Yleinen

VALMA-opiskelijoiden monet opintopolut

24.3.2021

Tavastiassa on laaja tarjonta erilaisia VALMA-koulutuksia. VALMA on ammatilliseen koulutukseen valmentavaa koulutusta, jota tarjotaan niin suomea äidinkielenä puhuville kuin vieraskielisillekin. Onpa Tavastialla yksi ryhmä vapausrangaistusta suorittaville vankilassakin.

Maahanmuuttajille on tarjolla niin ohjaavaa VALMA-koulutusta niille, jotka pohtivat alavalintaansa, kuin alakohtaisia VALMA-ryhmiä niille, jotka tietävät opintopolkunsa suunnan, mutta haluavat vielä kehittää valmiuksiaan tutkintokoulutuksen aloittamiseen. Alakohtaisia VALMA-koulutuksia alkaa syksyllä 2021 kolme: RakennusVALMA, KokkiVALMA ja LähihoitajaVALMA.

Monikulttuurisuuskoordinaattori Tiina Alhainen kävi tapaamassa kolmea Ohjaavan maahanmuuttajien VALMA-koulutuksen opiskelijaa rasismin vastaisen viikon teemoilla.

maahanmuuttajaopiskelijat

Monenlaisia polkuja ennen ja jälkeen VALMA-koulutuksen

Mohammad Esmaili on asunut Suomessa kuusi vuotta. Hän on kotoisin Afganistanista. Suomessa hän on ollut kaksi vuotta metallialan töissä. Aiemmin hän opiskeli Ryttylän kansanopistossa maahanmuuttajien linjalla, nyt Tavastiassa Valmalla. VALMA-vuoden jälkeen hän aikoo ehkä takaisin töihin Ryttylään tuttuun yritykseen. Vaihtoehto voisi olla myös oppisopimus? Kiinnostusta ja keskusteluja on myös rakennusteollisuusyritykseen Hämeenlinnaan työllistymisestä.

Thusiyanthan Tharumalingam on kotoisin Sri Lankasta, hän on asunut vuoden ja neljä kuukautta Suomessa. Hän opiskeli puoli vuotta Vanajaveden Opiston kotoutumiskoulutuksessa. Koulutus oli hyvä, mutta koronarajoitukset haittasivat opiskelua, opinnoissa olivat paljon etäopetusta verkossa ja työelämäjaksoa ei pystynyt koronan vuoksi toteuttamaan. Nyt hän opiskelee VALMA-koulutuksessa, sen jälkeen hän haluaa ammattiin ja työhön. Erityisesti kiinnostaa varastotyö, trukinkuljettajan ammatti. Hän hakeekin sinne jo maaliskuussa jatkuvassa haussa.  

Moussa Doumpia syntyi Saudi-Arabiassa. Hän opiskeli Ranskassa ja Amerikassa ja suoritti ammattikorkeakoulutasoisen kansainvälisen kaupan tutkinnon. Hän on asunut Suomessa melkein kolme vuotta. Doumpiakin opiskeli kotoutumiskoulutuksessa Vanajaveden Opistossa lähes kahdeksan kuukautta, sitten hän siirtyi Ammattiopisto Tavastiaan VALMA-koulutukseen. Hän hakee logistiikan alalle opiskelemaan, sillä hänellä on työkokemusta kansainvälisestä lääketeollisuudesta ja logistiikasta. Haaveena on vientiteollisuuden työtehtävät lääketeollisuuden tuotteiden ulkomaankaupassa. Hän puhuu hyvin monia kieliä, mm. englantia, arabiaa, ranskaa ja suomea. VALMA-opinnoissaan hän tekee jo mm. yto-englantia. Hän hakee logistiikan tutkintokoulutukseen keväällä 2021.

Tavastiassa yhdenvertaisuus toimii – on hyvä opiskella

– Rasismi saattaa liittyä uskontoon, kotimaahan, ihonväriin, äidinkieleen, usein se ilmenee siinä, että käytetään pahoja, loukkaavia sanoja. Rasismi alkaa yleensä jo kotona kodin asenteista. Tavastiasta ei opiskelijoilla ole rasismikokemuksia. Helsingissä mielenosoituksessa pieni ihmisryhmä huuteli ikäviä asioita. Joka paikassa ympäri maailmaa on rasismia, kertovat opiskelijat.

– Työpaikalla tai koulussa johtajan täytyy sanoa, että kaikki ovat samanarvoisia, maahanmuuttajat ja suomalaiset. Tämä toimii Tavastiassa hyvin, VALMA:n opettajat ovat hyviä ja pitävät huolta hyvästä ilmapiiristä ja tasapuolisuudesta ryhmässä, kiittelevät opiskelijat.

Lisätietoja VALMA-koulutuksesta

Tiina Alhainen, monikulttuurisuuskoordinaattori

Sivua päivitetty 24.3.2021 kello 09.13

Uusimmat uutiset

Yrittäjäkin voi opiskella oppisopimuksella – Riikka suoritti lähiesimiestyön ammattitutkinnon

Kokemäellä asuva Riikka Jalonen on sosiaali- ja terveysalan hoitotyön monipuolinen ammattilainen. Koulutukseltaan hän on lähihoitaja, sairaanhoitaja, kätilö, ensiapukouluttaja ja sotedigitalisaation […]

Lue lisää

25.1.2023

Onnea ammattiin valmistuneille!

Ammattiopisto Tavastiasta on valmistunut 15.10.–22.12.2022 välisenä aikana 140 uutta ammattilaista. Heistä 17 ei ole antanut lupaa julkaista nimeään. Lämpimät onnittelut […]

Lue lisää

21.12.2022

Vuoden 2022 koulutus- ja oppisopimustyöpaikat on valittu

Tämän vuoden työelämäyhteistyökumppanit on valittu. Valinnat tehtiin Tavastian henkilökunnan ehdotusten perusteella. Vuoden koulutussopimustyöpaikaksi valittiin Marin Kahvila Hämeenlinnasta. Perustelujen mukaan Marin […]

Lue lisää

20.12.2022