Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on antanut uusimmat suosituksensa 14.1.2022. Tässä muutamia tarkennuksia ja vastauksia kysymyksiin liittyen opiskelemiseen Tavastian oppilaitoksissa.
Mitä tehdä, jos opiskelijalla on lieviä koronavirustulehdukseen sopivia oireita?
Oireisena ei mennä opiskelemaan. Kotihoidossa pysytään vähintään 5 vrk:n ajan.
Kaikkia ylimääräisiä kontakteja tulee välttää.
Viralliseen koronatestiin ei tarvitse lievässä taudissa hakeutua (ks. alta lisäohjeet erityistapauksissa). Halutessaan voi tehdä koronaviruksen kotitestin. Kotitestiä käytettäessä positiivinen testitulos on varsin luotettava, mutta negatiivinen testitulos ei poissulje koronavirustartunnan mahdollisuutta. Testin toistaminen ja negatiivinen tulos seuraavanakin päivänä lisää luotettavuutta.
Jos usealla perheenjäsenellä on samankaltainen hengitystieinfektio ja 1–2 perheenjäsenen kotitestin perusteella kyseessä on koronainfektio, ei ole välttämätöntä testata jokaista, ks. alta myös kohta “Milloin tulee hakeutua viralliseen koronatestiin”. Sairastuneena eristäydytään perheen ulkopuolisista kontakteista.
Jos kotitesti on toistetusti negatiivinen, niin opiskelemaan voi mennä kahden oireettoman päivän jälkeen.
Jos kotitesti on positiivinen, siitä pyydetään ilmoittamaan oppilaitokseen/työnantajalle.
Miten toimia, jos perheessäni on koronatapaus ja olen oireeton?
Tavastiassa oireettomatkin perheessä altistuneet opiskelijat jäävät kotiin omaehtoiseen karanteeniin (5 vrk viimeksi sairastuneen perheenjäsenen oireiden alkamisesta). Huom, tämä Tavastian ohjeistus eroaa sairaanhoitopiirin ohjeesta ja sitä noudatetaan Tavastian oppilaitoksissa.
Tavastian lukioiden opiskelijoille järjestetään tällaisissa tapauksissa (kuten myös oireellisille ja sairastuneille) etäyhteys oppitunnille huoltajan (alaikäiset) tai täysi-ikäisen opiskelijan pyynnön perusteella. Ammattiopistossa etäyhteys järjestetään mahdollisuuksien mukaan riippuen opiskelualasta.
Milloin tulee hakeutua viralliseen koronatestiin?
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ohjeen mukaan:
Hakeudu testiin, jos on oireita ja joku näistä toteutuu (ohje koskee 12-vuotiaita ja sitä vanhempia):
– sote/vammais/hoiva-alalla potilas/asiakastyössä työskentelevät
– vakavan taudin riskiryhmään kuuluvat
– raskaana olevat
– rokottamattomat/ei tautia sairastaneet > 18-v
Altistustilanteet oppilaitoksissa
Ryhmiä ei aseteta automaattisesti karanteeniin.
Sairaanhoitopiiri ei jäljitä enää oppilaitoksissa altistuksia, eivätkä tiedota niistä erikseen tässä epidemiatilanteessa. Jos opiskelijan tiedetään altistuneen ryhmässään koronalle, siitä infotaan hänelle opettajan kautta Wilmassa ja pyydetään tarkkailemaan oireita erityisen hyvin, tekemään mahdollisuuksien mukaan kotitestejä ja jäämään heti kotiin, jos oireita ilmenee.
Järjestetäänkö penkkarit ja vanhojen tanssit suunnitellusti?
Tavastia päättää näistä tapahtumista ensi viikolla (vko 3). Sairaanhoitopiiri on kuitenkin suositellut penkkarien ja vanhojen tanssien siirtämistä myöhempään ajankohtaan. Tiedotamme asiasta Wilmassa, kun päätös on tehty.
Sivua päivitetty 14.1.2022 kello 14.43