Yleinen

Freedom-ryhmätoiminnassa tutustutaan ja tehdään yhdessä

14.5.2020

Ammattiopisto Tavastiassa järjestetään opiskelijoille Freedom-ryhmätoimintaa, jonka tarkoituksena on opintojen edistymisen tukeminen, itsetunnon kohottaminen ja osallisuuden lisääminen. Freedom-toiminta on suunnattu nuorille, joilla on haasteita opinnoissaan eikä juurikaan kavereita tai harrastuksia. Ryhmän toimintaa ohjaavat nuoriso-ohjaaja Anni Rahkonen, koulukuraattori Janne Väinölä sekä oppilaitospappi Jaana Lehtonen.

– Ryhmään valitaan vuosittain noin kymmenen opiskelijaa, joista saamme vinkkejä opettajilta, kertovat Rahkonen ja Väinölä.

Ryhmän ensimmäinen kokoontuminen on tavallisesti marraskuussa, ja kokoontumisia on normaaliaikana joka toinen viikko aina lukuvuoden loppuun saakka. Joka vuosi ryhmälle keksitään oma nimi, ja tämän vuoden porukka on nimeltään Obama.

Nettipelejä, leipomista ja vierailuja

Koronaviruksen mukanaan tuomat kokoontumisrajoitukset ovat luonnollisesti estäneet myös Obamien livetapaamiset, mutta Teamsin kautta on silti kokoonnuttu pelaamaan esimeriksi erilaisia nettipelejä, kuten skribbl.io:ta ja saarella.fi:tä, ja kokeiltu opiskeluhuollon psykologin johdolla mindfulnessia.

– Muuten ryhmän yhdessäolo on ihan tavallisten asioiden tekemistä, kuten leipomista, ruuanlaittoa, vierailuja eri paikoissa, ulkoilua tai vaikka levyraadin järjestämistä. Ryhmä saa itse suunnitella, mitä haluaisivat porukalla tehtävän, Rahkonen kertoo.

Koronan takia väliin jää myös Freedom-ryhmän perinteinen vuorokauden leiri seurakunnan leirikeskuksessa, mikä on ollut vuosittain tykätty tapahtuma. Loimalahden leirikeskuksessa on porukan kesken päätetty lukuvuosi saunomalla, uimalla, pelailemalla ja syömällä hyvin.

– Se harmittaa tosi paljon, ettei tätä voida nyt toteuttaa. Kurja juttu, harmittelee Rahkonen.

Etäopetusaika ei muutenkaan ole suosinut sellaisia opiskelijoita, joilla on arjessa haasteita ihan ilman koronaakin.

– Osa kykenee hyvin opiskelemaan etänä, osa taas ei ole juuri ulkona käynyt, Väinölä toteaa.

Freedom-toiminnan tavoitteena on pitää nuoret elämässä ja opiskelussa kiinni, ja toisaalta myös saattaa samassa tilanteessa olevia nuoria yhteen.

– Meillä on ohjaajien ja ryhmäläisten kesken Whatsapp-rinki, mutta esimerkiksi aiempina vuosina opiskelijat ovat perustaneet oman ryhmänsä ilman meitä ohjaajia, mikä on tosi hienoa, Väinölä nauraa.

– Parasta onkin, jos joskus näkee ryhmäläisiä keskenään vaikka hampurilaisella, silloin ollaan onnistuttu, Rahkonen vahvistaa.

Ensi lukuvuonna Freedom-ryhmän toiminta käynnistyy taas syksyllä, toivottavasti silloin voidaan taas kokoontua livenä.

Sivua päivitetty 14.5.2020 kello 10.19

Uusimmat uutiset

Ammattiopisto Tavastian maahanmuuttajaopiskelijat palkittiin stipendein 

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry on valinnut kaksi Ammattiopisto Tavastian opiskelijaa maahanmuuttajastipendien saajiksi. Valinnassa painotettiin kansainvälisyyttä, suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta Suomessa ja […]

Lue lisää

1.12.2023

KÄTEVÄ-osasto loisti magentana Suomen kädentaidot -messuilla

Ammattiopisto Tavastian KÄTEVÄ-osasto oli näyttävästi mukana Suomen Kädentaidot 2023 -messuilla Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Euroopan suurimmaksi kasvanut kädentaitojen tapahtuma ihastuttaa […]

Lue lisää

30.11.2023

Opiskelijasta ammatilliseksi ohjaajaksi

Emily Thompson opiskeli Ammattiopisto Tavastiassa leipuri-kondiittoriksi. Opintojensa aikana hän ehti osallistumaan tv-kilpailuun ja tekemään harjoitteluja ulkomailla. Nyt hän työskentelee ammatillisena […]

Lue lisää

30.11.2023