Yleinen

Tasavallan presidentti ihastui nuorten yrittäjien designvalaisimeen

29.5.2019

Ammattiopisto Tavastian merkonomiopiskelijat Eerika Pääkkönen, Markus Heino ja Ádám Kovács perustivat viime syksynä oman yrityksen. Yritys perustettiin NY-yritykseksi eli Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämään Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan, johon kaikki Tavastian merkonomiopiskelijat ovat osallistuneet osana opintojaan.

Kun nuoret opiskelijat syksyllä pohtivat, mitä heidän yrityksensä ryhtyisi tekemään ja mikä sen nimeksi tulisi, he tuskin arvasivat, että lopputuotteesta kiinnostuisi myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

– Halusimme tehdä jonkin konkreettisen tuotteen, joka olisi myös ekologinen. Aluksi mietimme vanhoista viinipulloista tehtävää valaisinta, mutta totesimme pian, että se on jo kulunut idea, nuoret kertovat.

Lopulta tuotteeksi valittiin kuin valittiinkin valaisin, mutta käsityönä tehtävä ja aivan uniikki. Valaisimen jalka on sorvattu kotimaisesta tammesta ja lasikupu puhallettu opaalilasista Iittalan lasitehtaalla. Lasikuvun sisällä on led-valo. Opaalilasin läpi näkyy hyvin valo ja värit. Valaisimen pääväri on luonnollinen, väritön valo, mutta valo on sekä himmennettävissä että vaihdettavissa. Värivaihtoehtoja ovat vihertävä, vaaleanpunainen ja sinertävä.

Valaisimen syntyä avittivat nuorten yrittäjien lähipiirin osaaminen ja kontaktit.

– Minun isäni on töissä Iittalan lasitehtaalla ja Markuksen pappa sorvauksen ammattilainen, kertoo Ádám.

Ekologisuus näkyy valaisimessa laatuna.

– Tämä tuote on tehty kestämään. Ainoastaan led-valon patteria pitää välillä vaihtaa. Koska valaisin on johdoton, se on myös helppo sijoittaa minne tahansa, havainnollistaa Eerika.

Nuorten yrityksen nimeksi valittiin MAEL, joka tulee nuorten yrittäjien nimien alkukirjaimista sekä valaisimen nimestä Lumina, joka tarkoittaa latinaksi lyhtyä.

Finaali Helsingissä

NY-yritysten ideaan kuuluu, että kaikki yritykset osallistuvat samalla valtakunnalliseen nuorten yrittäjien kilpailuun. Kanta- ja Päijät-Hämeen alueiden semifinaali pidettiin helmikuun alussa Kauppakeskus Goodmanissa, ja siellä MAEL NY palkittiin parhaana toisen asteen yrityksenä. Tuomaristo näki tuotteessa suomalaisen designin brändipotentiaalia, joka sisältää tarvittavat elementit menestykseen. Työnjako yrityksessä on tehty niin, että Eerika vastaa markkinoinnista ja Ádám sekä Markus valmistukseen liittyvistä asioista.

Kisan finaali pidettiin toukokuun alussa Helsingin Kampissa, jossa nuoret muun muassa esittelivät yrityksensä tuomaristolle englanniksi ja vastailivat tapahtumassa kierrelleen yleisön kysymyksiin.

Finaalitapahtumassa vieraili myös Sauli Niinistö. Hän ryhtyi jututtamaan Luminaa esitelleitä yrittäjiä. Jännittävä tilanne meinasi viedä nuorilta miehiltä puhekyvyn.

– Minä unohdin täysin suomen ja englannin kielet, nauraa unkarilaissyntyinen Ádám.

– Onneksi saatiin kuitenkin jotain järkevää sanottua ja kerrottua tuotteesta, Markus toteaa.

Esittelypuhe oli ilmeisen hyvä, sillä Niinistö pyysi erityisavustajaansa jättämään käyntikorttinsa, jotta häneen otettaisiin yhteyttä, koska Niinistö haluaisi ostaa Lumina-valaisimen.

– Siinä kohtaa mietittiin, että mitä ihmettä juuri tapahtui, muistelee Markus.

100 euron hinta ei saanut presidenttiä kauhistumaan, vaikka jotkut olivatkin epäilleet valaisimen olevan liian kallis myytäväksi. Nuoret ovat kuitenkin tehneet tarkat laskelmat, joiden perusteella hinta määräytyi.

– Viime viikon perjantaina kävin sitten viemässä valaisimen presidentin kansliaan, myhäilee Markus.

Tarina ei kerro, sijoittiko Niinistö valaisimen Mäntyniemeen vai kenties vapaa-ajanasunnolleen.

Miten tarina jatkuu?

Yhteensä MAEL on myynyt talven ja kevään aikana 10 valaisinta. Eerika, Markus ja Ádám valmistuvat merkonomeiksi tällä viikolla ja hajaantuvat sen jälkeen kukin omaan suuntaansa. Nyt onkin mietinnässä, mitä yritykselle tapahtuu seuraavaksi.

– Emme ole vielä varmoja, mitä teemme. Jos jatkamme, niin brändiä pitää kirkastaa ja luultavasti myös valaisimen designia muotoilla vähän uusiksi, Markus pohtii.

Kaiken kaikkiaan oman yrityksen luotsaaminen on ollut nuorille hieno kokemus, josta on varmasti hyötyä myös tulevaisuudessa.

– Ehdottomasti laitetaan tämä CV:hen. Tulevien merkonomien kannattaa myös valita tämä kurssi, tästä saa pelkästään positiivisia kokemuksia, Ádám ja Markus kannustavat.

Myös Eerika kokee hyötyneensä MAELin taipaleesta.

– Työhaastattelussa kerroin tästä projektista ja sain juuri vakituisen työpaikan, hän iloitsee.

Nähtäväksi siis jää, tuleeko nuorista isona yrittäjiä ja valloittaako Lumina maailman. Lähtökohdat ovat ainakin hyvät.

Sivua päivitetty 29.5.2019 kello 13.03

Uusimmat uutiset

Kevään yhteishaussa Ammattiopisto Tavastiaan valitut opiskelijat

Ammattiopisto Tavastiaan on kevään 2024 yhteishaussa valittu 561 uutta opiskelijaa. Alta löydät uusien opiskelijoiden nimet 13.6. tilanteen mukaisesti. Oppilaitos ei […]

Lue lisää

13.6.2024

Tavastiaan hopeaa Taitajista

Taitaja2024-finaali järjestettiin Kuopiossa toukokuussa. Tavastian opiskelija Henri Murtonen kilpaili logistiikan P5-sarjassa ja palasi kotiin hopeamitalistina. Taitaja2024-kilpailu järjestettiin toukokuussa Kuopiossa.  Taitaja-kilpailussa […]

Lue lisää

29.5.2024

Onnea ammattiin valmistuneille

Ammattiopisto Tavastiasta on valmistunut 6.4.–31.5.2024 välisenä aikana yhteensä 263 opiskelijaa. Heistä 26 ei ole antanut lupaa julkaista nimeään. Päivämäärä nimen […]

Lue lisää

28.5.2024