä roolinsa sekä pöytänsä, jonka ääressä selviteltiin mm. kielikoeasioita, koulutushakemus- ja opiskelijavalintatilanteita. Ohjaamassa olivat omavalmentaja-projektityöntekijä Marko Riikkula, rehtori Heini Kujala, opintopäällikkö Kirsi Siirilä ja opiskelijapalvelupäällikkö Päivi Kortesniemi.

Teksti ja kuvat: jatkuvan oppimisen projektipäällikkö Tiina Alhainen ja kehitysjohtaja Arto Ruhala

Sivua päivitetty 8.10.2021 kello 12.24

Uusimmat uutiset

Kevään yhteishaussa Ammattiopisto Tavastiaan valitut opiskelijat

Ammattiopisto Tavastiaan on kevään 2024 yhteishaussa valittu 561 uutta opiskelijaa. Alta löydät uusien opiskelijoiden nimet 13.6. tilanteen mukaisesti. Oppilaitos ei […]

Lue lisää

13.6.2024

Tavastiaan hopeaa Taitajista

Taitaja2024-finaali järjestettiin Kuopiossa toukokuussa. Tavastian opiskelija Henri Murtonen kilpaili logistiikan P5-sarjassa ja palasi kotiin hopeamitalistina. Taitaja2024-kilpailu järjestettiin toukokuussa Kuopiossa.  Taitaja-kilpailussa […]

Lue lisää

29.5.2024

Onnea ammattiin valmistuneille

Ammattiopisto Tavastiasta on valmistunut 6.4.–31.5.2024 välisenä aikana yhteensä 263 opiskelijaa. Heistä 26 ei ole antanut lupaa julkaista nimeään. Päivämäärä nimen […]

Lue lisää

28.5.2024