Yleinen

“On tärkeä ymmärtää, että maailmassa on erilaisia ihmisiä”

18.11.2016

Stipendillä palkittu Hodo:hodo-2-p

”On tärkeää ymmärtää, että maailmassa on erilaisia ihmisiä”

Ammattiopisto Tavastiassa lähihoitajaksi opiskeleva Wayrah Hodo Abdirahman on saanut valtakunnalliselta Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:ltä 500 € stipendin.

Stipendin myöntämisen perusteina olivat Hodon menestyminen opinnoissa, ammatillisuus, oman kulttuurin säilyttäminen sekä halu auttaa muita maahanmuuttajia. Hodo on ollut muun muassa mukana kehittämässä kummitoimintaa maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille.

Hämeenlinnassa asuva Wayrah Hodo Abdirahman tuli Suomeen vuonna 2013 sotaa pakoon Etiopian kautta, jossa hän vietti 3 vuotta.

Hän aloitti Suomen kielen opinnot Vanajaveden Opistossa. Sen jälkeen hän siirtyi Ammattiopisto Tavastian maahanmuuttajien ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavaan koulutukseen, jossa opiskeli lukuvuoden 2014–2015. Syksyllä 2016 Hodo aloitti lähihoitajan opinnot. Seuraavana tavoitteena on opiskella sairaanhoitajaksi tai kätilöksi.

Jo valmentavassa koulutuksessa Hodo tunnettiin tavoitteellisena ja vastuuntuntoisena opiskelijana. Hän teki määrätietoisesti työtä saavuttaakseen ammatillisissa opinnoissa tarvittavan kielitaidon. Työssäoppimisjakso Ojoisten päiväkodissa keväällä 2016 oli kannustava kokemus:

– Alussa oli kaikenlaisia hankaluuksia, mutta jakson lopussa sain henkilökunnalta palautetta, että he pitivät minua veroisenaan työntekijänä eivätkä harjoittelijana, ja sain kiitettävät arviot, Hodo kertoo ylpeänä. Yhdeksi syyksi hän mainitsee muun muassa joustavuutensa.

Opiskelun ohessa Hodo loi suhteita suomalaisiin tekemällä iltaisin ja viikonloppuisin vapaaehtoistyötä mm. vanhusten parissa ja tulkkina.

– Opin samalla suomen kieltä ja saan tietoa suomalaisesta elämäntavasta ja historiasta. Vanhukset kertovat minulle mielellään menneistä asioista ja tapahtumista. Monet vapaaehtoistoiminnassa tutuksi tulleet ovat jälkeen päin pyytäneet minua kahville koteihinsa.

Hodo siis suhtautuu positiivisesti ja ennakkoluulottomasti kaikkeen uuteen, mutta samalla oman kulttuuri-identiteetin säilyttäminen pukeutumisesta lähtien on hänelle tärkeä asia:

– Olen ylpeä omasta kulttuuristani. On tärkeää ymmärtää, että maailmassa on erilaisia ihmisiä.

Suomessa hän arvostaa vapautta ja tasa-arvoisuutta:

– Täällä voin olla mikä olen, pukeutua kuten haluan, ja saan opiskella mitä haluan.

Teksti ja kuvat: Mikko Itävaara

hodo-1-p

Sivua päivitetty 18.11.2016 kello 10.18

Uusimmat uutiset

Tavastian lasialan koulutus juhlistaa 30-vuotista taivaltaan

Ammattiopisto Tavastian lasialan koulutus on toiminut tänä vuonna 30 vuotta. Juhlavuoden valokuvanäyttely on esillä Nuutajärven lasikylässä, Urjalassa, koko kesän 2023. […]

Lue lisää

6.6.2023

Vaatetusalan JOTPA-koulutukset nyt haussa

Ammattiopisto Tavastian ja Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) yhteistyönä on koottu työelämälähtöinen vaatetus- ja muotialan kohderyhmälle soveltuva opintotarjotin, josta osallistuja voi valita uratavoitteidensa mukaisen […]

Lue lisää

5.6.2023

Kesäajan 2023 aukiolot ja yhteystiedot

Tavastian Ohjauspiste Ohjauspiste Hattelmalantien kampusalueen A-rakennuksessa auttaa ja palvelee kaikissa opintoihin liittyvissä kysymyksissä. Ohjauspiste on avoinna kesällä ma–to klo 9–15 ja […]

Lue lisää

5.6.2023