Työelämän ilmiöt

Aivojen sujuva arki

24.5.2022 Päivi Lauronen

Kuva: Olli Immonen

INTO2 toteutti hankkeen päätöstapahtuman Nuuksion luontoympäristössä mahtavissa puitteissa, jossa Anne Talvitie haastatteli aivotutkija Katri Saarikiveä ja kuvasi tunnelmaa näin:

”Auringon lämmittämät kumisaappaat jalassa. Sammakot kurnuttavat ja paljastavat jotain omasta maailmastaan. Tänään meille selvisi, miksi luonnossa on hyvä olla. Stressihormoni kortisoli laskee kävellessä, kun katse harhailee edestakaisin. Silmien liike välittyy aivoihin ja sieltä lähtee lisämunuaisille viesti rauhoittaa kortisolituotantoa. Rentoudun ja hymyilen sammakolle. Sillä oli ihan muut puuhat mielessä.

Meillä oli huippupäivä Nuuksiossa Lehtimäen tilalla Katin ja Ollin vieraina. Aivotutkija Katri Saarikivi, kuvaaja Toni Helaakoski 4k-mediasta, Päivi ja minä saimme maistaa työnimua parhaimmillaan. Puhumattakaan savukalasalaatista ja juustokakusta!

Meillä oli vakava aihe: aivojen terveys. Aivojen työsuojelu on tärkeää ja meitä motivoivaa hommaa. Onneksi on Katrin kaltaisia ammattilaisia, jotka haluavat jakaa osaamistaan ja löytöjään tieteestä. Katso ja kuuntele meidän tuottama ja Tonin kuvaama tallenne Katrin haastattelusta.

Nuuksiosta saimme luonnon mukaamme. Olli on luontokuvaaja, joka myös haluaa antaa löytöjään kaikkien hyvinvointia tukemaan. Luontokuvat rauhoittavat ja innostavat mieltä. Joku sanoi, että terve nöyryys täyttää sydämen. Olen samaa mieltä”, kirjoittaa Anne.

Keskittymiskykymme ei ole kadonnut ja aivomme muovautuvat läpi elämän

Viesti työorganisaatioista kertoo, että palautumiseen kaivataan apua ja jaksamisesta halutaan keskustella. Katri Saarikivi kertoo stressin aiheuttajista ja vaikutuksista sekä ennen kaikkea siitä, miten aivoja voidaan suojata liialliselta stressiltä. Pitäisi pystyä pysähtymään ja miettimään mistä minulle tulee oikeasti hyvä olo ja miten minä käytän aikani? Teenkö sellaisia asioita, jotka tukevat pitkässä juoksussa hyvinvointia ja aivoterveyttä?

Työ vaatii nykyään paljon aivojen käyttöä ja monimutkaisten asioiden selvittämistä. Voisiko aivoja suojata samaan tapaan työn haitoilta ja liialliselta stressiltä, kuin työmaalla päätä suojataan kypärällä, jotta kykenemme tekemään työtä? Miten aivojen työsuojelusta tulisi huolehtia?

Miten meidän aivomme voi nykyään? Onko keskittymiskykymme kadonnut jonnekin? Voi tuntua siltä, että jaksaako enää lukea edes kirjaa ja hirveä somekoukku vaivaa. Keskittymiskykymme ei kuitenkaan ole täysin kadonnut. Aivomme ovat ihmeellinen muovautuva elin ja oppimista tapahtuu läpi elämän.

Kaikista paras ja pitkäkestoisin motivaatio oppimiseen syntyy siitä, että ihmisellä on sisäinen palo asiaan, kuvailee Katri Saarikivi. Voimme saada keskittymiskykymme takaisin, se ei ollut kadonnut mihinkään – se oli vain unohtunut. Miten – katso Katri Saarikiven haastattelu aivojen sujuvasta arjesta.  

INTO2 työhyvinvoinnin ja tuottavuuden hanke päättyy kesäkuun loppuun. Hyrian, Tavastian ja LHKK:n yhteisen INTO2-hankkeen tuottamassa #toivonkevät2022 -julkaisusarjassa nostetaan esille hankkeen aikana syntyneitä työhyvinvointiin ja johtamiseen liittyviä havaintoja ja teemoja. Tavastian kiintopisteenä on sujuva arki, jossa keskitytään siihen, mikä on yhteisten tavoitteiden kannalta tarkoituksenmukaista ja tarpeellista.

Päivi Lauronen

Päivi Lauronen työskentelee Tavastiassa työhyvinvointiin liittyvässä hankkeessa.

Sivua päivitetty 24.5.2022 kello 10.10

Tutustu myös näihin kirjoituksiin

Päivi Lauronen 17.5.2022

Sujuva arki

Työssä onnistumisen kivijalkana on sujuva arki, jossa keskitytään siihen, mikä on yhteisten tavoitteiden kannalta tarkoituksenmukaista ja tarpeellista. Työhyvinvoinnin kehittämisessä on […]

Lue kirjoitus

Päivi Lauronen 5.5.2022

Mahdollisuuksia ja keinoja osaamisen ja innostuksen lisäämiseen työpaikoilla

Tässä blogissa kirjoitetaan kuulumisia ajankohtaisista työelämän ilmiöistä ja teemoista. Blogissa etsitään vastauksia siihen, miten yhteiset tavoitteet saavutetaan ja arki olisi […]

Lue kirjoitus