Yleinen

Tuija sai työvoimakoulutuksesta uuden uran

28.10.2019

Kun Nanson logistiikkatoiminnot siirrettiin pois Hämeenlinnasta keväällä 2018, Tuija Levelä jäi 21 vuoden Nanso-uran jälkeen työttömäksi. Levelä ei kuitenkaan harmitellut asiaa kauaa, vaan haki Hämeen TE-toimiston kautta työvoimakoulutukseen. Ammattiopisto Tavastiassa oli alkamassa toimitilahuoltajan ammattitutkintokoulutus, johon Levelä valittiin opiskelemaan.

– Minulle oli selvää, että haluaisin kouluttautua siivousalalle. Työvoimakoulutus osui sopivaan ajankohtaan, kun työuraa on kuitenkin vielä 10 vuotta jäljellä, Levelä kertoo.

Nyt Levelä työskentelee vakituisena siivoojana Koulutuskuntayhtymä Tavastiassa. Hänet napattiin koulutuksesta suoraan työelämään jo ennen valmistumista. Koulutuksen Levelä suoritti loppuun antamalla osaamisen näyttöjä. Työhön kuuluu siivouksen lisäksi astiahuoltoa koulun keittiössä joka toisena työpäivänä.

Tuija Levelän mielestä työvoimakoulutus on erinomainen väylä työllistyä uuteen ammattiin.

– Iso plussa on koulutuksen lyhyt kesto ja se, että työllistyminen on lähes varmaa. Hyvä juttu ovat myös harjoittelujaksot, joiden aikana näkee erilaisia yrityksiä ja pääsee tekemään käytännön hommia. Harjoittelut poikivat usein työpaikkoja, ja opettaja auttaa ja tukee koko koulutuksen ajan. Työvoimakoulutuksen avulla 55-vuotiaskin voi helposti vaihtaa alaa, Levelä kiittelee.

Työvoimakoulutukset räätälöidään tarpeiden mukaan

Työvoimakoulutukset on tarkoitettu vähintään 20-vuotiaille työttömille tai työttömyysuhan alaisille työnhakijoille. Koulutusta voidaan räätälöidä sekä työnhakijan että työnantajien tarpeisiin, ja koulutus koostuu yleensä kouluttajan järjestämästä lähiopetuksesta sekä työssäoppimisjaksoista.

Työssäoppimisen aikana opiskelija pääsee soveltamaan osaamistaan suoraan käytännön työtehtäviin ja tilanteisiin. Yritys tarjoaa opiskelijalle lisäosaamista käytännön töissä ja seuraa, miten työ lähtee sujumaan. Tarkoituksena on, että koulutuksen jälkeen opiskelija työllistyy, ja usein juuri työssäoppimispaikkaansa.

Tuija Levelä suoritti kaksi harjoittelujaksoaan Tavastiassa, joten Tavastian siivoustyönohjaaja Anne Lahdenperän oli helppo palkata ahkeraksi ja päteväksi havaitsemansa opiskelija.

– Siivousalalla on jatkuva pula hyvistä tekijöistä, työ vaatii hyvää yleiskuntoa ja organisointikykyä. Opiskelijoiden työtä seuraamalla näkee, kuka erottuu edukseen, Lahdenperä kertoo.

Tavastiassa on pitkät perinteet yhteistyöstä opiskelijoiden ja harjoittelijoiden kanssa.

– Useimmilla työvoimakoulutukseen hakeutuvilla on motivaatio kohdallaan ja uteliaisuutta opetella uusia asioita. Kouluttautuminen kannattaa aina, Lahdenperä sanoo.

Työvoimakoulutuksen tavoitteena on parantaa osallistujien mahdollisuuksia työllistyä avoimille työmarkkinoille ja turvata alueen työnantajille osaavan työvoiman saatavuus. Monien alojen osaajista on työmarkkinoilla pulaa.

– Esimerkiksi siivousala on mennyt todella paljon eteenpäin viime vuosina, jopa enemmän kuin ravitsemuspuoli, huomauttaa Koulutuskuntayhtymä Tavastian ravitsemus- ja siivouspalveluista vastaava Terhi Koivisto.

– Ekologisuuteen kiinnitetään paljon enemmän huomiota ja myös koneet, laitteet ja siivousaineet ovat kehittyneet huimasti viime vuosina. Siksi koulutustakin tarvitaan, Koivisto toteaa.

Tuija Levelälle siivousalan koneet eivät olleet entuudestaan tuttuja, mikä aiheutti työvoimakoulutuksen alussa hieman tuumailua.

– Kokeilemalla ja tekemällä kuitenkin oppii, sehän koulutuksen idea onkin, Levelä sanoo.

Työvoimakoulutus on joustavaa ja sitä voidaan räätälöidä jopa suoraan tietyn työnantajan tarpeita vastaavaksi. Koulutus räätälöidään aina työnhakijan osaamistarpeiden mukaan. Pienikin lisäkoulutus voi auttaa työllistymään.

Tutustu työvoimakoulutuksiin

Voit tutustua alkaviin työvoimakoulutuksiin ja laajaan koulutustarjontaan TE-toimiston nettisivuilla. Koulutuksiin haetaan täyttämällä sähköinen hakemus sivulla www.te-palvelut.fi (> Haussa oleva työvoimakoulutus). Työvoimakoulutus on opiskelijalle maksutonta ja sen aikana saa samaa etuutta kuin työttömänä ollessa sekä lisäksi kulukorvauksen.

Kysy lisää alkavista työvoimakoulutuksista Ammattiopisto Tavastian Ohjauspisteestä: Hattelmalantie 8 A-rakennus, 2. krs, Hämeenlinna
Puh. 03 6581 500
ohjauspiste@kktavastia.fi

Lisätietoja antaa myös Hämeen TE-toimisto.

Koulutusneuvonta: p.0295 020 702 tai koulutusneuvonta@te-toimisto.fi

Sivua päivitetty 28.10.2019 kello 14.53

Uusimmat uutiset

Ravintola- ja catering-alan koulutus tarjoaa useita uramahdollisuuksia

Ammattiopisto Tavastian ensimmäisen vuoden ravintola- ja catering-alan opiskelijat Abdu, Niko ja Manta ovat viihtyneet opinnoissaan. Ensimmäisen vuoden opiskelijat uuden edessä […]

Lue lisää

28.9.2023

Ohjauspiste palvelee syyslomaviikolla etänä

Tavastian Ohjauspisteen ovet A-rakennuksessa ovat syyslomaviikon (vko 42) kiinni, mutta palvelua saa puhelimitse ja sähköpostilla. Tapaamiset ja niihin saapuminen sovitaan […]

Lue lisää

25.9.2023

Tervetuloa Suomen kokkimaajoukkueen loihtimalle illalliselle!

Ammattiopisto Tavastian Ravintola Punaportti toimii kokkimaajoukkueen harjoitusnäyttämönä 24.10.2023. Tällaista mahdollisuutta nauttia olympiatason illallinen Hämeenlinnassa on harvoin tarjolla. Tule herkuttelemaan todellisen […]

Lue lisää

19.9.2023