Ajankohtaista

Kaurialan lukio juhli 100-vuotista taivaltaan juhlavissa tunnelmissa

6.5.2024

Kaurialan lukio juhlisti 100-vuotista historiaansa näyttävästi viime perjantaina ja lauantaina. Paikan päällä oli lukion alumneja, entisiä opettajia ja muita aktiiveja.

Ihmisiä kokoontuneena nostamaan maljaa.
Kaurialan lukion 100-vuotisjuhla kokosi yhteen eri sukupolvet.

Eri sukupolvet kokoontuivat yhteen

Kaurialan lukion edeltäjä, Hämeenlinnan tyttökoulu, perustettiin vuonna 1924. Perustamisen jälkeen opinahjon historia on ollut monivaiheinen – se muuttui tyttölyseoksi vuonna 1933, yhteislyseoksi vuonna 1974 ja Kaurialan lukioksi vuonna 1976. Nykyinen koulurakennus valmistui vuonna 1928, ja sitä on myöhemmin laajennettu useaan otteeseen.

Sadan vuoden aikana lukion läpi on ehtinyt virrata useampi sukupolvi. Perjantaina 3.5. lukioon kokoontuikin noin 160 entistä opiskelijaa viettämään luokkakokousiltaa. Vanhin luokkakokousta pitänyt ikäluokka oli valmistunut lukiosta vuonna 1961. He pääsivät kokoontumaan samaan luokkatilaan, jossa aloittivat opintonsa. Nuorinta sukupolvea edustivat vuonna 2018 valmistuneet opiskelijat, jotka niin ikään järjestivät oman luokkakokouksensa.

Lauantaina 4.5. juhlavuoden kevät sai huipennuksensa, kun lukiossa järjestettiin 100-vuotisjuhla. Aamupäivällä entiset opiskelijat pitivät työpajoja ja esitelmiä nykylukiolaisille. Iltapäivällä alkoi koulun 100-vuotisjuhla, jonne oli kutsuttu lukion alumneja, entisiä opettajia, seniori- ja vanhempainyhdistyksien edustajia ja muita toimijoita. Juhlassa kuultiin muun muassa abiturientti Ida Stenvallin puhe sekä nykyisten opiskelijoiden musisointia.

Kuntayhtymän johtaja Jouni Haajanen esitti koulutuksenjärjestäjän tervehdyksen. Kaurialan lukio tuli osaksi Koulutuskuntayhtymä Tavastiaa vuonna 2013, ja kymmenen vuoden aikana yhteistyö kuntayhtymän muiden toimijoiden kanssa on vakiintunut. Puheessaan Haajanen kiitteli sujuvaa yhteistyötä lukion kanssa sekä lukion yhteisöllistä henkeä.

– Kaurialan lukio ei ole vain rakennus, se on elävä yhteisö, joka on kasvanut ja muotoutunut niiden satojen opettajien ja tuhansien opiskelijoiden kautta, jotka ovat kulkeneet sen käytävillä, Haajanen summasi.

Vaikka ajat ovat muuttuneet, tyttölyseon muisto ja lukion historia elävät edelleen voimakkaasti lukion arjessa. Ne muodostavat perustan, jonka pohjalle nykyinen toiminta rakentuu.

– Tämän päivän Kaurialan lukio perustaa työnsä tyttölyseon perinteille. Lukiomme perusta, sen kivijalat, ovat oppiminen, opiskelijoiden kohtaaminen, kansainvälisyys ja valtakunnallisena matematiikan ja luonnontieteen erityistehtävälukiona toimiminen. Näiden kivijalkojen myötä talossa opiskelevia nuoria viedään kohti tulevaa, rehtori Tuomo Iltanen sanoi juhlapuheessaan.

Rehtori korosti puheessaan myös alumnitoiminnan tärkeyttä lukiolle. Alumnit tuovat lukiolla vieraillessaan tuulahduksen työelämästä ja sitovat nykyopiskelijat aikaisempiin sukupolviin. Kaurialan lukiossa käynnistettiin alumnitoiminta lukuvuonna 2011–2012, ja nykyään lukiossa valitaan vuosittain vuoden alumni.

