Ajankohtaista

Seudulla tehdään yhteistyötä oppivelvollisuuden laajentamisen käytännöissä

14.5.2021

Oppivelvollisuuden laajentaminen tulee voimaan tämän vuoden elokuussa. Oppivelvollisuuden ulottaminen toiselle asteelle toteutetaan asteittain ja se koskee ensimmäisenä nuoria, jotka ovat keväällä 2021 perusasteen 9. luokalla

Oppivelvollisten opinnot tulevat maksuttomiksi, mikä tarkoittaa, että opetus, päivittäinen lounas, oppikirjat ja muut materiaalit sekä työvälineet, -asut- ja aineet ja yo-kokeisiin osallistuminen ovat oppivelvollisille jatkossa maksuttomia. Oppivelvollisten koulumatkat maksetaan, jos matkan pituus on vähintään seitsemän kilometriä.

Oppilaitokset valmistautuvat parhaillaan uudenlaiseen syksyyn. Hämeenlinnan seudulla (Hattula, Hämeenlinna ja Janakkala) pyritään löytämään mahdollisimman yhtenäiset toimintatavat laajennetun oppivelvollisuuden käytännön toimiin eri oppilaitoksissa. Yhteistyötä vahvistamaan on perustettu seudullinen oppivelvollisuustyöryhmä, johon kuuluu kuntien ja toisen asteen koulutuksen järjestäjien edustajia.

– Työryhmän tehtävänä on perehtyä laajennetun oppivelvollisuuden kokonaisuuteen, sopia yhteisistä toimintatavoista ja tiedottaa asiasta. Seudulliselle yhteistyölle on hyvä pohja, koska alueella on tehty yhteistyötä jo vuosia sen eteen, että jokainen peruskoulunsa päättävä pääsee koulutukseen toiselle asteelle. Pyrimme takaamaan, ettei yksikään oppivelvollinen jää vaille koulutusta ja tarvitsemaansa tukea, sanoo työryhmän puheenjohtaja, Koulutuskuntayhtymä Tavastian opiskelupalvelupäällikkö Päivi Kortesniemi.

Kuka valvoo ja vastaa?

Perusopetuksen päättövaiheen oppilailla on hakeutumisvelvoite toisen asteen koulutukseen, nivelvaiheen koulutukseen tai muuhun oppivelvollisuuden piiriin kuuluvaan koulutukseen. Pääsääntöisesti ysiluokkalaiset hakeutuvat koulutuksiin valtakunnallisen yhteishaun kautta. Jos oppivelvollinen ei saa opiskelupaikkaa yhteishaun kautta, hakeutumisvelvollisuus jatkuu, kunnes opiskelupaikka löytyy.

Oppivelvollisuuden valvonnasta vastaa perusopetus hakeutumisvaiheessa, toisen asteen koulutuksen järjestäjät opintojen aikana sekä asuinkunnat ja huoltajat. Oppivelvollisuuslain mukaisesti valvontavastuu ei katkea missään vaiheessa, vaan nuorelle etsitään yhteistyössä kuntien ja koulutuksen järjestäjien kanssa hänelle sopiva tapa suorittaa oppivelvollisuutta.

Jatkossa oppivelvollisuus koskee aikaisempien oppivelvollisten lisäksi aina uutta ikäluokkaa eli peruskoulun yhdeksänneltä luokalta tulevia. Oppivelvollisuus päättyy, kun opiskelija täyttää 18 vuotta tai jos hän tätä ennen suorittaa toisen asteen tutkinnon.

Sivua päivitetty 14.5.2021 kello 15.12

Uusimmat uutiset

Kaurialan lukio juhli 100-vuotista taivaltaan juhlavissa tunnelmissa

Kaurialan lukio juhlisti 100-vuotista historiaansa näyttävästi viime perjantaina ja lauantaina. Paikan päällä oli lukion alumneja, entisiä opettajia ja muita aktiiveja. […]

Lue lisää

6.5.2024

Ilmoittautuminen Urheiluakatemia Tavastian yläkoulutoimintaan aukeaa pääsiäisen jälkeen

Ilmoittautuminen lukuvuoden 2024-2025 yläkoulujen urheiluakatemiavalmennukseen on avoinna 2.4.-15.6.2024. Mikäli oppilas on ollut tämän lukuvuoden ajan toiminnassa mukana, uutta ilmoittautumista ei […]

Lue lisää

28.3.2024

Yhteishaku päättyi – Tavastian oppilaitokset jatkavat suosiotaan

Tämän vuoden yhteishaku toisen asteen koulutukseen päättyi 19.3.2024. Koulutuskuntayhtymä Tavastian oppilaitokset jatkoivat hakukohteina tasaisessa suosiossa. Hakukohteisiin vaikuttavat yleiset trendit ja […]

Lue lisää

21.3.2024