Yleinen

Freedom-ryhmätoiminnassa tutustutaan ja tehdään yhdessä

14.5.2020

Ammattiopisto Tavastiassa järjestetään opiskelijoille Freedom-ryhmätoimintaa, jonka tarkoituksena on opintojen edistymisen tukeminen, itsetunnon kohottaminen ja osallisuuden lisääminen. Freedom-toiminta on suunnattu nuorille, joilla on haasteita opinnoissaan eikä juurikaan kavereita tai harrastuksia. Ryhmän toimintaa ohjaavat nuoriso-ohjaaja Anni Rahkonen, koulukuraattori Janne Väinölä sekä oppilaitospappi Jaana Lehtonen.

– Ryhmään valitaan vuosittain noin kymmenen opiskelijaa, joista saamme vinkkejä opettajilta, kertovat Rahkonen ja Väinölä.

Ryhmän ensimmäinen kokoontuminen on tavallisesti marraskuussa, ja kokoontumisia on normaaliaikana joka toinen viikko aina lukuvuoden loppuun saakka. Joka vuosi ryhmälle keksitään oma nimi, ja tämän vuoden porukka on nimeltään Obama.

Nettipelejä, leipomista ja vierailuja

Koronaviruksen mukanaan tuomat kokoontumisrajoitukset ovat luonnollisesti estäneet myös Obamien livetapaamiset, mutta Teamsin kautta on silti kokoonnuttu pelaamaan esimeriksi erilaisia nettipelejä, kuten skribbl.io:ta ja saarella.fi:tä, ja kokeiltu opiskeluhuollon psykologin johdolla mindfulnessia.

– Muuten ryhmän yhdessäolo on ihan tavallisten asioiden tekemistä, kuten leipomista, ruuanlaittoa, vierailuja eri paikoissa, ulkoilua tai vaikka levyraadin järjestämistä. Ryhmä saa itse suunnitella, mitä haluaisivat porukalla tehtävän, Rahkonen kertoo.

Koronan takia väliin jää myös Freedom-ryhmän perinteinen vuorokauden leiri seurakunnan leirikeskuksessa, mikä on ollut vuosittain tykätty tapahtuma. Loimalahden leirikeskuksessa on porukan kesken päätetty lukuvuosi saunomalla, uimalla, pelailemalla ja syömällä hyvin.

– Se harmittaa tosi paljon, ettei tätä voida nyt toteuttaa. Kurja juttu, harmittelee Rahkonen.

Etäopetusaika ei muutenkaan ole suosinut sellaisia opiskelijoita, joilla on arjessa haasteita ihan ilman koronaakin.

– Osa kykenee hyvin opiskelemaan etänä, osa taas ei ole juuri ulkona käynyt, Väinölä toteaa.

Freedom-toiminnan tavoitteena on pitää nuoret elämässä ja opiskelussa kiinni, ja toisaalta myös saattaa samassa tilanteessa olevia nuoria yhteen.

– Meillä on ohjaajien ja ryhmäläisten kesken Whatsapp-rinki, mutta esimerkiksi aiempina vuosina opiskelijat ovat perustaneet oman ryhmänsä ilman meitä ohjaajia, mikä on tosi hienoa, Väinölä nauraa.

– Parasta onkin, jos joskus näkee ryhmäläisiä keskenään vaikka hampurilaisella, silloin ollaan onnistuttu, Rahkonen vahvistaa.

Ensi lukuvuonna Freedom-ryhmän toiminta käynnistyy taas syksyllä, toivottavasti silloin voidaan taas kokoontua livenä.

Sivua päivitetty 14.5.2020 kello 10.19

Uusimmat uutiset

Ammattiopisto Tavastiaan yhteishaussa valitut opiskelijat

Ammattiopisto Tavastiaan on kevään 2022 yhteishaussa valittu 577 uutta opiskelijaa. Alta löydät uusien opiskelijoiden nimet 16.6. tilanteen mukaisesti (valintatietoja ei […]

Lue lisää

16.6.2022

Ammattiopisto Tavastia uusi kestävän kehityksen sertifikaattinsa

OKKA-säätiö on myöntänyt Ammattiopisto Tavastian kestävän kehityksen sertifikaatille jatkon seuraavalle kolmivuotiskaudelle. Sertifikaatti on osoitus kestävän kehityksen ja tulevaisuuden huomioimisesta oppilaitoksen […]

Lue lisää

13.6.2022

Hiusalan opiskelijoiden hyväntekeväisyystapahtuma tarjosi irtioton arjesta

Ammattiopisto Tavastian hiusalan opiskelijat järjestivät vähävaraisille ja Finfamin Kanta-Hämeen mielenterveysomaisille suunnatun hyväntekeväisyystapahtuman. Hyväntekeväisyystapahtuman idea lähti Tavastian opiskelija Heidi Kallioisen ajatuksesta […]

Lue lisää

6.6.2022