Yleinen

Onnistunut ohjauspäivä toi hymyn hakijoille ja opiskelijoita Tavastiaan

10.8.2021

Ammattiopisto Tavastiassa järjestettiin ohjausiltapäivä maahanmuuttajille perjantaina 6.8.2021. Ohjausiltapäivään kutsuttiin ammatillisiin opintoihin keväällä 2021 hakeneita maahanmuuttajia, joita ei ollut valittu suorittamaan koko tutkintoa.

– Halusimme tarjota työikäisille opiskelupaikkoja, kehittää jälkiohjausta kielteisen valintapäätöksen jälkeen sekä edistää koulutuksellisesti aliedustettujen ryhmien hakeutumista ja sijoittumista koulutuksiin. Ohjauspäivä oli jatkuvan oppimisen kehittämiseen liittyvä kokeilu, joka tulee hyvien tulosten ja loistavan palautteen ansiosta saamaan jatkoa ja jota on viisasta laajentaa myös muille kohderyhmille kuin nyt kokeiltu vieraskielisten ryhmä, kertoo tyytyväisenä jatkuvan oppimisen projektipäällikkö Tiina Alhainen.

Xaayow Calasow ja Etienne Bitegetsimana olivat tyytyväisiä päivään.

Miksi Tavastiaan?

Kehitysjohtaja Arto Ruhala haastatteli kahta ohjauspäivään osallistunutta hakijaa heidän poistuttuaan sieltä. Xaayow Calasow ja Etienne Bitegetsimana olivat kovin tyytyväisiä, mutta eivät vielä tienneet, tulevatko valituksi haluamiinsa koulutuksiin.

Xaayow valitteli sujuvalla suomella kielitaitonsa kaipaavan vielä vahvistamista ja eri koulutusvaihdot olivat nyt puntarissa, Etienne odotteli päätöstä opiskelupaikasta. Molemmat olivat positiivisella mielellä siitä, että opiskelupaikka löytyy.

– Tavastiasta on tunnettu siitä, että se on hyvä koulu ja siellä on hyvät opettajat, Tavastiassa on myös hyvä ruoka ja kaunis ympäristö, kertovat Xaayow ja Etienne.

– Ohjausiltapäivä oli selvästi tuonut puhtia opintojen suunnitteluun, iloitsee Arto Ruhala.

Monelle löytyi sopiva opiskelupaikka

Ohjausiltapäivästä tiedotettiin laajasti maahanmuuttajia ohjaavissa verkostoissa, minkä ansiosta ohjauspäivä veti odotettua enemmän väkeä, 47 ohjattavaa tukihenkilöineen. Näistä 22 valittiin suoraan opiskelemaan Ammattiopisto Tavastiaan ja noin 10 sijoittuu työvoimakoulutuksiin, eli lähinnä Tavastia Koulutus Oy:n kotoutumiskoulutukseen ja muihin palveluihin.

Viisi ohjattavaa sai kutsun kielikokeeseen, jonka tulosten perusteella opintopolku selkiytyy. Muutama hakija sai kutsun suunnittelemaan työkokeilu- ja kielenopiskelupolkuaan Hämeenlinnan kaupungin työllisyyspalveluihin. Muutama odottaa tuloksia opiskelijavalinnasta.

Tulokset ohjausiltapäivästä olivat loistavia hakijoiden kannalta. Hymyillen tultiin paikalle ja hymyillen poistuttiin. Hienoa on myös, että ammattiopisto sai motivoituneita opiskelijoita ammatilliseen koulutukseen, aikuisten perusopetukseen sekä niin ohjaavaan kuin ammatillisesti suuntautuneisiin VALMA-koulutusryhmiin.

Verkoston voimin sujuvia polkuja ja kehittämistyötä käytännössä

Ohjauspäivän toteuttamiseen osallistui suuri määrä tavastialaisia. Paljon osaamista tapahtumaan ja sen järjestelyihin tarvittiin. Oli hurjan kivaa tehdä töitä yhdessä ja tavata työkavereita pitkien etätyöjaksojen ja loman jälkeen.

