Ajankohtaista

Ammatillisen koulutuksen väki kokoontui Aulangolla

18.11.2021

Valtakunnallinen ammatillisen koulutuksen seminaari pidettiin Hämeenlinnassa Aulangolla 16.–17.11.2021. Ilmeet olivat iloisia, kun välivuoden jälkeen päästiin kokoontumaan seminaariin, joka oli järjestyksessään jo kahdeskymmenes.

Seminaarissa katse oli vahvasti tulevaisuudessa ja ammatillisen koulutuksen kehittämisessä kohti tulevaisuuden vaatimuksia. Teema käsittelivät puheissaan Opetushallituksen pääjohtaja Minna Kelhä, opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Petri Lempinen sekä valtiosihteeri Dan Koivulaakso, joka kertoi hallitusohjelman toimeenpanon loppukauden tavoitteista sekä koulutuspoliittisen selonteon tavoitteiden toimeenpanosta.

Koivulaakso jakoi myös ammatillisen koulutuksen laatupalkinnon, jonka voitto meni Suomen Hengitysliitolle ja Ammattiopisto Luoville. Kunniamaininnan sai Suomen Diakoniaopisto SDO.

Paneelikeskustelussa pohdittiin ammatillisen koulutuksen roolia ja muutoksia koronan jälkeisessä ajassa erityisesti opiskelijan hyvinvoinnin näkökulmasta. Seminaarissa järjestettiin myös työpajaosuus, jossa osallistujat jaettiin viiteen ryhmään keskustelemaan ajankohtaisista teemoista. Työpajaosuus ja sen purku keräsivät kiitosta, kun kokemuksia ja näkemyksiä oli päästy vaihtamaan pienemmissä ryhmissä ideoiden ja kokemuksia vertaillen.

Lisäksi seminaarissa perehdyttiin myös Kiltakoulujen toimintaan ja pedagogiikkaan. Asiaa esittelivät Ammattiopisto Tavastian kehittämiskoordinaattori Anu Konkarikoski, lehtori Jari Välkkynen, opettaja Sade Vuori sekä kaksi opiskelijatuutoria. He puhuivat siitä, mitä kiltakoulumaisuus tarkoittaa ammatillisessa opetuksessa ja miten tuutoritoimintaa voidaan opetuksessa hyödyntää. HAMKin opettaja Keijo Hakala puolestaan kertoi kiltakouluoppien hyödyntämisestä ammatillisessa opettajakoulutuksessa ja Ponsse Oyj:n Arto Oksman toi keskusteluun näkökulman kiltakoulun toimivuudesta osana yritystoimintaa.

Seminaarissa jaettiin palkinnot myös parhaiten Taitaja-kilpailuissa menestyinelle oppilaitoksille sekä opiskelijalle. Palkinnot saivat myös vuoden oppisopimusopiskelijat ja -työnantajat. Taitaja-kilpailussa parhaat oppilaitokset tänä vuonna olivat Gradia, Koulutuskeskus Salpaus sekä OSAO. Parhaan henkilökohtaisen pistemäärän saavuttanut opiskelija tuli myös Gradiasta.

Vuoden parhaina oppisopimusopiskelijoina palkittiin Joona Salo Hyriasta sekä Marjukka Ylisaari Sedusta. Parhaita oppisopimustyöpaikkoja olivat jyväskyläläinen Teeleidi (Gradia) ja Infraroad Oy Turun oppisopimustoimiston alueelta.

Vuoden 2021 työpaikkaohjaaja on rovaniemeläinen Mikko Hokkanen Cafe & Bar 21:sta ja vuoden yrittäjä-oppisopimusopiskelija Elina Pietilä VPE Palveluista (Ammattiopisto Lappia).

Kunniamaininnat saivat työpaikkaohjaaja Anneli Niklander (HUS ja Taitotalo) sekä yrittäjä-opiskelija Päivi Karttunen (Via Valo Photography ja Tredu).

Ensi vuonna ammatillisen koulutuksen seminaari järjestetään Joensuussa.

Sivua päivitetty 19.11.2021 kello 10.40

Uusimmat uutiset

Lasten Liikunnan Tuen Lastenmaa Kesäkadulla

Hämeensaaren Kesäkadulla toimii kesäkaudella 2023 Lasten Liikunnan Tuen järjestämä Lastenmaa, josta voi tulla lainaamaan liikuntavälineitä aktiiviseen menoon! Välineitä lainataan panttia […]

Lue lisää

1.6.2023

Tavastia Koulutuksen toimitusjohtaja vaihtuu

Koulutuskuntayhtymä Tavastian alla toimivan Tavastia Koulutus Oy:n toimitusjohtaja Annemari Suonsivu siirtyy uusiin tehtäviin 1.8.2023 alkaen. Tavastia Koulutus Oy myy kursseja […]

Lue lisää

29.5.2023

Tavastia on mukana Job Shadow Dayssä 25.5.2023

Koulutuskuntayhtymä Tavastia on mukana valtakunnallisessa Job Shadow Day -päivässä torstaina 25.5.2023. Job Shadow Day on Vatesin järjestämä päivä henkilöille, joiden […]

Lue lisää

24.5.2023