


Suuret megatrendit kuten ilmastonmuutos, maankäytön muutokset ja kaupungistuminen muuttavat ruoantuotantoa merkittävästi. Uudet 2023 pohjoismaiset ravitsemussuositukset painottavat kasvisten syöntiä, mikä on sekä terveellistä että ekologista. Ilmasto- ja ympäristöystävällisten sekä ravitsemuksellisesti hyvien ruokatuotteiden kehittämisessä tarvitaan laajaa osaamista ja vuoropuhelua eri toimijoiden kanssa. Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun hankkeella vastataan näihin tarpeisiin.
Kaskas – Kasvisruokainnovaatiolla kasvuun hankkeen tavoitteena on edistää yritysten innovaatio-osaamista ja kestävää liiketoimintaa monipuolistamalla ja lisäämällä yritysten kasvisruokatuotevalikoimaa. Keinoina erilaisten tuotekehityspilottien ja kokeiluiden tekemistä, uusien tuotteiden ideointia ja testausta asiakkailla, koulutusta yrityksille siitä miten uusi tuote lanseerataan jne. Hankkeen tavoitteena on myös lisätä toimijoiden TKI-osaamista ja innovaatiokyvykkyyttä. Yritysten TKI-osaaminen rakentuu työntekijöiden ammatillisesta koulutuksesta lähtien.
Hanke koostuu viidestä eri työpaketista. Tavastia on mukana hankkeen yhteisissä toiminnoissa ja asiakaslähtöisessä yhteiskehittämisessä. Tavastialla on vetovastuu työpaketti 1:ssä Kasvisruokatuotteiden ideapankki, jossa tehdään taustaselvitystä kasvisruokatuotteiden nykyisestä käytöstä ja tuotetaan helposti omaksuttava materiaalia kasvisruoan tuoteideoista ja ruokatuotteiden käytöstä. Työpaketissa osallistetaan myös opiskelijoita ideointiin.
HAMK:n hankesivut: Kasvis-TKI (hamk.fi) 
 Hamin hankesivu ja blogitekstit (hami.fi)  
 Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän hankesivut (lhkk.fi) 
 Luonnonvarakeskuksen hanke-esittely (luke.fi) 
Instagram > @kaikkeakasviksista
Hämeen ammattikorkeakoulu Oy (Koordinoiva organisaatio)
 Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä
 Hämeen ammatti-instituutti Oy
 Luonnonvarakeskus
 Koulutuskuntayhtymä Tavastia
Euroopan unionin osarahoittama EAKR
 Uudenmaan liitto
Hämeen liitto
Sivua päivitetty 29.7.2025 kello 12.17