Urheiluakatemia Tavastia

Urheilu opettaa tavoitteellisuutta ja kurinalaisuutta

17.5.2024

Hämeenlinnan lyseon lukion urheilulinjan kasvatit Niko ja Jimi Mantere ovat kilpailleet tällä kaudella aktiivisesti karatessa. Lajissa menestyminen on vaatinut kovaa työtä, mutta siinä ovat auttaneet hyvä valmennus ja treeniohjelma.

Niko, Nelli ja Jimi Mantere ovat käyneet viime aikoina aktiivisesti kisoissa.

Veljekset Niko Mantere ja Jimi Mantere aloittivat karaten jo varhaisessa vaiheessa. Ala- ja yläasteiässä myös jalkapallo ja jääkiekko kuuluivat poikien harrastuksiin, mutta lopulta muut lajit väistyivät karaten tieltä. Karatessa heitä viehättivät etenkin lajin vauhdikkuus ja monipuolisuus.

Karate on koko perheen elämässä vahvasti läsnä. Äiti Nelli Mantere aloitti yläasteikäisenä jujutsusta, mutta siirtyi myöhemmin karaten pariin ja kilpaili lajissa. Nykyään hän toimii omien poikiensa sekä aikuisten ja U18-maajoukkueen valmentajana. Myös perheen isä toimii aktiivisesti lajin parissa.

Vaikka karate on koko perheen yhteinen kiinnostuksen kohde, ei lapsille ole kuitenkaan tuputettu uraa lajin parissa.

– Meillä pojat ovat saaneet itse valita eikä kilpailu-uraa ole ollut pakko tavoitella. Minusta on hyvä, että he kokeilivat myös muita lajeja ja saivat sitten löytää oman juttunsa, Nelli Mantere kertoo.

Urheilulinja yhdistää opiskelun ja tavoitteellisen urheilun

Molempien veljesten tie on vienyt karatesalilta Hämeenlinnan lyseon lukion urheilulinjalle. Niko Mantereelle urheilulinjalle hakeminen oli selvä valinta, sillä hän halusi yhdistää opiskelun ja urheilun. Hän suoritti lukion neljässä vuodessa ja valmistui vuonna 2019. Lukion jälkeen hän opiskeli vielä liikuntaneuvojaksi oppisopimuksella ja päätyi töihin Lasten liikunnan tuelle. Jimi Mantere puolestaan harkitsi opintoja urheiluopistossa, mutta päätyi lopulta veljensä jalanjäljissä lyseon urheilulinjalle syksyllä 2023.

Veljekset ovat kokeneet urheilulinjan hyväksi tavaksi yhdistää tavoitteellinen urheilu ja opiskelu. Lyseon urheilulinja kuuluu Urheiluakatemia Tavastiaan, joka järjestää ammattiopiston ja lukion urheilijaopiskelijoille kolmet aamutreenit viikossa. Niko ja Jimi ovat treenanneet fysiikkavalmennusryhmässä, jossa on eri lajien urheilijoita. Urheilijoille on aamutreenien lisäksi tarjolla myös esimerkiksi psyykkistä valmennusta, ja tarjontaa kehitetään jatkuvasti.

Aamutreenien ohella urheilulinjalaisilla on iltaisin ja viikonloppuisin oman seuran järjestämää valmennusta, mikä mahdollistaa urheilijan tarvitseman tiiviin valmennusrytmin. Kun kalenteriin lisää treenien lisäksi opiskelun ja kilpailut, on ohjelmaa paljon, mutta lukiossa parhaillaan opiskeleva Jimi on saanut sovitettua urheilun ja koulunkäynnin hyvin yhteen. Koulukirjat kulkevat usein matkoilla mukana, ja hän tekee korvaavia tehtäviä ollessaan pois koulusta.

– Kyllä koulujutuista suoriutuu hyvin. Totta kai kisailu vaikuttaa vähän koulunkäyntiin, mutta ei liikaa. Tukiopetustakin on tarjolla, jos sitä kokee tarvitsevansa, Jimi kertoo.

Nikolla on kokemusta Tavastiasta myös työnantajana, sillä hän työskentelee liikunnanohjaajana ja iltapäiväkerhon ohjaajana Lasten liikunnan tuella. Hän kokee työnantajan suhtautuneen urheiluun kannustavasti, ja osa-aikainen työ on mahdollistanut tavoitteellisen treenaamisen.

