Yleinen

Suomen parhaat leipuri-kondiittoriopiskelijat tulevat Tavastiasta!

11.2.2020

Ammattiopisto Tavastian leipuri-kondiittorien joukkue voitti viikonloppuna Rinkeli Grand Prix 2020 -kilpailussa kultaa. Joukkueen muodostivat opiskelijat Sara Nejati ja Jasmin Pellikainen sekä opettaja Veli-Matti Ahvenharju. Rinkeli Grand Prix on ammattioppilaitosten leipuri-kondiittoriluokkien SM-kilpailu, johon jokainen leipureita ja kondiittoreita kouluttava ammattioppilaitos voi lähettää kaksihenkisen opiskelijoista kootun joukkueen. Joukkueen johtajana toimii koulun opettaja, mutta varsinaisia kilpailijoita ovat opiskelijat, eikä opettaja saa osallistua käytännön työskentelyyn kisan aikana.

Sara Nejati ja Jasmin Pellikainen opiskelevat kolmatta vuotta elintarvikealan perustutkintoa ja valmistuvat keväällä leipuri-kondiittoreiksi. Veli-Matti Ahvenharju ehdotti tytöille kisaan mukaan lähtemistä ennen joulua.

– Kilpailuun pääsevät opiskelijat, jotka osoittavat hyvää asennetta ja hyviä kädentaitoja. Perusasioiden pitää olla hyvin harjoiteltuja ja tekemisen varmaa, Ahvenharju listaa opiskelijoilta kisassa vaadittavia ominaisuuksia.

– En todellakaan ajatellut etukäteen, että voittaisimme, mutta kisan aikana mietin, että olisipa siistiä voittaa, Jasmin Pellikainen muistelee nyt kultamitali kaulassaan.

Rinkeli-kilpailussa punnitaan sekä leipurin että kondiittorin taitoja. Jokainen joukkue valmisti viiden tunnin aikana neljä tuotetta: kaksi kahvileipätuotetta ja kaksi konditoriatuotetta. Kummastakin kategoriasta toinen oli pakollinen, etukäteen tiedossa ollut tuote ja toinen vapaavalintainen.

– Meillä kahvileipätuotteet tein minä ja Sara teki konditoriatuotteet. Pakolliset tuotteet paljastettiin viime torstaina, ja treenasimme niitä opettajan kanssa ennen kisaan lähtöä, Pellikainen kertoo.

Pakollisia tuotteita olivat palmikoitu täytekranssi ja appelsiininmakuinen Apricot Spritz mocktail -moussekakku. Vapaavalintaisia tuotteita tytöt olivat harjoitelleet jo useasti etukäteen, ja niitä piti valmistaa kisassa 20 hengelle sopiva määrä. Veli-Matti Ahvenharjun mukaan vapaasti valittavien tuotteiden pitää olla teknisesti haastavia ja tarjota tuomareille jotain uutta nähtävää.

– Vapaavalintaisina tuotteina teimme mustaherukan makuisen moussekakun ja kahvileipänä toffee-vanilja-omena-täytteisen pullan, jonka reunalla oli koristepohja, Pellikainen ja Nejati kertovat.

Vapaavalintaisia tuotteita ideoitiin ja testattiin yhdessä opettaja-Vellun kanssa, jonka mielestä molempien opiskelijoiden omat vahvuudet tulivat kisassa erinomaisesti esiin.

– Pullasta tehtiin monta versiota ennen kuin se onnistui, Pellikainen naurahtaa.

Vaikka Rinkeli-kilpailussa oli rajattu aika, ehtivät Nejati ja Pellikainen valmistaa tuotteensa hyvin viidessä tunnissa.

– Tuotteiden ulkonäkö ja maku olivat hyviä ja ehdimme viimeistellä ne hienosti, pohtivat tytöt voittonsa salaisuutta.

Tiistaina opiskelijoilla koittaa paluu arkeen ja TJK-jaksolle. Keväällä valmistuvilla tytöillä ei vielä ole varmoja työpaikkoja tiedossa valmistumisen jälkeen, mutta CV:ssa näyttää varmasti hyvältä Suomen parhaan leipuri-kondiittoriopiskelijan titteli.

Hopeaa kisassa sai Tredun joukkue (opiskelijat Elina Rauhala ja Jenny Raikamo sekä opettaja Reijo Heinonen) ja pronssia nappasi Gradia Jyväskylän joukkue (Cecilia Pannula ja Tiina Partanen sekä opettaja Mari Rosti-Sotti).

Rinkeli Grand Prix -kilpailun järjesti Suomen Leipuriliitto ry yhdessä yhteistyökumppaneidensa Condite Oy:n, Finnbakels Oy:n, Helsingin Mylly Oy:n, Leipurin Oyj:n, Mauste-Sallinen Oy:n ja Valio Oy:n kanssa.

Kilpailun tuomareina toimivat yhteistyökumppaneiden edustajat. Päätuomarina toimi Mika Parviainen (Valio Oy) ja muut tuomariston jäsenet olivat Tommi Lönnqvist (Helsingin Mylly Oy), Joachim Wunsch (Finnbakels Oy), Tarja Sjöfelt (Leipurin Oyj), Ari Sjöblom (Mauste-Sallinen Oy) ja Ossi Aalto (Condite Oy). Suomen Leipuriliiton edustajana tuomaristossa toimi leipomoyrittäjä Erno Ahonen tamperelaisesta Jussinhannan Leipä Oy:stä. Tuomarit arvostelivat sekä pakollisissa että vapaavalintaisissa tuotteissa maun ja ulkonäön sekä lisäksi joukkueiden ammattitaidon. Arvostelussa painotettiin pakollisten tuotteiden osaamista.

Kilpailu järjestettiin nyt 31. kerran.

Sivua päivitetty 11.2.2020 kello 08.04

Uusimmat uutiset

Tavastian lasialan koulutus juhlistaa 30-vuotista taivaltaan

Ammattiopisto Tavastian lasialan koulutus on toiminut tänä vuonna 30 vuotta. Juhlavuoden valokuvanäyttely on esillä Nuutajärven lasikylässä, Urjalassa, koko kesän 2023. […]

Lue lisää

6.6.2023

Vaatetusalan JOTPA-koulutukset nyt haussa

Ammattiopisto Tavastian ja Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) yhteistyönä on koottu työelämälähtöinen vaatetus- ja muotialan kohderyhmälle soveltuva opintotarjotin, josta osallistuja voi valita uratavoitteidensa mukaisen […]

Lue lisää

5.6.2023

Kesäajan 2023 aukiolot ja yhteystiedot

Tavastian Ohjauspiste Ohjauspiste Hattelmalantien kampusalueen A-rakennuksessa auttaa ja palvelee kaikissa opintoihin liittyvissä kysymyksissä. Ohjauspiste on avoinna kesällä ma–to klo 9–15 ja […]

Lue lisää

5.6.2023