Yleinen

“On tärkeä ymmärtää, että maailmassa on erilaisia ihmisiä”

18.11.2016

Stipendillä palkittu Hodo:hodo-2-p

”On tärkeää ymmärtää, että maailmassa on erilaisia ihmisiä”

Ammattiopisto Tavastiassa lähihoitajaksi opiskeleva Wayrah Hodo Abdirahman on saanut valtakunnalliselta Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:ltä 500 € stipendin.

Stipendin myöntämisen perusteina olivat Hodon menestyminen opinnoissa, ammatillisuus, oman kulttuurin säilyttäminen sekä halu auttaa muita maahanmuuttajia. Hodo on ollut muun muassa mukana kehittämässä kummitoimintaa maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille.

Hämeenlinnassa asuva Wayrah Hodo Abdirahman tuli Suomeen vuonna 2013 sotaa pakoon Etiopian kautta, jossa hän vietti 3 vuotta.

Hän aloitti Suomen kielen opinnot Vanajaveden Opistossa. Sen jälkeen hän siirtyi Ammattiopisto Tavastian maahanmuuttajien ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavaan koulutukseen, jossa opiskeli lukuvuoden 2014–2015. Syksyllä 2016 Hodo aloitti lähihoitajan opinnot. Seuraavana tavoitteena on opiskella sairaanhoitajaksi tai kätilöksi.

Jo valmentavassa koulutuksessa Hodo tunnettiin tavoitteellisena ja vastuuntuntoisena opiskelijana. Hän teki määrätietoisesti työtä saavuttaakseen ammatillisissa opinnoissa tarvittavan kielitaidon. Työssäoppimisjakso Ojoisten päiväkodissa keväällä 2016 oli kannustava kokemus:

– Alussa oli kaikenlaisia hankaluuksia, mutta jakson lopussa sain henkilökunnalta palautetta, että he pitivät minua veroisenaan työntekijänä eivätkä harjoittelijana, ja sain kiitettävät arviot, Hodo kertoo ylpeänä. Yhdeksi syyksi hän mainitsee muun muassa joustavuutensa.

Opiskelun ohessa Hodo loi suhteita suomalaisiin tekemällä iltaisin ja viikonloppuisin vapaaehtoistyötä mm. vanhusten parissa ja tulkkina.

– Opin samalla suomen kieltä ja saan tietoa suomalaisesta elämäntavasta ja historiasta. Vanhukset kertovat minulle mielellään menneistä asioista ja tapahtumista. Monet vapaaehtoistoiminnassa tutuksi tulleet ovat jälkeen päin pyytäneet minua kahville koteihinsa.

Hodo siis suhtautuu positiivisesti ja ennakkoluulottomasti kaikkeen uuteen, mutta samalla oman kulttuuri-identiteetin säilyttäminen pukeutumisesta lähtien on hänelle tärkeä asia:

– Olen ylpeä omasta kulttuuristani. On tärkeää ymmärtää, että maailmassa on erilaisia ihmisiä.

Suomessa hän arvostaa vapautta ja tasa-arvoisuutta:

– Täällä voin olla mikä olen, pukeutua kuten haluan, ja saan opiskella mitä haluan.

Teksti ja kuvat: Mikko Itävaara

hodo-1-p

Sivua päivitetty 18.11.2016 kello 10.18

Uusimmat uutiset

Ammattiopisto Tavastian maahanmuuttajaopiskelijat palkittiin stipendein 

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry on valinnut kaksi Ammattiopisto Tavastian opiskelijaa maahanmuuttajastipendien saajiksi. Valinnassa painotettiin kansainvälisyyttä, suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta Suomessa ja […]

Lue lisää

1.12.2023

KÄTEVÄ-osasto loisti magentana Suomen kädentaidot -messuilla

Ammattiopisto Tavastian KÄTEVÄ-osasto oli näyttävästi mukana Suomen Kädentaidot 2023 -messuilla Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Euroopan suurimmaksi kasvanut kädentaitojen tapahtuma ihastuttaa […]

Lue lisää

30.11.2023

Opiskelijasta ammatilliseksi ohjaajaksi

Emily Thompson opiskeli Ammattiopisto Tavastiassa leipuri-kondiittoriksi. Opintojensa aikana hän ehti osallistumaan tv-kilpailuun ja tekemään harjoitteluja ulkomailla. Nyt hän työskentelee ammatillisena […]

Lue lisää

30.11.2023