Yleinen

Suomen parhaat leipuri-kondiittoriopiskelijat tulevat Tavastiasta!

11.2.2020

Ammattiopisto Tavastian leipuri-kondiittorien joukkue voitti viikonloppuna Rinkeli Grand Prix 2020 -kilpailussa kultaa. Joukkueen muodostivat opiskelijat Sara Nejati ja Jasmin Pellikainen sekä opettaja Veli-Matti Ahvenharju. Rinkeli Grand Prix on ammattioppilaitosten leipuri-kondiittoriluokkien SM-kilpailu, johon jokainen leipureita ja kondiittoreita kouluttava ammattioppilaitos voi lähettää kaksihenkisen opiskelijoista kootun joukkueen. Joukkueen johtajana toimii koulun opettaja, mutta varsinaisia kilpailijoita ovat opiskelijat, eikä opettaja saa osallistua käytännön työskentelyyn kisan aikana.

Sara Nejati ja Jasmin Pellikainen opiskelevat kolmatta vuotta elintarvikealan perustutkintoa ja valmistuvat keväällä leipuri-kondiittoreiksi. Veli-Matti Ahvenharju ehdotti tytöille kisaan mukaan lähtemistä ennen joulua.

– Kilpailuun pääsevät opiskelijat, jotka osoittavat hyvää asennetta ja hyviä kädentaitoja. Perusasioiden pitää olla hyvin harjoiteltuja ja tekemisen varmaa, Ahvenharju listaa opiskelijoilta kisassa vaadittavia ominaisuuksia.

– En todellakaan ajatellut etukäteen, että voittaisimme, mutta kisan aikana mietin, että olisipa siistiä voittaa, Jasmin Pellikainen muistelee nyt kultamitali kaulassaan.

Rinkeli-kilpailussa punnitaan sekä leipurin että kondiittorin taitoja. Jokainen joukkue valmisti viiden tunnin aikana neljä tuotetta: kaksi kahvileipätuotetta ja kaksi konditoriatuotetta. Kummastakin kategoriasta toinen oli pakollinen, etukäteen tiedossa ollut tuote ja toinen vapaavalintainen.

– Meillä kahvileipätuotteet tein minä ja Sara teki konditoriatuotteet. Pakolliset tuotteet paljastettiin viime torstaina, ja treenasimme niitä opettajan kanssa ennen kisaan lähtöä, Pellikainen kertoo.

Pakollisia tuotteita olivat palmikoitu täytekranssi ja appelsiininmakuinen Apricot Spritz mocktail -moussekakku. Vapaavalintaisia tuotteita tytöt olivat harjoitelleet jo useasti etukäteen, ja niitä piti valmistaa kisassa 20 hengelle sopiva määrä. Veli-Matti Ahvenharjun mukaan vapaasti valittavien tuotteiden pitää olla teknisesti haastavia ja tarjota tuomareille jotain uutta nähtävää.

– Vapaavalintaisina tuotteina teimme mustaherukan makuisen moussekakun ja kahvileipänä toffee-vanilja-omena-täytteisen pullan, jonka reunalla oli koristepohja, Pellikainen ja Nejati kertovat.

Vapaavalintaisia tuotteita ideoitiin ja testattiin yhdessä opettaja-Vellun kanssa, jonka mielestä molempien opiskelijoiden omat vahvuudet tulivat kisassa erinomaisesti esiin.

– Pullasta tehtiin monta versiota ennen kuin se onnistui, Pellikainen naurahtaa.

Vaikka Rinkeli-kilpailussa oli rajattu aika, ehtivät Nejati ja Pellikainen valmistaa tuotteensa hyvin viidessä tunnissa.

– Tuotteiden ulkonäkö ja maku olivat hyviä ja ehdimme viimeistellä ne hienosti, pohtivat tytöt voittonsa salaisuutta.

Tiistaina opiskelijoilla koittaa paluu arkeen ja TJK-jaksolle. Keväällä valmistuvilla tytöillä ei vielä ole varmoja työpaikkoja tiedossa valmistumisen jälkeen, mutta CV:ssa näyttää varmasti hyvältä Suomen parhaan leipuri-kondiittoriopiskelijan titteli.

Hopeaa kisassa sai Tredun joukkue (opiskelijat Elina Rauhala ja Jenny Raikamo sekä opettaja Reijo Heinonen) ja pronssia nappasi Gradia Jyväskylän joukkue (Cecilia Pannula ja Tiina Partanen sekä opettaja Mari Rosti-Sotti).

Rinkeli Grand Prix -kilpailun järjesti Suomen Leipuriliitto ry yhdessä yhteistyökumppaneidensa Condite Oy:n, Finnbakels Oy:n, Helsingin Mylly Oy:n, Leipurin Oyj:n, Mauste-Sallinen Oy:n ja Valio Oy:n kanssa.

Kilpailun tuomareina toimivat yhteistyökumppaneiden edustajat. Päätuomarina toimi Mika Parviainen (Valio Oy) ja muut tuomariston jäsenet olivat Tommi Lönnqvist (Helsingin Mylly Oy), Joachim Wunsch (Finnbakels Oy), Tarja Sjöfelt (Leipurin Oyj), Ari Sjöblom (Mauste-Sallinen Oy) ja Ossi Aalto (Condite Oy). Suomen Leipuriliiton edustajana tuomaristossa toimi leipomoyrittäjä Erno Ahonen tamperelaisesta Jussinhannan Leipä Oy:stä. Tuomarit arvostelivat sekä pakollisissa että vapaavalintaisissa tuotteissa maun ja ulkonäön sekä lisäksi joukkueiden ammattitaidon. Arvostelussa painotettiin pakollisten tuotteiden osaamista.

Kilpailu järjestettiin nyt 31. kerran.

Sivua päivitetty 11.2.2020 kello 08.04

Uusimmat uutiset

Logistiikan OPVA-ryhmässä parannettiin opiskeluvalmiuksia

Turengissa Ammattiopisto Tavastian logistiikka-alalla aloitti tämän syksyn ensimmäinen alakohtainen pieni OPVA-ryhmä. OPVA-opinnot tarkoittavat opiskeluvalmiuksia tukevia opintoja. OPVA-opintojen ohella opiskellaan tutkintoa, […]

Lue lisää

23.9.2022

Tavastia kouluttaa korimekaanikkoja K-autolle

Ammattiopisto Tavastiassa koulutetaan nyt korimekaanikkoja K-autolle. Kyseessä on TE-toimiston ja ELY-keskuksen kanssa yhteistyössä toteutettava RekryKoulutus, jonka läpi käyneet henkilöt työllistyvät […]

Lue lisää

15.9.2022

”Lasi tarjoaa tekijälleen loputtomasti haastetta” – jatkuva haku Iittalan lasialan artesaanin koulutukseen alkaa

Ammattiopisto Tavastiassa alkaa 19.9.2022 jatkuva haku taideteollisuusalan perustutkintoon (artesaani, lasi). Haku päättyy lokakuun lopussa ja koulutus Iittalan lasitehtaalla alkaa 9.1.2023. […]

Lue lisää

12.9.2022