Yleinen

Yrittäjyysopinnot alkoivat NY-leirillä

27.8.2020

Ammattiopisto Tavastian yhteiset yrittäjyysopinnot alkoivat viime viikolla, kun opiskelijat kokoontuivat yhteiselle starttileirille Lautsian Kartanoon Hauholle.

Yrityksessä toimiminen on ammatillinen valinnainen tutkinnon osa, jonka valitsemalla opiskelija pääsee mukaan valtakunnalliseen Nuori Yrittäjyys -konseptiin. NY-vuoden aikana opiskelijat suunnittelevat ja perustavat ihan oikean yrityksen, jonka myötä he oppivat yrityselämässä tarvittavia taitoja.

Rastitehtävien kautta liikeidean jalostukseen

NY-leirille osallistui tänä vuonna 18 opiskelijaa, jotka muodostivat kuusi yritystiimiä. Leirillä ryhdyttiin erilaisten rastien kautta hahmottelemaan omia yritysideoita, kehittelemään liikeideoita ja tuomaan esille omia vahvuuksiaan. Matkailualan opiskelijat vastasivat rastien käytännön toteutuksesta. Rastien aiheina olivat muun muassa liikeidea, yrityksen nimi, logo ja markkinointi sekä esimerkiksi hinnoittelu.

– Hinnoittelun opiskelijat kokivat tässä vaiheessa opintoja vielä aika haastavaksi, kertovat yrittäjyysopintoja koordinoivat lehtorit Seija Kajaala ja Jarkko Savijoki.

Leijonan luolassa

Kaksi päivää kestäneellä leirillä ensimmäinen päivä käytettiin rastien läpikäyntiin ja opiskelijat kuulivat myös Juha Ruokankaan kertomana Ruokangas Guitarsin inspiroivan yritystarinan. Toisena päivänä opiskelijat esittelivät yritysideansa tiimeittäin ”Leijonan luolassa” tuomaristolle, jonka jäseniä olivat tänä vuonna Hämeen Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja Marko Ahtiainen, urheiluliike Stadiumin tiiminvetäjä Noora Kokko sekä Jaakko Valpio JaVaKo-yrityksestään.

Leijonan luolassa opiskelijoilla oli viisi minuuttia aikaa esitellä oma yritysideansa, jonka jälkeen tuomaristo kommentoi ja antoi palautetta. Mukana oli myös muutama Tavastiasta valmistunut merkonomi alumnina, ja esitysten jälkeen sekä tuomarit että alumnit valitsivat mielestään parhaat yritykset. Tuomariston mielestä tällä kertaa paras yritys ja sen esittely oli chilin kasvattamiseen ja erilaisten mausteiden hyödyntämiseen liittyvällä tiimillä.

– Kolme parasta yritystä saa huippupalkinnon, kun he pääsevät Marko Ahtiaisen luokse sparrattaviksi ja keskustelemaan, miten yritysideoiden kanssa olisi parasta edetä, iloitsee Seija Kajaala.

Lisäksi voittajatiimi pääsee Lentopallokerhon peliin ja saa vielä kirsikkana kakun päälle yksityisen tapaamisen Ahtiaisen kanssa.

Ideoiden jalostus jatkuu

Yrittäjyysopinnot eivät suinkaan pääty tähän, vaan nyt tarina vasta alkaa. Tällä viikolla opiskelijat ovat jatkaneet yritysideoiden jalostamista oppitunneilla, ja tulevaisuudessa häämöttää osallistuminen Uskalla yrittää -semifinaaleihin ja toivottavasti finaaleihin saakka. Yritysideoita on tälläkin kertaa laidasta laitaan, kynttilöiden tekemisestä kiertotalousnäkökulmasta aina firmojen somemarkkinointiin.

– Seuravaksi keskitytään yritystoiminnan starttiin ja perustetaan opiskelijoiden yrityksille esimerkiksi nettisivut ja somekanavat, Jarkko Savijoki kertoo.

– Tarkoitus on jatkossa tiivistää yhteistyötä myös Hämeenlinnan lyseon lukion luovan yrittäjyyden linjan kanssa ja hyödyntää enemmän myös PARKKI Business Parkia asiakkaiden ja kontaktien tavoittelussa, Savijoki sanoo.

Sivua päivitetty 27.8.2020 kello 09.34

Uusimmat uutiset

Suomessa on hyvä – ja Tavastiassa vielä parempi

Suomen Punaisen Ristin Rasisminvastaista viikkoa vietetään 20.3.–26.3. Yhdessä opettaja Liisa Turtiaisen TUVA-ryhmän ja Kati Paulinin hoiva-avustajaopiskelijoiden kanssa pohdimme muun muassa […]

Lue lisää

21.3.2023

TAVASTIArekry tarjoili tietoa kesätöistä

Tiistaina 21.3.2023 Ammattiopisto Tavastiassa järjestettiin jo perinteinen TAVASTIArekry-tapahtuma. Rekryssä noin kolmisenkymmentä yritystä ja yhteisöä esitteli työpaikkatarjontaansa ja etsi työvoimaa kesäksi, […]

Lue lisää

21.3.2023

Suomalaista koulujärjestelmää tutkimassa

Lounais-Ranskasta Bordeauxista saapunut viiden opettajan tiimi tutustui helmikuussa yli viikon ajan Ammattiopisto Tavastiaan ja suomalaiseen koulujärjestelmään laajemmin. Heidän erityinen kiinnostuksen […]

Lue lisää

6.3.2023