Yleinen

Sini opiskelee kirjanpitoa – harjoittelukin onnistui koronasta huolimatta

27.1.2021

Sini Salmi opiskelee merkonomiksi toista vuotta.

Sini Salmi opiskelee Ammattiopisto Tavastiassa liiketoiminnan perustutkintoa. Salmi valmistuu siis ensi vuonna merkonomiksi. Toisen vuoden opiskelijana hän on valinnut itselleen opintopolun, jossa painottuu taloushallinnon osaaminen eli kirjanpito.

– En oikein peruskoulun jälkeen tiennyt mitä haluaisin opiskella, paitsi sen, ettei lukio ollut vaihtoehto. Mietin sitten merkonomin ja matkailualan välillä, ja päädyin merkonomiin, koska uskon, että tästä saa hyvän pohjan tulevaisuuteen ja työllistymiseen, Sini kertoo.

Taloushallinnon sijaan Sini olisi voinut suuntautua myös myynnin opiskeluun.

– Ajattelin kuitenkin, että koska merkonomiopintoihin joka tapauksessa sisältyy myyntiä, saan kirjanpidon valitsemalla vähän syvempää osaamista.

Sinin opinnot ovat edenneet suunnitelmien mukaisesti, ja Sini kertoo suorittaneensa kaikki opinnot aikataulussa.

– Etäopetus ei sinänsä ole ollut ongelma. Mutta viime keväänä, kun etäopetus alkoi ja olimme juuri aloittaneet kirjanpidon opiskelun, meinasi olla vähän vaikeuksia, kun kirjanpito on kuitenkin hankala asia oppia etänä, Sini muistelee.

Sinin kanssa kirjanpitoa opiskelee vain seitsemän muuta opiskelijaa, joten pienellä porukalla on ollut suhteellisen helppo tehdä joustavia ratkaisuja.

Harjoittelupaikat kiven alla

Ammatillisiin opintoihin kuuluu nykyään olennaisena osana työpaikalla järjestettävän koulutuksen jaksot eli TJK-jaksot. Sinin opinto-ohjelmassa olisi syksyllä ollut kirjanpidon harjoittelu, mutta koronan takia paikat olivat kiven alla. Viime vuonna Ammattiopisto Tavastiasta valmistuikin viidennes vähemmän opiskelijoita kuin edellisvuonna.

– Moni työnantaja sanoi, ettei halua ottaa harjoittelijoita, koska ei halua altistaa itseään tai asiakkaita uusille kontakteille. Meidän ryhmästä yksi taisi saada kirjanpidon harjoittelupaikan.

Sini ei kuitenkaan jäänyt toimettomaksi, vaan kysyi harjoittelupaikkaa harrastuksen kautta tuntemaltaan graafisen alan yrittäjä Nina Virtaselta. Virtanen ottikin Sinin suorittamaan opintojen kannalta jo etukäteen markkinoinnin harjoittelua. Samalla Sini teki etänä myös opintojaan, joten tekemistä riitti hyvin.

– Ninalle tein esimerkiksi sosiaalisen median vuosikellon, josta hän voi katsoa, milloin voi postata mitäkin. Vuosikello helpottaa Facebook- ja Instagram-postausten suunnittelua. Lisäksi tein valmiiksi somekuvien pohjat oikeaan kokoon.

Opiskelijalta saa uusia ajatuksia

Sinin TJK-paikan yrittäjä Nina Virtanen kannustaa yrittäjiä ja työnantajia ottamaan opiskelijoita harjoitteluun mahdollisuuksien mukaan.

Yrittäjä Nina Virtanen rohkaisee ottamaan nuoria TJK-jaksoille.

– Sini oli ensimmäinen harjoittelija minulla tänä aikana, kun olen ollut yksinyrittäjä. Aiemmin en ole rohjennut heitä ottaa, koska ohjaamiseen on varattava riittävästi aikaa. Nyt tätä oli helppo kokeilla, kun tunsimme Sinin kanssa entuudestaan.

– Nuorilla on uutta näkemystä ja intoa ja heitä kannattaa kyllä kuunnella. Kannattaa myös teetättää yrityksen ihan oikeita töitä, eikä pyytää keittelemään kahvia. Se ei hyödytä pidemmän päälle kumpaakaan osapuolta, Nina Virtanen toteaa.

Virtasen yritys keskittyy mainontaan, markkinointiviestintään ja graafiseen suunnitteluun, joten Sini oli mukana myös etäasiakaspalavereissa.

– Asiakkaille aina mainitsin, että minulla on harjoittelija mukana. Yrittäjän kannattaakin varautua siihen, että harjoittelija on hyvin tiiviisti mukana omassa työpäivässä, Virtanen muistuttaa.

Hän vinkkaa työnantajia myös tutustumaan etukäteen harjoittelijan opintosuunnitelmaan, jotta harjoittelijalle osaa antaa häntä hyödyttäviä tehtäviä. Harjoitteluun liittyvä paperityö hoitui nopeasti ja näppärästi verkossa, joten sitä ei Virtasen mukana kannata pelätä.

Tulevaisuus avoinna

Nina Virtanen kiittelee Siniä ahkeraksi ja sosiaaliseksi työntekijäksi, ja Sini puolestaan kokee saaneensa harjoitteluajasta paljon irti. Ihan tarkkaa ajatusta Sinillä ei vielä ole siitä, missä hän haluaisi valmistumisen jälkeen työskennellä.

– Ehkä ihan heti en haluaisi tilitoimistoon, vaan ennemminkin vaikka urheilukauppaan. Aion ottaakin myynnin puolelta valinnaisia opintoja, Sini suunnittelee.

Merkonomiopintoja hän suositteleekin ennen kaikkea alan laajuuden ja monipuolisuuden takia.

– Opintoja on helppo valita oman kiinnostuksen mukaan, Sini vahvistaa.

Tutustu merkonomin tutkintoon

Sivua päivitetty 27.1.2021 kello 09.25

Uusimmat uutiset

Huoltajapalaute 2024

Vuosittaiseen huoltajapalautteeseen vastasi tänä keväänä 420 huoltajaa. Vastausprosentti oli 60. Palautteet ovat tärkeä keino toiminnan kehittämiseksi ja ne käydään tarkasti […]

Lue lisää

2.5.2024

Puhtausala on siistein ala ikinä!

TE-live Hämeessä kerrotaan, millaista on työskennellä puhtaanapitoalalla ja miten alalle voi kouluttautua. Videolla pyyhitään pölyt vanhentuneesta käsityksestä alasta, jossa työvälineinä […]

Lue lisää

26.4.2024

Käsityön lumoa ja historian henkeä

Tavastian kudonnan opinnoissa panostetaan tekemisen ohella erilaisien materiaalien, aikakausien ja tyylisuuntauksien tuntemukseen. Perinteisten taitojen vaaliminen osoittautuu tärkeäksi erityisesti silloin, kun […]

Lue lisää

23.4.2024