Ajankohtaista

Opiskelijahuollon ajankohtaispäivänä pureuduttiin yhteisöllisyyden rakentamiseen

26.8.2022

Lukiokoulutuksen opiskelijahuollon ajankohtaispäivä kokosi keskiviikkona 24.8.2022 Vanajaveden Opiston auditorioon Hämeenlinnan Jaakonkadulle opiskelijahuollon henkilöstöä, opettajia sekä opiskelijoita. Kaikkiaan paikalla oli kuutisenkymmentä henkilöä. Koronan kaksi kertaa siirtämä tilaisuus saatiin lopulta vietyä maaliin onnistuneesti. Vuosittain järjestettävän ajankohtaistapahtuman otsikkona oli tällä kertaa, ”Yhteisöllisyyttä rakentamassa”.

Tilaisuudessa esitelmöitsijänä toimi Nuorisotutkimusverkoston vastaava tutkija, dosentti, FT Tomi Kiilakoski. Hänen esitelmänsä otsikkona oli ”Toimiva yhteisö luo turvaa ja hyvinvointia”.

– Oppilaitoksissa ja lukioissa kaivataan toimivaa yhteisöä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta, hän painotti.

Tällaisessa yhteisössä sen jokainen jäsen voi kokea tuovansa jotakin hyvää muille, ja jossa on tilaa toimia. Siellä on tilaa myös omalle identiteetille, jossa itseen kohdistuu myönteisiä tunteita.

– Yhteisön tavoitteena on huolehtia jäsenistään, sekä tuottaa tuntua, että jokaisen oma arvo ihmisenä on ohittamaton ja jakamaton. Tämä vaatii aikaa, tilaa ja kunnioitusta, ja sen pahimpia uhkia on kiire, hän sanoi.

Tutkimusten mukaan kouluyhteisöön kuulumisen ja elämään tyytyväisyyden välillä on vahva positiivinen yhteys.

– Osallisuutta lisätäksemme meidän on oppilaitoksena luotava erilaisia kutsuvia paikkoja, jaettuja solidaarisuuden saarekkeita, suorittamisesta vapaita yhdessä olemisen ja tekemisen välineitä, joihin ihan jokainen voi osallistua matalalla kynnyksellä, Kiilakoski sanoi. 

– Osallisuus on jatkuva prosessi, joka ei synny itsestään. Osallisuuden prosessia tulee tukea ja sen tulisi läpäistä koulun eri toiminnot.

(Teksti: Reijo Järvinen, Virpi Seppälä. Kuva: Piritta Salo)

Sivua päivitetty 26.8.2022 kello 16:27

Uusimmat uutiset

Hämeenlinnan lyseon lukion luontokerho Calypso kunnioitettavassa 120 vuoden iässä

Calypson 120-vuotista taivalta juhlistettiin entisten ja nykyisten calypsolaisten kesken leppoisissa tunnelmissa. Mutta mistä lukion legendaarinen luontokerho on saanut nimensä? Hämeenlinnan […]

Lue lisää

16.2.2024

Esittelyilta 9-luokkalaisille ja heidän huoltajilleen

Hämeenlinnan lyseon lukio järjestää esittely- ja tutustumisillan lukiolla ma 12.2. klo 18.00. Tervetuloa tutustumaan lyseon lukion toimintaan mukaan lukien yleislinjan, […]

Lue lisää

24.1.2024

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2024

Hämeenlinnan lyseon lukio siirtyy joululomalle to 21.12. ja palaa koulutyön ääreen ma 8.1.2024.Lukion kanslia on suljettu 21.12.2023 – 7.1.2024. Toivotamme […]

Lue lisää

19.12.2023