– Sen huomaa, että työpaikka on urheilijaystävällinen, koska kaikki järjestelyt ovat onnistuneet hyvin. Olen päässyt treenileireille, treeneihin ja kisareissuihin töiden puolesta. Tietysti omista menoista täytyy aina hyvissä ajoin ilmoittaa työnantajalle, Niko sanoo.

Veljekset ovat kokeneet urheilulinjan hyväksi tavaksi yhdistää urheilu ja lukio-opinnot.

Menestystä kansainvälisissä kisoissa

Keväällä Mantereen perheessä on eletty tiivistä kisa-aikaa. Jimillä kevätkauden ensimmäinen merkittävä kilpailu oli Copenhagen Open, jossa hän saavutti kaksi pronssimitalia omasta ja avoimesta sarjasta. Sitten tuli karaten SM-kilpailut, joista hän sai kaksi kultamitalia sekä yhden pronssimitalin. Pohjoismaiden mestaruuskisoissa Reykjavikissa Jimi saavutti hopeaa ja pronssia.

– Tuntuu, että oma taso on alkanut löytyä. Seuraavissa kisoissa tavoitteena on pitää tasaisesti omaa tasoa yllä, Jimi kertoo.

Myös isoveli Niko on kilpaillut omissa sarjoissaan. Viime aikoina suurin saavutus on ollut pääsy Premier-liigaan, jota pidetään lajin tärkeimpänä liigatapahtumana. Tulevaisuudessa Niko haluaisi säilyttää paikkansa liigassa ja hioa teknistä ja taktista osaamistaan.

Valmentajana Nelli Mantere ohjaa urheilijoiden kehitystä, suunnittelee ja ohjaa harjoituksia sekä tutkii vastustajien taktiikoita. Hän myös kulkee aktiivisesti kisoissa mukana. Nelli kokee perhesiteestä olleen jonkin verran hyötyä valmennuksessa:

– Valmentajana palautumisen ja rasitustilan seuraaminen on helppoa, koska olemme arjessa muutenkin tiiviisti tekemisissä. Toisaalta on hyvä, että Nikolla on fysiikkavalmennuksessa toinen valmentaja ja voin luottaa siihen, että hän saa juuri oikeanlaista ohjausta.

Myös Jimi ja Niko kuvailevat nykyistä valmennusjärjestelyä hyväksi ja toimivaksi:

– Urheilijana pystyn luottamaan siihen, että valmennus on hyvin hoidossa. Meillä se on enemmän vahvuus, Niko sanoo.

Veljesten tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä avoimina, mutta se on kuitenkin selvää, että he haluavat jatkaa kilpailu-uraansa. Urheilun ohella Jimi suorittaa lukio-opintojaan, ja tavoitteena on painaa valkolakki päähän syksyllä 2026. Lukion jälkeen hän on pohtinut opiskelevansa fysioterapeutiksi tai hierojaksi.

Nikokin on miettinyt opiskelun jatkamista. Häntä kiinnostavat fysioterapian ja liikunta-alan opinnot, ja myös yliopisto-opiskelu on käynyt mielessä. Niko ajattelee, että urheilutaustasta on hyötyä myös opiskelussa ja muussa elämässä:

– Urheilu on opettanut tietynlaista kurinalaisuutta ja tavoitteellisuutta, joista on hyötyä muuallakin. Olen myös oppinut työmoraalia ja asioita eri kulttuureista ja ihmisistä.

Tutustu Urheiluakatemia Tavastian toimintaan: Urheiluakatemia Tavastia

Sivua päivitetty 17.5.2024 kello 14.11

Uusimmat uutiset

Kannanotto OmaHämeelle psykologipalveluiden järjestämisestä

Koulutuskuntayhtymä Tavastia on laatinut kannanoton OmaHämeelle opiskeluhuollon psykologipalveluiden järjestämisestä etäpalveluna. Kannanoton ovat allekirjoittaneet Tavastian yhtymähallituksen ohella kaikki Kanta-Hämeen alueen toisen […]

Lue lisää

6.6.2024

Täydet pisteet äidinkielestä on harvinainen saavutus

Kaurialan lukion kevään 2024 ylioppilas Helvi Mikkonen kirjoitti äidinkielen ja kirjallisuuden ylioppilaskokeesta täydet 120 pistettä – se on saavutus, jollaista […]

Lue lisää

29.5.2024

Urheilu opettaa tavoitteellisuutta ja kurinalaisuutta

Hämeenlinnan lyseon lukion urheilulinjan kasvatit Niko ja Jimi Mantere ovat kilpailleet tällä kaudella aktiivisesti karatessa. Lajissa menestyminen on vaatinut kovaa […]

Lue lisää

17.5.2024