Yleinen

Yrittäjyysopinnot alkoivat NY-leirillä

27.8.2020

Ammattiopisto Tavastian yhteiset yrittäjyysopinnot alkoivat viime viikolla, kun opiskelijat kokoontuivat yhteiselle starttileirille Lautsian Kartanoon Hauholle.

Yrityksessä toimiminen on ammatillinen valinnainen tutkinnon osa, jonka valitsemalla opiskelija pääsee mukaan valtakunnalliseen Nuori Yrittäjyys -konseptiin. NY-vuoden aikana opiskelijat suunnittelevat ja perustavat ihan oikean yrityksen, jonka myötä he oppivat yrityselämässä tarvittavia taitoja.

Rastitehtävien kautta liikeidean jalostukseen

NY-leirille osallistui tänä vuonna 18 opiskelijaa, jotka muodostivat kuusi yritystiimiä. Leirillä ryhdyttiin erilaisten rastien kautta hahmottelemaan omia yritysideoita, kehittelemään liikeideoita ja tuomaan esille omia vahvuuksiaan. Matkailualan opiskelijat vastasivat rastien käytännön toteutuksesta. Rastien aiheina olivat muun muassa liikeidea, yrityksen nimi, logo ja markkinointi sekä esimerkiksi hinnoittelu.

– Hinnoittelun opiskelijat kokivat tässä vaiheessa opintoja vielä aika haastavaksi, kertovat yrittäjyysopintoja koordinoivat lehtorit Seija Kajaala ja Jarkko Savijoki.

Leijonan luolassa

Kaksi päivää kestäneellä leirillä ensimmäinen päivä käytettiin rastien läpikäyntiin ja opiskelijat kuulivat myös Juha Ruokankaan kertomana Ruokangas Guitarsin inspiroivan yritystarinan. Toisena päivänä opiskelijat esittelivät yritysideansa tiimeittäin ”Leijonan luolassa” tuomaristolle, jonka jäseniä olivat tänä vuonna Hämeen Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja Marko Ahtiainen, urheiluliike Stadiumin tiiminvetäjä Noora Kokko sekä Jaakko Valpio JaVaKo-yrityksestään.

Leijonan luolassa opiskelijoilla oli viisi minuuttia aikaa esitellä oma yritysideansa, jonka jälkeen tuomaristo kommentoi ja antoi palautetta. Mukana oli myös muutama Tavastiasta valmistunut merkonomi alumnina, ja esitysten jälkeen sekä tuomarit että alumnit valitsivat mielestään parhaat yritykset. Tuomariston mielestä tällä kertaa paras yritys ja sen esittely oli chilin kasvattamiseen ja erilaisten mausteiden hyödyntämiseen liittyvällä tiimillä.

– Kolme parasta yritystä saa huippupalkinnon, kun he pääsevät Marko Ahtiaisen luokse sparrattaviksi ja keskustelemaan, miten yritysideoiden kanssa olisi parasta edetä, iloitsee Seija Kajaala.

Lisäksi voittajatiimi pääsee Lentopallokerhon peliin ja saa vielä kirsikkana kakun päälle yksityisen tapaamisen Ahtiaisen kanssa.

Ideoiden jalostus jatkuu

Yrittäjyysopinnot eivät suinkaan pääty tähän, vaan nyt tarina vasta alkaa. Tällä viikolla opiskelijat ovat jatkaneet yritysideoiden jalostamista oppitunneilla, ja tulevaisuudessa häämöttää osallistuminen Uskalla yrittää -semifinaaleihin ja toivottavasti finaaleihin saakka. Yritysideoita on tälläkin kertaa laidasta laitaan, kynttilöiden tekemisestä kiertotalousnäkökulmasta aina firmojen somemarkkinointiin.

– Seuravaksi keskitytään yritystoiminnan starttiin ja perustetaan opiskelijoiden yrityksille esimerkiksi nettisivut ja somekanavat, Jarkko Savijoki kertoo.

– Tarkoitus on jatkossa tiivistää yhteistyötä myös Hämeenlinnan lyseon lukion luovan yrittäjyyden linjan kanssa ja hyödyntää enemmän myös PARKKI Business Parkia asiakkaiden ja kontaktien tavoittelussa, Savijoki sanoo.

Sivua päivitetty 27.8.2020 kello 09.34

Uusimmat uutiset

Ammattiopisto Tavastia sai merkittävän kunniamaininnan laatukilpailussa

Ammattiopisto Tavastia on saanut merkittävän kunnianmaininnan Opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnallisessa laatupalkintokilpailussa. Palkintosumma on 50 000 euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriö järjestää ammatillisen […]

Lue lisää

15.11.2022

Hämeenlinna toivottaa filippiiniläiset hoitajat tervetulleiksi   

Kanta-Hämeeseen tulee ikäihmisten palveluihin ja vammaisten asumispalveluihin yhteensä 30 työntekijää Filippiineiltä. He sijoittuvat hoiva-avustajan tehtäviin eri yksiköihin Hämeenlinnassa ja Forssan […]

Lue lisää

8.11.2022

Alex löysi oman alansa konetekniikasta

Alex Lund on 23-vuotiaaksi ehtinyt kokeilla ja opiskella montaa alaa. Peruskoulun jälkeen hän päätti ensiksi hakea lukioon pohtimaan mitä haluaisi […]

Lue lisää

26.10.2022