Koulutustarjontaa ennakoitiin ja suunniteltiin jo keväällä. Kielikokeiden yhteydessä tehtiin ohjaustyötä, samoin Ohjauspisteen merkitys oli suuri. Kesällä tiedotettiin tapahtumasta niin Tavastian kanavien kuin kuntakokeiluverkostonkin kautta. Yhteistyöverkosto motivoi ja tuki osallistumaan, osa yhteistyökumppaneista tuli ohjattaviensa mukana ohjauspäivään.

On luontevaa ja viisasta kehittää mm. kuntakokeiluyhteistyötä näin, tehdään käytännössä asioita yhdessä yhteisten asiakkaiden hyväksi jokainen omassa roolissaan. Samalla opitaan tuntemaan toisiamme ja toistemme työtä, mikä on kaikkien etu.

– Ohjauspäivässä koulutuksesta kiinnostuneet koottiin A-rakennuksen liikuntasalin ovelle, missä ulkona jututettiin iloisesti vuoroaan jonottavia hakijoita, kerrattiin koronaturvallisuusohjeita, jaettiin maskeja ja käsidesiä. Sieltä hakijat kutsuttiin yksitellen itseä kiinnostavan koulutusalan pöytään keskustelemaan. Pöydässä kartoitettiin opettajien, opinto-ohjaajien ja koulutuspäälliköiden kanssa hakijan kiinnostusta ja valmiuksia, kertoo Tiina Alhainen.

Kun kiinnostava koulutus löytyi, selvitettiin Tavastian omavalmentajalta se, riittääkö kielikokeen tulos kyseiseen koulutukseen. Tämän jälkeen varmistettiin kuntakokeilun toimijoilta mahdollisuus opiskella työttömyysetuudella tai työvoimakoulutuksena niin, että hakija tiesi toimeentuloonsa vaikuttavat linjaukset ennen päätöstä aloittaa opiskelu. Tavastia Koulutus Oy oli mukana tarjoamassa työvoimakoulutusvaihtoehtoja. Tämän jälkeen tehtiin ohjatusti hakemus ja käsiteltiin se.

Hakijoista 20 valittiin opiskelijoiksi jo ohjausiltapäivän aikana. Lopuksi hakija ohjattiin pois salista toisesta ovesta, samalla kerättiin palautetta ja varmistettiin tyytyväisyyttä.

– Muodostimme liikuntasalin mittaisen sujuvan prosessin, jossa hakija sai yhden luukun ajatuksella tarvitsemansa monen toimijan palvelut ja nopean, osuvan ohjauksen, joka johti sujuvaan opintojen aloittamiseen. Prosessi toimi, oli näkyvä ja on monistettavissa myös muille ryhmille. Toki prosessissa tuli näkyväksi myös jumikohtia ja kehittämisen paikkoja, joita selviteltiin. Näin me opitaan. Parhaimmillaan edettiin puolessa tunnissa käsidesin luota valintapäätökseen. Hymyileviä uusia opiskelijoita ovesta lähti aloittaakseen pian opinnot, kuvaa Tiina Alhainen.

Teksti ja kuvat: Kehitysjohtaja Arto Ruhala ja projektipäällikkö Tiina Alhainen, jatkuva oppiminen

Sivua päivitetty 10.8.2021 kello 09.45

Uusimmat uutiset

Kevään yhteishaussa Ammattiopisto Tavastiaan valitut opiskelijat

Ammattiopisto Tavastiaan on kevään 2024 yhteishaussa valittu 561 uutta opiskelijaa. Alta löydät uusien opiskelijoiden nimet 13.6. tilanteen mukaisesti. Oppilaitos ei […]

Lue lisää

13.6.2024

Tavastiaan hopeaa Taitajista

Taitaja2024-finaali järjestettiin Kuopiossa toukokuussa. Tavastian opiskelija Henri Murtonen kilpaili logistiikan P5-sarjassa ja palasi kotiin hopeamitalistina. Taitaja2024-kilpailu järjestettiin toukokuussa Kuopiossa.  Taitaja-kilpailussa […]

Lue lisää

29.5.2024

Onnea ammattiin valmistuneille

Ammattiopisto Tavastiasta on valmistunut 6.4.–31.5.2024 välisenä aikana yhteensä 263 opiskelijaa. Heistä 26 ei ole antanut lupaa julkaista nimeään. Päivämäärä nimen […]

Lue lisää

28.5.2024