Yleinen

Tavastiasta edustus Lapsiystävällinen kunta -konferenssissa Kölnissä

21.10.2019

Saksan Kölnissä pidettiin viime viikolla maailman ensimmäinen globaali Lapsiystävällinen kunta -konferenssi. Hämeenlinnan kaupungilla oli konferenssissa iso rooli, sillä Hämeenlinna on saanut vuonna 2013 ensimmäisenä Suomessa UNICEFin myöntämän Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen.

Kölnissä Suomea edustivat Ammattiopisto Tavastian opiskelijat Sonja Mäenpää, 18, ja Camilla Lehtimäki, 17. Molemmat ovat olleet Hämeenlinnan nuorisovaltuuston jäseniä – Camilla on edelleen – ja kuuluneet myös Lapsiystävällinen kunta -koordinaatioryhmään.

Kölnin konferenssissa julkaistiin nyt lasten ja nuorten julkilausuma, jossa listattiin, millaisia kunnat olisivat, jos lapset ja nuoret saisivat päättää. Sekä Mäenpää että Lehtimäki ovat osallistuneet julkilausuman työstämiseen jo keväällä Madridissa pidetyssä tapaamisessa.

– Lasten ja nuorten oikeudet ovat julkilausumassa isossa roolissa. Lapsilla on oikeus turvalliseen kasvuympäristöön, Mäenpää ja Lehtimäki kertovat.

Konferenssiin osallistui noin 70 nuorta 36 maasta. Lehtimäki ja Mäenpää osallistuivat viikon aikana englanniksi käytyyn paneelikeskusteluun, jossa he kertoivat, miten Hämeenlinnassa näkyy kunnan lapsiystävällisyys. Lisäksi viikon ohjelmassa oli yleisön joukossa useita puheita, vaikuttajien kertomuksia omista kokemuksistaan sekä muita paneelikeskusteluja.

Aktiiviset nuoret naiset ovat kiitollisia saamastaan kokemuksesta.

– Konferenssireissu oli mahtava tilaisuus päästä tutustumaan UNICEFin toimintaan. Toivottavasti pääsemme jatkossa kertomaan muille nuorille omista kokemuksistamme ja työ jatkuu, jotta maailmasta saadaan lapsille ja nuorille parempi paikka, Mäenpää ja Lehtimäki toivovat.

Mittatilausompelijaksi opiskeleva Camilla Lehtimäki toimii myös Ammattiopisto Tavastian opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtajana ja hänen haaveenaan on joskus päästä UNICEFille töihin. Samaa toivoo myös parturi-kampaajaksi opiskeleva Sonja Mäenpää.

– Ensin täytyy käydä koulu loppuun ja sitten miettiä, opiskeleeko lisää vai voisiko uraa luoda esimerkiksi vapaaehtoistyön kautta. Tämän reissun myötä tunnemme nyt paljon ihmisiä UNICEFilta, joten hyvät verkostot ovat olemassa, Mäenpää sanoo.

Hämeenlinnan kaupungilta Mäenpää ja Lehtimäki toivovat tekoja, joilla nuoret saataisiin osallistumaan heitä koskeviin asioihin. Lisäksi puitteiden pitää olla kunnossa, esimerkiksi leikkipuistojen on oltava turvallisia.

– Tämähän on vähän ikuisuusongelma, mutta haluamme kannustaa nuoria osallistumaan esimerkiksi nuorisovaltuuston toimintaan, se ei tosiaan ole pelkkää politiikkaa vaan myös esimerkiksi tapahtumien järjestämistä, Mäenpää ja Lehtimäki vinkkaavat.

Sivua päivitetty 21.10.2019 kello 14.05

Uusimmat uutiset

Suomessa on hyvä – ja Tavastiassa vielä parempi

Suomen Punaisen Ristin Rasisminvastaista viikkoa vietetään 20.3.–26.3. Yhdessä opettaja Liisa Turtiaisen TUVA-ryhmän ja Kati Paulinin hoiva-avustajaopiskelijoiden kanssa pohdimme muun muassa […]

Lue lisää

21.3.2023

TAVASTIArekry tarjoili tietoa kesätöistä

Tiistaina 21.3.2023 Ammattiopisto Tavastiassa järjestettiin jo perinteinen TAVASTIArekry-tapahtuma. Rekryssä noin kolmisenkymmentä yritystä ja yhteisöä esitteli työpaikkatarjontaansa ja etsi työvoimaa kesäksi, […]

Lue lisää

21.3.2023

Suomalaista koulujärjestelmää tutkimassa

Lounais-Ranskasta Bordeauxista saapunut viiden opettajan tiimi tutustui helmikuussa yli viikon ajan Ammattiopisto Tavastiaan ja suomalaiseen koulujärjestelmään laajemmin. Heidän erityinen kiinnostuksen […]

Lue lisää

6.3.2023