Ajankohtaista

Kirjailijapaneelissa entiset lyseolaiset avasivat omia urapolkujaan

8.11.2023

Tiistaina 7.11. Hämeenlinnan lyseon lukiossa järjestettiin kirjailijapaneeli, jonka osallistujat olivat entisiä lyseolaisia. Paneelissa kuultiin muistoja lukioajoilta sekä ajatuksia kirjoittamisesta ja kirjailijan työstä.

Lyseon kirjailijapaneelin yleisö ja panelistit.

Lyseon juhlavuosi jatkui tiistaina kirjailijapaneelilla, johon oli kutsuttu lyseosta valmistuneita kirjailijoita. Paikalla oli runsaasti lukion opiskelijoita ja opettajia, jotka olivat saaneet etukäteen esittää kysymyksiä paneeliin. Tilaisuuden juonsi Pia Kaulio Kanta-Hämeen kirjoittajayhdistys Vana-66:sta.

Paneelissa olivat mukana kirjailijat Laura Friman, Maija Kajanto ja Juha Itkonen, jotka ovat opiskelleet lyseolla 1990-luvulla. Kirjailijoina he edustavat eri genrejä ja erilaisia urapolkuja. Laura Friman on kirjoittanut pop-tietokirjoja sekä omaelämäkerrallisen tietokirjan Tauko. Maija Kajanto tunnetaan kirjailijana feel good -kirjoista, ja hän on kirjoittanut suositut Titta- ja Kahvila Koivu -sarjat. Juha Itkonen on puolestaan kirjoittanut useita romaaneja ja saavuttanut teoksillaan kaksi Finlandia-ehdokkuutta sekä Kalevi Jäntin palkinnon.

Paneelissa kirjailijat muistelivat lukioaikojaan ja itseään nuorina kirjoittajina. Kaikille kirjoittaminen oli tärkeä harrastus, ja he pääsivät jo nuorina julkaisemaan tekstejään paikallislehdissä. Itsevarmuuden löytyminen kesti pidemmän aikaa, mutta lyseon lukion opettajat saivat panelisteilta kiitosta kannustuksesta ja rohkaisusta. Erityisesti kirjailijat kiittivät entistä äidinkielen opettajaansa Maija Kaukiaista, joka myös oli seuraamassa paneelia.

Kirjailijat myös kokivat, että hyvä kirjoitustaito kantoi heitä pitkälle niin ylioppilaskirjoituksissa kuin myöhemmin elämässäkin. Äidinkielen kokeen lisäksi luku- ja kirjoitustaidosta oli hyötyä erityisesti reaaliaineissa sekä kielten opinnoissa. Kirjailijat haluavatkin kannustaa nuoria lukemiseen ja kirjoittamiseen.

– Riittävä lukutaito on todella tärkeä apu elämässä, Juha Itkonen summasi.

Juontaja ja panelisti lavalla keskustelemassa kirjailijan urasta.
Pia Kaulio (vas.) juonsi paneelin. Laura Friman (oik.) kertoi opinnoistaan Hämeenlinnan lyseon lukiossa.

Lukion jälkeen panelistit lähtivät opiskelemaan eri aloja. Frimanin tie vei englantilaisen filologian opintoihin, ja Maija Kajannolla alkoivat välivuoden jälkeen Turussa kotimaisen kirjallisuuden opinnot. Juha Itkonen opiskeli yleistä kirjallisuustiedettä sekä valtiotieteitä Helsingin yliopistossa.

Tie kirjailijaksi oli kaikilla panelisteilla monivaiheinen. Ennen kirjailijan työtä he ovat työskennelleet toimittajina ja muilla tavoin tekstien parissa. Panelistien viesti nuorille olikin selvä: elämässä kannattaa tehdä valintoja, jotka tuntuvat itselle luontevilta, sillä tulevaisuutta ei voi ennustaa. Samaan ammattiin voi päätyä hyvin erilaisilta opinto- ja elämänpoluilta, ja toisaalta yksi tutkinto voi mahdollistaa monia eri urapolkuja.

–  Kukaan ei tiedä, mitkä ovat seuraavat suuret trendit, ja aina tapahtuu asioita, joista ei etukäteen tiedetä. Ainoa tapa on lähteä opiskelemaan sitä, mikä itseä kiinnostaa, Maija Kajanto sanoi.

– Mikä tahansa humanistisen alan tutkinto luo loistavan pohjan vaikkapa toimittajan ammattiin, Laura Friman totesi.

Lyseon väki kiittää panelisteja ja juontajaa mielenkiintoisesta keskustelusta ja antoisasta kulttuurihetkestä!

Juha Itkonen lukemassa teostaan. Taka-alalla näkyy myös Maija Kajanto kirja kädessään.
Paneelin lopuksi päästiin myös kuulemaan lukunäytteet kirjailijoiden teoksista.

Sivua päivitetty 8.11.2023 kello 15.54

Uusimmat uutiset

Ilmoittautuminen Urheiluakatemia Tavastian yläkoulutoimintaan aukeaa pääsiäisen jälkeen

Ilmoittautuminen lukuvuoden 2024-2025 yläkoulujen urheiluakatemiavalmennukseen on avoinna 2.4.-15.6.2024. Mikäli oppilas on ollut tämän lukuvuoden ajan toiminnassa mukana, uutta ilmoittautumista ei […]

Lue lisää

28.3.2024

Yhteishaku päättyi – Tavastian oppilaitokset jatkavat suosiotaan

Tämän vuoden yhteishaku toisen asteen koulutukseen päättyi 19.3.2024. Koulutuskuntayhtymä Tavastian oppilaitokset jatkoivat hakukohteina tasaisessa suosiossa. Hakukohteisiin vaikuttavat yleiset trendit ja […]

Lue lisää

21.3.2024

Lukiolaiset pohtivat Laatuapilan aamiaisella koulutuksen tulevaisuutta

Tavastian lukioiden opiskelijoiden ja opettajien edustajat kokoontuivat tammikuisena pakkasaamuna hotelli Vaakunaan pohtimaan lukiokoulutuksen nykytilaa ja etenkin sen tulevaisuutta. Tulevaisuusaamiaiseksi nimetty […]

Lue lisää

15.2.2024