Yleinen

VALMA-opiskelijoiden monet opintopolut

24.3.2021

Tavastiassa on laaja tarjonta erilaisia VALMA-koulutuksia. VALMA on ammatilliseen koulutukseen valmentavaa koulutusta, jota tarjotaan niin suomea äidinkielenä puhuville kuin vieraskielisillekin. Onpa Tavastialla yksi ryhmä vapausrangaistusta suorittaville vankilassakin.

Maahanmuuttajille on tarjolla niin ohjaavaa VALMA-koulutusta niille, jotka pohtivat alavalintaansa, kuin alakohtaisia VALMA-ryhmiä niille, jotka tietävät opintopolkunsa suunnan, mutta haluavat vielä kehittää valmiuksiaan tutkintokoulutuksen aloittamiseen. Alakohtaisia VALMA-koulutuksia alkaa syksyllä 2021 kolme: RakennusVALMA, KokkiVALMA ja LähihoitajaVALMA.

Monikulttuurisuuskoordinaattori Tiina Alhainen kävi tapaamassa kolmea Ohjaavan maahanmuuttajien VALMA-koulutuksen opiskelijaa rasismin vastaisen viikon teemoilla.

maahanmuuttajaopiskelijat

Monenlaisia polkuja ennen ja jälkeen VALMA-koulutuksen

Mohammad Esmaili on asunut Suomessa kuusi vuotta. Hän on kotoisin Afganistanista. Suomessa hän on ollut kaksi vuotta metallialan töissä. Aiemmin hän opiskeli Ryttylän kansanopistossa maahanmuuttajien linjalla, nyt Tavastiassa Valmalla. VALMA-vuoden jälkeen hän aikoo ehkä takaisin töihin Ryttylään tuttuun yritykseen. Vaihtoehto voisi olla myös oppisopimus? Kiinnostusta ja keskusteluja on myös rakennusteollisuusyritykseen Hämeenlinnaan työllistymisestä.

Thusiyanthan Tharumalingam on kotoisin Sri Lankasta, hän on asunut vuoden ja neljä kuukautta Suomessa. Hän opiskeli puoli vuotta Vanajaveden Opiston kotoutumiskoulutuksessa. Koulutus oli hyvä, mutta koronarajoitukset haittasivat opiskelua, opinnoissa olivat paljon etäopetusta verkossa ja työelämäjaksoa ei pystynyt koronan vuoksi toteuttamaan. Nyt hän opiskelee VALMA-koulutuksessa, sen jälkeen hän haluaa ammattiin ja työhön. Erityisesti kiinnostaa varastotyö, trukinkuljettajan ammatti. Hän hakeekin sinne jo maaliskuussa jatkuvassa haussa.  

Moussa Doumpia syntyi Saudi-Arabiassa. Hän opiskeli Ranskassa ja Amerikassa ja suoritti ammattikorkeakoulutasoisen kansainvälisen kaupan tutkinnon. Hän on asunut Suomessa melkein kolme vuotta. Doumpiakin opiskeli kotoutumiskoulutuksessa Vanajaveden Opistossa lähes kahdeksan kuukautta, sitten hän siirtyi Ammattiopisto Tavastiaan VALMA-koulutukseen. Hän hakee logistiikan alalle opiskelemaan, sillä hänellä on työkokemusta kansainvälisestä lääketeollisuudesta ja logistiikasta. Haaveena on vientiteollisuuden työtehtävät lääketeollisuuden tuotteiden ulkomaankaupassa. Hän puhuu hyvin monia kieliä, mm. englantia, arabiaa, ranskaa ja suomea. VALMA-opinnoissaan hän tekee jo mm. yto-englantia. Hän hakee logistiikan tutkintokoulutukseen keväällä 2021.

Tavastiassa yhdenvertaisuus toimii – on hyvä opiskella

– Rasismi saattaa liittyä uskontoon, kotimaahan, ihonväriin, äidinkieleen, usein se ilmenee siinä, että käytetään pahoja, loukkaavia sanoja. Rasismi alkaa yleensä jo kotona kodin asenteista. Tavastiasta ei opiskelijoilla ole rasismikokemuksia. Helsingissä mielenosoituksessa pieni ihmisryhmä huuteli ikäviä asioita. Joka paikassa ympäri maailmaa on rasismia, kertovat opiskelijat.

– Työpaikalla tai koulussa johtajan täytyy sanoa, että kaikki ovat samanarvoisia, maahanmuuttajat ja suomalaiset. Tämä toimii Tavastiassa hyvin, VALMA:n opettajat ovat hyviä ja pitävät huolta hyvästä ilmapiiristä ja tasapuolisuudesta ryhmässä, kiittelevät opiskelijat.

Lisätietoja VALMA-koulutuksesta

Tiina Alhainen, monikulttuurisuuskoordinaattori

Sivua päivitetty 24.3.2021 kello 09.13

Uusimmat uutiset

Kansainvälisyys on tärkeä osa ammattiopiston toimintaa

Kansainväliset vierailut ovat tärkeä tapa mm. kasvattaa oppilaitoksen verkostoja ja kehittää toimintatapoja. Tavastiassa on käy vuosittain lukuisa määrä ulkomaalaisia vieraita […]

Lue lisää

28.3.2024

Yritysyhteistyö: Patria kävi kylässä

Ammattiopisto Tavastia tekee tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa eri aloilla. Opiskelijat näkevät ja kokevat aitoa työelämää monella eri tapaa, vierailut ovat […]

Lue lisää

27.3.2024

Vaikka arvot ovat erilaiset, silti ystävyys voi olla yhtä syvää

Rasismin vastaiseen viikkoon liittyen opiskelijoilta kerättiin tiistaina 19.3. keskustellen ja anonyymillä kyselyllä ajatuksia rasismiin puuttumisesta, eri kulttuureista olevista kavereista ja […]

Lue lisää

27.3.2024