Yleinen

Työvoimakoulutuksen kautta haalarit niskaan ja hommiin

4.11.2019

Tero Jalava, 45, on tyytyväinen mies. Hän työskentelee JTR-Rakennus Oy:lla hitsarina ja kuvailee työtään monipuoliseksi ja innostavaksi. JTR-Rakennus Oy on rakennusliike, jonka toimintaa tukemassa on ollut jo lähes kymmenen vuotta myös konepaja. Jalava näkeekin työssään raudan koko elinkaaren.

– Kun työstää raudasta hitsaamalla jotakin, näkee valmiin tuotteen ja lisäksi pääsee myös asentamaan sen työmaalla paikalleen, niin tuntuuhan se hienolta, Jalava kuvailee.

– Koko ajan oppii uutta ja työskennellessä täytyy olla tarkkana, ettei itse vaikeuta tuotteen asennusta.

Täyskäännös työelämässä

Tero Jalava on työskennellyt hitsaajana nyt reilut puoli vuotta. Levyseppähitsaajaksi hän valmistui toukokuun lopulla Ammattiopisto Tavastiasta käytyään työvoimakoulutuksen ja pääsi saman tien töihin JTR-Rakennukselle. Ennen hitsausuraa Jalava työskenteli parikymmentä vuotta lastensuojelussa ja perhetyöntekijänä. Aiemmalta koulutukseltaan hän on lähihoitaja ja rakennusmaalari.

– Lastensuojelutyössä tuli tunne, että takki on tyhjä, ja kaipasin muutosta. Suunnittelin, että haluaisin kouluttautua joko sähkö- tai hitsausalalle. En heti löytänyt TE-toimiston kautta sopivaa koulutusta, joten kävelin helmikuussa 2018 Ammattiopisto Tavastiaan opinto-ohjaajan luo ja sanoin, että haluan opiskelemaan, kertoo Tero Jalava.

Työvoimakoulutuksen hyvä puoli on, että sitä voidaan räätälöidä sekä työnhakijan että työnantajien tarpeisiin. Jalavalle koulutuspaikka järjestyikin vauhdilla muutamassa päivässä.

Työvoimakoulutus koostuu yleensä kouluttajan järjestämästä lähiopetuksesta sekä työssäoppimisjaksoista. Koulussa opettaja huomasi nopeasti Jalavan potentiaalin ja otti viime talvena yhteyttä JTR-Rakennuksen työpäällikkö Samuli Södermaniin.

Koska Jalavalla oli vielä suorittamatta joitakin pakollisia verkkokursseja, JTR-Rakennus teki hänen kanssaan oppisopimuksen. Sen jälkeen hyvin pian todettiin, että haalarit niskaan ja hommiin. Huhtikuussa 2019 Jalava solmi vakituisen työsopimuksen JTR-Rakennuksen kanssa.

Samuli Söderman on tyytyväinen uuteen työntekijäänsä.

– Teron kanssa yhteistyö on sujunut hienosti ja avoimesti. Tällä alalla on jatkuva pula hyvistä ja motivoituneista työntekijöistä ja heitä tarvitaan nyt ja jatkossa. Kaikki lähtee mielestäni ihmisen omasta halusta oppia, ammatillista osaamista ja ammattitaitoa voi aina täydentää, Söderman sanoo.

Työvoimakoulutuksen tavoitteena on parantaa osallistujien mahdollisuuksia työllistyä avoimille työmarkkinoille ja turvata alueen työnantajille osaavan työvoiman saatavuus.

Tero Jalava kiittelee työpaikkansa hyvää henkeä ja kulttuuria, joka on auttanut paljon hitsausuran alkutaipaleella.

– Työkaverit neuvovat tarvittaessa ja antavat vinkkejä, että jokin asia kannattaa tehdä ehkä toisin. Nyt jos ajattelee, niin kouluaikana olisi ehkä kannattanut kokeilla ja käyttää vielä monipuolisemmin eri laitteita.

Työvoimakoulutus on oiva väylä työllistyä alaa vaihtaessa tai vaikka pidemmän työttömyysjaksonkin jälkeen. Jalava painottaa työn merkitystä ihmisen elämässä.

– Työ tuo elämään rytmin ja varmuuden. Tärkeää on rohkeus kokea ja oppia uutta, vaihtoehtoja on olemassa paljon, jos vain haluaa.

Työvoimakoulutuksen positiivisena puolena Jalava näkee ehdottomasti harjoittelujaksot, joissa pääsee tutustumaan erilaisiin työpaikkoihin ja niiden kulttuureihin. Työssäoppimisen avulla opiskelija saakin arvokasta kokemusta ja hänellä on hyvät mahdollisuudet työllistyä suoraan yritykseen.

Kiinnostaako työvoimakoulutus?

Työvoimakoulutus on tarkoitettu vähintään 20-vuotiaille työttömille tai työttömyysuhan alaisille TE-toimiston asiakkaille. Hämeen ELY-keskus suunnittelee ja toteuttaa työvoimakoulutusten hankinnat yhteistyössä TE-toimiston kanssa.

Työvoimakoulutuksena on mahdollista opiskella tutkintoja tai tutkinnon osia. Lisäksi monilla ammattialoilla järjestetään jatko- ja täydennyskoulutusta. Haussa on myös korkeakoulutetuille suunnattua koulutusta.

Voit tutustua alkaviin työvoimakoulutuksiin ja laajaan koulutustarjontaan TE-toimiston nettisivuilla. Koulutuksiin haetaan täyttämällä sähköinen hakemus sivulla www.te-palvelut.fi (–> Haussa oleva työvoimakoulutus). Työvoimakoulutus on opiskelijalle maksutonta ja sen aikana saa samaa etuutta kuin työttömänä ollessa sekä lisäksi kulukorvauksen.

Kysy lisää alkavista työvoimakoulutuksista Ammattiopisto Tavastian Ohjauspisteestä:
Hattelmalantie 8 A-rakennus, 2. krs, Hämeenlinna
Puh. 03 6581 500
ohjauspiste@kktavastia.fi

Lisätietoja antaa myös Hämeen TE-toimisto.
Koulutusneuvonta: p.0295 020 702 tai koulutusneuvonta@te-toimisto.fi

Sivua päivitetty 4.11.2019 kello 11.03

Uusimmat uutiset

Taitajien finaalit kisataan toukokuussa Kuopiossa

Tiukat Taitaja ammattitaidon SM-kilpailun semifinaalit ovat takana ja kaikki Tavastian opiskelijat suoriutuivat tehtävistään hienosti. Semifinaalit järjestettiin tammi–helmikuun vaihteessa ympäri Suomea. […]

Lue lisää

20.2.2024

Sisälogistiikan koulutustavat tekivät vaikutuksen vieraisiin

Tavastian sisälogistiikan koulutuksessa Turengissa vieraili tärkeitä alan ammattilaisia toteamassa, että logistiikan koulutus on hyvissä käsissä. Transval, Posti Groupin tytäryhtiö, on […]

Lue lisää

15.2.2024

Logistiikka-alan koulutus maahanmuuttaneille voi olla startti töihin tai alan opintoihin

Ammattiopisto Tavastian Turengin toimipisteessä käynnistyi maahanmuuttaneille suunnattu logistiikka-alan koulutus viime vuoden lopulla. Kolme kuukautta kestävän työvoimakoulutuksen aloitti 27 opiskelijaa, joista […]

Lue lisää

25.1.2024