Myös alumniudelle oli varattu oma puheenvuoro, ja alumnin puheen saapui pitämään Yleisradion toimitusjohtaja ja Kaurialan lukion alumni Merja Ylä-Anttila. Ylä-Anttila valittiin lukion ensimmäiseksi vuoden alumniksi vuonna 2012. Puheessaan hän pohti lukion antamia oppeja ja kiitteli lukion opettajia sekä hyvää yhteishenkeä.

– On hienoa olla mukana sukupolvien ketjussa, joka on saanut elämän eväänsä ja sivistyksen lähteensä näissä luokkahuoneissa, näillä käytävillä, Ylä-Anttila lausui.

Juhla huipentui näyttävään musikaaliin

Puheiden, maljannoston koulurakennuksen kiertelyn jälkeen vuorossa oli juhlamusikaali. Tunnin mittainen esitys kantoi nimeä Nuoruuden gaudeamus ja käsitteli koulun vaiheita tyttökoulun perustamisesta 2020-luvun moderniin lukioarkeen.

Kaurialan lukiolla on historiaa musikaalien esittämisessä, ja myös juhlavuoden musikaali oli nykyisten opiskelijoiden ja opettajien käsialaa. Näyttämöllä ja musisoimassa nähtiin lukion nykyisiä opiskelijoita. Musikaalin käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastasi äidinkielen lehtori Hanna Siren, musiikin suunnittelusta ja ohjauksesta musiikin lehtori Minna Pitkänen ja puvustuksesta ja lavastuksesta kuvataideopettaja Hanna Lehtonen. Lisäksi lavastuksesta, valaistuksesta ja äänentoiston teknisestä puolesta vastasi opiskelijoiden tekniikkatiimi.

Musikaali pohjautui lukion historiaan ja esitti sen vaiheita vuosikymmen kerrallaan. Koulun tapahtumat liitettiin Suomen historian kehitysvaiheisiin, ja myös puvustuksessa ja lavastuksessa oli yhdistelty taitavasti eri vuosikymmenien trendejä ja muotivillityksiä. Juonta kuljetti eteenpäin tyttökoulun haamu, joka kulki yleisön mukana vuosikymmenien halki.

Näyttelijöitä lavalla vihreässä valaistuksessa.
Opiskelijat esittivät juhlassa musikaalin, joka kertoi lukion 100-vuotisesta taipaleesta.
Näyttelijöitä lavalla pukeutuneina vanhoihin vaatteisiin. Taustalla näkyy Hämeen Sanomien uutisartikkeleita tyttölyseon perustamisesta.
Musikaalissa historia näkyi niin lavastuksessa, puvustuksessa kuin tarinankerronnassakin.

Musikaalia seurasi juhlaillallinen, jonka aikana nykyiset ja entiset kaurialalaiset pääsivät jakamaan muistoja lukioajoilta. Illallisen menu sisälsi raikkaita salaattia, broileria bearnaisekastikkeessa sekä juureksia. Jälkiruoaksi tarjoiltiin lukion raikkaan sitruunainen leivos, joka oli suunniteltu juhlavuotta ajatellen.

Tutustu 100-vuotiaaseen Kaurialan lukioon:

Kaurialan lukion verkkosivut

Sivua päivitetty 6.5.2024 kello 13.45

Uusimmat uutiset

Urheilu opettaa tavoitteellisuutta ja kurinalaisuutta

Hämeenlinnan lyseon lukion urheilulinjan kasvatit Niko ja Jimi Mantere ovat kilpailleet tällä kaudella aktiivisesti karatessa. Lajissa menestyminen on vaatinut kovaa […]

Lue lisää

17.5.2024

Tavastian lukioiden kevään uudet ylioppilaat

Kevään 2024 uusien ylioppilaiden nimet ja yo-kirjoitusten tulokset on julkaistu 14.5.2024. Tavastian lukioiden uudet ylioppilaat koulukohtaisesti: Valtakunnallisesti keväällä 2024 valmistuu […]

Lue lisää

14.5.2024

Kaurialan lukio juhli 100-vuotista taivaltaan juhlavissa tunnelmissa

Kaurialan lukio juhlisti 100-vuotista historiaansa näyttävästi viime perjantaina ja lauantaina. Paikan päällä oli lukion alumneja, entisiä opettajia ja muita aktiiveja. […]

Lue lisää

6.5.2024