Uncategorized

Rippimekkojen kierrätyksellä ja tasaisella tiimityöllä Tavastia Goes Business -kisan voittoon

6.9.2022

Koulutuskuntayhtymä Tavastiassa lanseerattiin Yrittäjän päivänä uusi liikeideakilpailu opiskelijoille. Parhaaksi liikeideaksi valittiin Merko1-tiimin rippijuhlamekkojen myynti- ja vuokrauspalvelu ja parhaaksi tiimiksi kokemusasiantuntijoiden kouluttamista ja välittämistä ideoinut Mielen voimaa -tiimi.

Tavastia Goes Business -kisaan osallistuivat ennakkoon ilmoittautuneet tiimit, joiden jäsenet koostuivat Hämeenlinnan lyseon lukion ja Ammattiopisto Tavastian opiskelijoista. Yhteensä mukana historian ensimmäisessä TGB-kisassa oli yhdeksän tiimiä.

Teemaksi kilpailulle oli ennakkoon annettu kiertotalous, ja osallistujat saivat ennen kisaa ennakkotehtävän perehtyä siihen, mitä kiertotalous tarkoittaa.

Tuomarit kiertelivät tiimien luona ja esittivät nasevia kysymyksiä.

Yrittäjän päivän aamuna tiimit alkoivat toden teolla kehitellä liikeideoitaan ja hioa niistä timantteja. Samalla he pääsivät pohtimaan omia vahvuuksiaan yrittäjinä ja tuottamaan Business Model Canvas -taulun yrityksensä resursseista, kumppaneista, asiakasryhmistä, kustannusrakenteista, markkinointikanavista ja arvolupauksista.

Tiimien liikeideat olivat keskenään hyvin erilaisia. Mukana oli esimerkiksi ideoita festarivedestä, Hämeenlinnan sisäisestä vesibussista, käsityöretriitistä ja tietoteknisestä hostauspalvelusta.

Finaaliin pääsi viisi tiimiä, joiden liikeideoina olivat kokemusasiantuntijoiden välitys ja koulutus, rippimekkojen vuokraus, kodinkoneiden leasing, kouluruokahävikin jalostaminen eläimille sekä kaatopaikalle tuotujen käyttökelpoisten tavaroiden jälleenmyynti.

Erinomaisia liikeideoiden siemeniä

Tuomareina kilpailussa toimivat näyttelijä ja yrittäjä Otto Kanerva, yrittäjä Jyri Naskali, sarjayrittäjä ja Hämeenlinnan Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Nina Ranimaa, HAMKin liiketalouden lehtori Anu Viherä sekä yrityskoordinaattori Ville Viholainen Linnan Kehitys Oy:sta.

Finaalitiimien julkistamisen jälkeen tuomarit hiillostivat osallistujia vielä liikeidean tarkemmasta ansaintalogiikasta ja halusivat tietää tarkemmin, miten liikeidealla ansaitaan rahaa.

Kilpailun paras liikeidea: Merko1. Kuvassa taustalla tiimin mentori ja opettaja Tuula Katajisto.

Lopulta ankarien pohdintojen jälkeen tuomarit julistivat parhaaksi liikeideaksi Merko1-tiimin rippijuhlamekkojen vuokraus- ja myyntipalvelun. Tiimiin kuuluivat Ammattiopisto Tavastian opiskelijat Repekka Sikiö, Fanni Honkanen ja Jenny Kekki.

Jyri Naskali perusteli voittajaksi valintaa selkeällä liikeidealla, jossa kohtaa kierto- ja jakamistalous.

– Tämä on innovatiivinen ja monistettavissa oleva idea, joka selvästi lähtee tiimin omasta tarpeesta. Se onkin monesti hyvän liikeidean salaisuus, Naskali totesi.

Voittajatiimin jäsenet olivat hieman yllättyneitä voitostaan.

– Meillä oli aamulla vähän vaikea keksiä liikeideaa ja meinasi jo iskeä pieni paniikki. Mutta sitten lähti rullaamaan hyvin kun päästiin alkuun, nuoret naiset hymyilivät.

– Tämä oli oikeastaan hieno kasvutarina, tuomari Anu Viherä täydensi.

Kilpailun paras tiimi: Mielen voimaa.

Parhaaksi tiimiksi tuomarit nostivat Ammattiopisto Tavastian terveys- ja hyvinvointialan opiskelijoiden tiimin Mielen voimaa, jonka jäseniä olivat Saara Matinkari, Leevi Nurminen ja Jere Korhonen.

– Tässä tiimissä kaikki olivat selvästi oman idean takana ja kehittelyssä mukana. Ilahduttavaa oli se, että oman alan ääni kuului idean taustalla, Anu Viherä perusteli.

Ville Viholainen jakoi vielä kunniamaininnan tiimille, jonka idea oli herättänyt tuomareissa keskustelua.

– Palkinnon saa tiimi Vetonaula, jonka idea kaatopaikoille tuodun käyttökelpoisen tavaran jatkojalostuksesta ja -myynnistä perustuu ihan oikeaan ongelmaan, Viholainen totesi.

Vetonaulaan kuuluivat Hämeenlinnan lyseon lukion opiskelijat Henri Hiltunen, Anton Niinikoski, Ukko Kallijärvi ja Touko Kenttämies.

Kaiken kaikkiaan tuomarit olivat erittäin iloisia kilpailun tuottamasta sadosta.

– Monessa liikeideassa on todella paljon potentiaalia ja hyvä siemen. Näistä olisi hyvä lähteä jatkamaan, aprikoi Nina Ranimaa.

– Kiertotalous oli huomioitu erittäin hyvin oikeastaan kaikissa ideoissa, Jyri Naskali kiitteli.

Kaikki palkitut

Tavastia Goes Business Paras liikeidea: Merko1

Tavastia Goes Business Paras tiimi: Mielen voimaa

Kunniamaininta: Vetonaula

Sivua päivitetty 6.9.2022 kello 09.56

Uusimmat uutiset

Kannanotto OmaHämeelle psykologipalveluiden järjestämisestä

Koulutuskuntayhtymä Tavastia on laatinut kannanoton OmaHämeelle opiskeluhuollon psykologipalveluiden järjestämisestä etäpalveluna. Kannanoton ovat allekirjoittaneet Tavastian yhtymähallituksen ohella kaikki Kanta-Hämeen alueen toisen […]

Lue lisää

6.6.2024

Täydet pisteet äidinkielestä on harvinainen saavutus

Kaurialan lukion kevään 2024 ylioppilas Helvi Mikkonen kirjoitti äidinkielen ja kirjallisuuden ylioppilaskokeesta täydet 120 pistettä – se on saavutus, jollaista […]

Lue lisää

29.5.2024

Urheilu opettaa tavoitteellisuutta ja kurinalaisuutta

Hämeenlinnan lyseon lukion urheilulinjan kasvatit Niko ja Jimi Mantere ovat kilpailleet tällä kaudella aktiivisesti karatessa. Lajissa menestyminen on vaatinut kovaa […]

Lue lisää

17.5.2024