Koulutuskuntayhtymä Tavastian maahanmuuttajien opintopolkujen sujuvoittaminen kuntayhtymän eri oppilaitosten ja koulutusten välillä on yksi tuloskortin vuoden 2018 tavoitteista. Tätä työtä tekemään lähdettiin 14.11. Hauholle Hahkialan Uiskolaan maahanmuuttajia opettavien kehittämispäivään. Osallistujia oli Vanajaveden Opiston kotoutumiskoulutuksesta, vapaasta sivistystyöstä sekö Ammattiopisto Tavastian aikuisten perusopetuksesta, Valma-koulutuksesta, Opva-koulutuksista, ammatillisista koulutuksista, yhteisistä tutkinnonosista ja hallinnosta. Osaavaa, kehittämisintoista ja monista näkökulmista maahanmuuttajien koulutuspolkuja tarkastelevaa väkeä oli koossa yli 20.
Päivän aluksi Tiina Alhainen Taitava OPVA ESR-hankkeen projektipäällikkönä esitteli hankkeen lisäksi tilastoja ja taustaa aikuisten perustaitojen vahvistamiseen liittyen, käytiin läpi nostoja Pisa-tuloksista sekä OKM:n ja OECD:n tilastoista keskustellen siitä, millaisia perustaitojen tukitarpeita ennakoimme opiskelijoillamme jatkossa olevan. Kerrattiin kuntayhtymän tukimuotoja ja koulutusvaihtoehtoja perustaidoissa tukea tarvitseville. Kattava tarjonta meillä on, samaan aikaan se on myös vaikea hahmottaa ulkoapäin, koska koulutuksia toteutuu niin monella rahoituksella ja ohjauksella. Selvää on, että koulutuksiin ohjautuvien maahanmuuttajien määrä kasvaa, yhä suuremmalla osalla opiskelijoistamme äidinkieli on jatkossa muu kuin suomi. Selvää on myös, että meillä on koko ajan suurempi osa opiskelijoita, joilla on puutteita perusvalmiuksissa. Tukirakenteita on tarve kehittää ja työtä tehdään. Kehittämispäivä antoi paljon tukea kehittämistyölle.
Iltapäivän päätteeksi tehtiin ryhmätöinä konkreettisia ehdotuksia toimintatapojen muutoksiksi. Ryhmätöinä syntyi mm. tapoja ohjata ammattiopiston opiskelijoita vapaan sivistystyön kursseille suorittamaan perusopetuksen ja Valma-koulutuksen valinnaisia opintoja. Päätettiin koota selkokielinen selkeä nettisivu tukemaan maahanmuuttajien ohjaamista ja ohjautumista itselleen oikeisiin koulutuksiin hakeutumisvaiheessa. Päätettiin tiivistää yhteistyötä maahanmuuttajia opettavien tiimillä. Saatiin ideoita ja näkemyksiä OPVA-tuen ja S2-opetuksen järjestämiseen sekä kielitaito- ja tukitarpeiden kartoittamiseen ja tiedon välittymiseen liittyvään yhteistyöhön nivelvaiheissa. Konkreettisia ajatuksia viedään eteenpäin.
NOSTALGISIA MUISTOJA UISKOLASTA
Paikkana Uiskolaan liittyi meistä monella nostalgiaa ja vanhoja muistoja. Osallistujista kuusi oli ollut siellä töissä 1990- ja 2000-luvulla, kun siellä toimi kansainvälisenä kansanopistona Viittakiven opisto, jonka maahanmuuttajakoulutuksissa moni meistä nykyisin Koulutuskuntayhtymä Tavastiassa työssä oleva on monikulttuurisen työuransa aloittanut. Olipa kiva kiertää taas entisellä kuvankauniilla työpaikalla entisten ja nykyisten työkavereiden kanssa kehittämässä 20 vuotta myöhemmin nyt nykyisessä työyhteisössä samoja teemoja, joissa on kehitytty vuosien aikana valtavasti. Sai muistella takkahuoneen rauhassa menneitä, ideoida uusia, tutustua uusiin työkavereihin ja saunoa illan päätteeksi yhtä leppeissä löylyissä kuin 20 vuotta sitten.
YHTEISTYÖ ON OPISKELIJAN ETU
Oppilaitos- ja osastosektorit ylittävä kehittäminen on kiehtovaa. Uudet työntekijät hahmottavat kuntayhtymässä tehtävän työn moninaisuutta. Yhteistyön tekeminen helpottuu, kun tapaamme kasvokkain. Hyvät käytännöt leviävät ja toisen työn arvostus kasvaa, kun sitä tuntee. Synergiaa syntyy ja päällekkäinen työ vähenee. Löydetään katvealueet ja keinot paikata prosessien katkokohtia. Yhteistyö on opiskelijan – perustaidoissa ja opintopolun suunnittelussa tukea ja monipuolista osaamista tarvitsevan – etu.
Teksti: Tiina Alhainen
Kuvat: Päivi Aaltonen ja Outi Bottas
Sivua päivitetty 19.11.2018 kello 13.30