Yleinen

Tavastiasta edustus Lapsiystävällinen kunta -konferenssissa Kölnissä

21.10.2019

Saksan Kölnissä pidettiin viime viikolla maailman ensimmäinen globaali Lapsiystävällinen kunta -konferenssi. Hämeenlinnan kaupungilla oli konferenssissa iso rooli, sillä Hämeenlinna on saanut vuonna 2013 ensimmäisenä Suomessa UNICEFin myöntämän Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen.

Kölnissä Suomea edustivat Ammattiopisto Tavastian opiskelijat Sonja Mäenpää, 18, ja Camilla Lehtimäki, 17. Molemmat ovat olleet Hämeenlinnan nuorisovaltuuston jäseniä – Camilla on edelleen – ja kuuluneet myös Lapsiystävällinen kunta -koordinaatioryhmään.

Kölnin konferenssissa julkaistiin nyt lasten ja nuorten julkilausuma, jossa listattiin, millaisia kunnat olisivat, jos lapset ja nuoret saisivat päättää. Sekä Mäenpää että Lehtimäki ovat osallistuneet julkilausuman työstämiseen jo keväällä Madridissa pidetyssä tapaamisessa.

– Lasten ja nuorten oikeudet ovat julkilausumassa isossa roolissa. Lapsilla on oikeus turvalliseen kasvuympäristöön, Mäenpää ja Lehtimäki kertovat.

Konferenssiin osallistui noin 70 nuorta 36 maasta. Lehtimäki ja Mäenpää osallistuivat viikon aikana englanniksi käytyyn paneelikeskusteluun, jossa he kertoivat, miten Hämeenlinnassa näkyy kunnan lapsiystävällisyys. Lisäksi viikon ohjelmassa oli yleisön joukossa useita puheita, vaikuttajien kertomuksia omista kokemuksistaan sekä muita paneelikeskusteluja.

Aktiiviset nuoret naiset ovat kiitollisia saamastaan kokemuksesta.

– Konferenssireissu oli mahtava tilaisuus päästä tutustumaan UNICEFin toimintaan. Toivottavasti pääsemme jatkossa kertomaan muille nuorille omista kokemuksistamme ja työ jatkuu, jotta maailmasta saadaan lapsille ja nuorille parempi paikka, Mäenpää ja Lehtimäki toivovat.

Mittatilausompelijaksi opiskeleva Camilla Lehtimäki toimii myös Ammattiopisto Tavastian opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtajana ja hänen haaveenaan on joskus päästä UNICEFille töihin. Samaa toivoo myös parturi-kampaajaksi opiskeleva Sonja Mäenpää.

– Ensin täytyy käydä koulu loppuun ja sitten miettiä, opiskeleeko lisää vai voisiko uraa luoda esimerkiksi vapaaehtoistyön kautta. Tämän reissun myötä tunnemme nyt paljon ihmisiä UNICEFilta, joten hyvät verkostot ovat olemassa, Mäenpää sanoo.

Hämeenlinnan kaupungilta Mäenpää ja Lehtimäki toivovat tekoja, joilla nuoret saataisiin osallistumaan heitä koskeviin asioihin. Lisäksi puitteiden pitää olla kunnossa, esimerkiksi leikkipuistojen on oltava turvallisia.

– Tämähän on vähän ikuisuusongelma, mutta haluamme kannustaa nuoria osallistumaan esimerkiksi nuorisovaltuuston toimintaan, se ei tosiaan ole pelkkää politiikkaa vaan myös esimerkiksi tapahtumien järjestämistä, Mäenpää ja Lehtimäki vinkkaavat.

Sivua päivitetty 21.10.2019 kello 14.05

Uusimmat uutiset

Ammattiopisto Tavastia sai merkittävän kunniamaininnan laatukilpailussa

Ammattiopisto Tavastia on saanut merkittävän kunnianmaininnan Opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnallisessa laatupalkintokilpailussa. Palkintosumma on 50 000 euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriö järjestää ammatillisen […]

Lue lisää

15.11.2022

Hämeenlinna toivottaa filippiiniläiset hoitajat tervetulleiksi   

Kanta-Hämeeseen tulee ikäihmisten palveluihin ja vammaisten asumispalveluihin yhteensä 30 työntekijää Filippiineiltä. He sijoittuvat hoiva-avustajan tehtäviin eri yksiköihin Hämeenlinnassa ja Forssan […]

Lue lisää

8.11.2022

Alex löysi oman alansa konetekniikasta

Alex Lund on 23-vuotiaaksi ehtinyt kokeilla ja opiskella montaa alaa. Peruskoulun jälkeen hän päätti ensiksi hakea lukioon pohtimaan mitä haluaisi […]

Lue lisää

26.10.2022