Ajankohtaista

Lyseon lukio tiedottaa

4.5.2017

Hämeenlinnan lyseon lukiossa on todettu yhdellä opiskelijalla tartuttava keuhkotuberkuloosi. Tapauksen johdosta on kartoitettu tartunnalle altistuneet lähipiirissä ja oppilaitoksessa.

Niihin, joiden kohdalla tässä vaiheessa tarvitaan jatkoselvittelyitä, on otettu yhteyttä. Heidät ohjataan terveydenhoitajan haastatteluun ja keuhkojen röntgenkuvaukseen. Kuvaustoimenpide on turvallinen. Muiden osalta ei ole tarvetta jatkotoimenpiteisiin. Tuberkuloosiin liittyvä tutkimus ja hoito on tutkittavalle maksutonta.

Lyseolla järjestetään opiskelijoille ja huoltajille tiedotustilaisuus perjantaina 5.5.2017.

Tietoa tuberkuloosista

 • Tuberkuloositartunta tapahtuu ilmateitse hengittämällä ilmassa olevia tuberkuloosibakteereita keuhkoihin. Suurin tartuntariski on tartuntavaarallista keuhkotuberkuloosia sairastavan kanssa samassa taloudessa asuvilla tai samassa tilassa pitkään tai toistuvasti (yhteensä yli 40 tuntia) oleskelleella.
 • Tuberkuloosi ei tartu kovin helposti. Vain kolmasosa tuberkuloosille altistuneista henkilöistä saa tuberkuloositartunnan. Valtaosalla tartunnan saaneista ei koskaan ilmene oireista tautia sillä vain yksi kymmenestä sairastuu tuberkuloosiin seuraavien lähivuosien tai vuosikymmenten aikana.
 • Keuhkotuberkuloosi havaitaan useimmiten keuhkojen röntgenkuvauksessa. Lisäksi tutkitaan yskösnäytteitä ja tarvittaessa tehdään muita täydentäviä tutkimuksia.
 • Tuberkuloosia hoidetaan usean lääkkeen yhdistelmällä. Hoito kestää vähintään puoli vuotta. Nykyaikaisella, ajoissa aloitetulla tuberkuloosihoidolla pystytään lääkeherkkä tuberkuloosi parantamaan.
 • 2000-luvun alusta lähtien Suomi on kuulunut tuberkuloosin matalan ilmaantuvuuden maihin (alle 10 uutta tuberkuloositapausta / 100 000 asukasta vuodessa). Suomessa todetaan vuosittain noin 300 tuberkuloositapausta. Kanta-Hämeen alueella todettiin vuonna 2016 yksi tapaus.

  http://tuberkuloosi.fi/
  https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/bakteeritaudit/tuberkuloosi

Lisätietoja tarvittaessa

 • ylilääkäri Tiina Merivuori
  Hämeenlinnan kaupunki, terveyspalvelut puh.  03 621 9910
 • infektioylilääkäri Janne Mikkola
  Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri, puh. 03 6291

Sivua päivitetty 4.5.2017 kello 15:05

Uusimmat uutiset

Hämeenlinnan lyseon lukio talvilomalla 27.2.-5.3.2023

Vietämme talvilomaa koko henkilökunnan voimin. Kanslia aukeaa loman jälkeen jälleen ma 6.3..2023 klo 8.00

Lue lisää

23.2.2023

Hämeenlinnan lyseon 150-vuotisjuhlaa vietetään pe 12.5.2023 Verkatehtaalla

Juhlainfo Juhla alkaa klo 18.00, tervehdyksiä otetaan vastaan klo 17.15 alkaen. Mahdolliset muistamiset toivotaan koulun stipendirahastoon Koulutuskuntayhtymä Tavastian tilille FI21 […]

Lue lisää

20.2.2023

Osakesalkku vaihtui abeilta ykkösille

Hämeenlinnan lyseon lukio on mukana valtakunnallisessa lukiolaisten sijoittajakoulussa, jossa opetellaan sijoittamisen ja säästämisen perusteita sekä oman talouden hallintaa. Ensimmäinen salkunvaihto […]

Lue lisää

30.1.2023