Yleinen

Tulevat ensihoitajat harjoittelevat tositilanteita varten

5.2.2020

Jos haluaa työskennellä ensihoitajana, pitää jaksaa tehdä paljon töitä, olla huumorintajuinen ja haluta työskennellä ihmisten kanssa. Näin listaavat Ammattiopisto Tavastian kolmannen vuoden ensihoidon osaamisalaan erikoistuneet lähihoitajaopiskelijat. Ensihoitajalla täytyy myös olla hyvä fyysinen kunto sekä keinot selviytyä nopeasti muuttuvista ja henkisesti kuormittavista tilanteista.

– Tällä alalla on myös varmasti töitä, tuumaa Camilla Vehmas pohtiessaan syitä, miksi on alalle hakeutunut.

Aiemmin ensihoitajaksi halunneen on pitänyt hakea lähihoitajaksi, jolloin kolmantena opiskeluvuonna on keskitytty pelkästään ensihoidon opiskeluun. Nykyisin haetaan suoraan perustason ensihoitajan tutkintoon. Ammatillisiin opintoihin sisältyy runsaasti työpaikoilla järjestettävää koulutusta eli TJK-jaksoja.

– Meillä on ollut seitsemän TJK-jaksoa, ja jokainen on suoritettu eri paikoissa. Olemme olleet muun muassa päiväkodeissa, päivystyksessä, vanhustenhoidossa ja yliopistollisissa sairaaloissa. Ongelmana vähän on, että monet TJK-paikat sijaitsevat kaukana Hämeenlinnasta, kertovat opiskelijat Lotta Heikkilä, Hanna Saloheimo, Camilla Vehmas, Suvi Peltonen sekä Anni Jamisto.

Niklas Laine oli edellisellä TJK-jaksolla terveysasemalla, mutta haluaa tulevaisuudessa työskennellä ambulanssissa. Tuomas Vaha puolestaan kaavailee jatko-opintoja Pelastusopistossa. Toiminta ja vaihtuvat tilanteet siis kiinnostavat opiskelijoita. Viime viikolla he pääsivät tutustumaan FinnHems-pelastushelikopterin toimintaan Pirkkalassa. Kopteri työpaikkana kiinnostaisi opiskelijoita kovasti.

– Kopteriin päästäkseen pitää ensin tehdä töitä monta vuotta ja kouluttautua jatkuvasti, tänä keväänä valmistuvat nuoret tietävät.

Käytännön harjoitukset avaavat silmiä

Opintojensa aikana ensihoitoon erikoistuneet opiskelijat ovat harjoitelleet muun muassa elvytystä, tyhjiöpatjan käyttämistä, kanylointia, potilaan liikuttamista paareilla sekä liikenneonnettomuuden uhrien auttamista.

Auto-onnettomuutta simuloivassa liikennepelastamisharjoituksessa opiskelijat treenasivat potilaan irrottamista autosta niin, ettei potilaalle aiheudu enempää vahinkoa, ja samalla harjoiteltiin myös viranomaisten välistä viestimistä VIRVE-verkossa. Osa opiskelijoista esitti potilaita, osa auttajia.

Vastaavalla harjoituksella on Tavastiassa yli 10 vuoden perinne, kertoo sosiaali- ja terveysalan opettaja Riki Viitamäki.

– Alusta saakka olemme harjoitelleet yhteistyössä Hämeenlinnan VPK:n kanssa. Aiemmin harjoituspaikkana oli paikallinen jätteenkäsittelyalue, mutta nykyisin harjoitus järjestetään Turengissa, ja tarvittava rekvisiitta eli autot saadaan Janakkalan kunnan Liikenne ja kadut -yksiköltä, sanoo Viitamäki.

Liikenneonnettomuus on Viitamäen mukaan auttajan näkökulmasta varsin dynaaminen tilanne, jossa pitää hallita montaa asiaa yhtä aikaa ja tehdä nopeita päätöksiä.

– Tällaiset konkreettiset harjoitukset avaavat hyvin silmiä. Tilanteita olisi hankala hahmottaa pelkästään luokassa. Harjoituksista jää opiskelijoille varmasti hyvä muistijälki, tuumaa Viitamäki.

Opiskelijat ovat samaa mieltä.

– Käytännön harjoituksia saisi sisältyä opintoihin enemmän, toivovat kaikki.

Yhteistyötä yli tutkintorajojen

Haastatteluhetkellä opiskelijoilla oli meneillään kurssi nimeltään Ensihoitopalveluissa toimiminen – Yrittäjyys, laatu ja osaamisen tuotteistaminen. Kurssin puitteissa on tehty yhteistyötä datanomiopiskelijoiden kanssa. Tulevat ensihoitajat olivat ensin kuvanneet ensihoitovälineistön käytöstä videoita, joita datanomit sitten auttoivat editoimaan opetuskäyttöön sopiviksi.

– Autoimme tekemään videoiden käsikirjoitusta ja opastimme esimerkiksi kameroiden käytössä, kertoo toisen vuoden datanomiopiskelija Jasper Kivinen.

Käyttöohjevideot tehtiin ensihoitolaukusta, tyhjiölastasta sekä hengityksenhoitolaukusta. Videoiden teon taustalla oli alakoululaisille järjestettäväksi suunniteltu Lumipäivä, jossa ensihoito-opiskelijat olisivat vastanneet noin neljänsadan pienen koululaisen ensiavusta tarvittaessa. Tapahtuma piti kuitenkin peruuttaa lumipulan takia.

 

Ensihoitajaksi haluavat hakevat nykyään suoraan perustason ensihoitajan koulutukseen sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon. Peruskoulun päättävät ysiluokkalaiset hakevat yhteishaussa 18.2.-10.3.2020. Muut hakevat jatkuvassa haussa 11.3.-19.4.2020.

Lisätietoja perustason ensihoitajan tutkinnosta

Sivua päivitetty 5.2.2020 kello 10.33

Uusimmat uutiset

Huoltajapalaute 2024

Vuosittaiseen huoltajapalautteeseen vastasi tänä keväänä 420 huoltajaa. Vastausprosentti oli 60. Palautteet ovat tärkeä keino toiminnan kehittämiseksi ja ne käydään tarkasti […]

Lue lisää

2.5.2024

Puhtausala on siistein ala ikinä!

TE-live Hämeessä kerrotaan, millaista on työskennellä puhtaanapitoalalla ja miten alalle voi kouluttautua. Videolla pyyhitään pölyt vanhentuneesta käsityksestä alasta, jossa työvälineinä […]

Lue lisää

26.4.2024

Käsityön lumoa ja historian henkeä

Tavastian kudonnan opinnoissa panostetaan tekemisen ohella erilaisien materiaalien, aikakausien ja tyylisuuntauksien tuntemukseen. Perinteisten taitojen vaaliminen osoittautuu tärkeäksi erityisesti silloin, kun […]

Lue lisää

23.4.2024