Yleinen

“On tärkeä ymmärtää, että maailmassa on erilaisia ihmisiä”

18.11.2016

Stipendillä palkittu Hodo:hodo-2-p

”On tärkeää ymmärtää, että maailmassa on erilaisia ihmisiä”

Ammattiopisto Tavastiassa lähihoitajaksi opiskeleva Wayrah Hodo Abdirahman on saanut valtakunnalliselta Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:ltä 500 € stipendin.

Stipendin myöntämisen perusteina olivat Hodon menestyminen opinnoissa, ammatillisuus, oman kulttuurin säilyttäminen sekä halu auttaa muita maahanmuuttajia. Hodo on ollut muun muassa mukana kehittämässä kummitoimintaa maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille.

Hämeenlinnassa asuva Wayrah Hodo Abdirahman tuli Suomeen vuonna 2013 sotaa pakoon Etiopian kautta, jossa hän vietti 3 vuotta.

Hän aloitti Suomen kielen opinnot Vanajaveden Opistossa. Sen jälkeen hän siirtyi Ammattiopisto Tavastian maahanmuuttajien ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavaan koulutukseen, jossa opiskeli lukuvuoden 2014–2015. Syksyllä 2016 Hodo aloitti lähihoitajan opinnot. Seuraavana tavoitteena on opiskella sairaanhoitajaksi tai kätilöksi.

Jo valmentavassa koulutuksessa Hodo tunnettiin tavoitteellisena ja vastuuntuntoisena opiskelijana. Hän teki määrätietoisesti työtä saavuttaakseen ammatillisissa opinnoissa tarvittavan kielitaidon. Työssäoppimisjakso Ojoisten päiväkodissa keväällä 2016 oli kannustava kokemus:

– Alussa oli kaikenlaisia hankaluuksia, mutta jakson lopussa sain henkilökunnalta palautetta, että he pitivät minua veroisenaan työntekijänä eivätkä harjoittelijana, ja sain kiitettävät arviot, Hodo kertoo ylpeänä. Yhdeksi syyksi hän mainitsee muun muassa joustavuutensa.

Opiskelun ohessa Hodo loi suhteita suomalaisiin tekemällä iltaisin ja viikonloppuisin vapaaehtoistyötä mm. vanhusten parissa ja tulkkina.

– Opin samalla suomen kieltä ja saan tietoa suomalaisesta elämäntavasta ja historiasta. Vanhukset kertovat minulle mielellään menneistä asioista ja tapahtumista. Monet vapaaehtoistoiminnassa tutuksi tulleet ovat jälkeen päin pyytäneet minua kahville koteihinsa.

Hodo siis suhtautuu positiivisesti ja ennakkoluulottomasti kaikkeen uuteen, mutta samalla oman kulttuuri-identiteetin säilyttäminen pukeutumisesta lähtien on hänelle tärkeä asia:

– Olen ylpeä omasta kulttuuristani. On tärkeää ymmärtää, että maailmassa on erilaisia ihmisiä.

Suomessa hän arvostaa vapautta ja tasa-arvoisuutta:

– Täällä voin olla mikä olen, pukeutua kuten haluan, ja saan opiskella mitä haluan.

Teksti ja kuvat: Mikko Itävaara

hodo-1-p

Sivua päivitetty 18.11.2016 kello 10.18

Uusimmat uutiset

Onnea ammattiin valmistuneille!

Ammattiopisto Tavastiasta on valmistunut 22.12.2023.–5.4.2024 välisenä aikana 215 uutta ammattilaista. Heistä 30 ei ole antanut lupaa julkaista nimeään. Lämpimät onnittelut […]

Lue lisää

5.4.2024

Kansainvälisyys on tärkeä osa ammattiopiston toimintaa

Kansainväliset vierailut ovat tärkeä tapa mm. kasvattaa oppilaitoksen verkostoja ja kehittää toimintatapoja. Tavastiassa on käy vuosittain lukuisa määrä ulkomaalaisia vieraita […]

Lue lisää

28.3.2024

Yritysyhteistyö: Patria kävi kylässä

Ammattiopisto Tavastia tekee tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa eri aloilla. Opiskelijat näkevät ja kokevat aitoa työelämää monella eri tapaa, vierailut ovat […]

Lue lisää

27.3.2024