Ajankohtaista

Täydet pisteet äidinkielestä on harvinainen saavutus

29.5.2024

Kaurialan lukion kevään 2024 ylioppilas Helvi Mikkonen kirjoitti äidinkielen ja kirjallisuuden ylioppilaskokeesta täydet 120 pistettä – se on saavutus, jollaista ei koko Suomessa ole montaa. 

Helvi on aina pitänyt vapaa-ajallaan lukemisesta ja kirjoittamisesta. Nuorempana hän kirjoitti tarinoita paljon – todella paljon. Aina kuitenkaan tarinaa kirjoittaessa ei ole ollut tiedossa suunta, mihin on tekstin kanssa menossa. Hyvä teksti syntyy Helvin mukaan pienistä palasista. Alussa on jokin idea, joka ohjaa kokonaisuuden syntymistä. Kirjoittamisharrastuksen myötä hän kokeekin omaksuneensa käyttöönsä monipuolista sanavarastoa. Edelleenkin Helvi kertoo lukevansa paljon ja monenlaista kirjallisuutta, kuten esimerkiksi fantasiaa ja elämäkertoja. Lukiovuosien aikana hän kertoo oppineensa pitämään äidinkielestä oppiaineena. 

– Vielä kokeessa ei ollut voiton fiilistä, ja meninkin äidinkielen koepäivien jälkeen kotiin epävarmana siitä, miten olin suoriutunut.

Helvi Mikkonen

Myös pitkän matematiikan ylioppilaskokeessa Helvi menestyi upeasti. Yhdeksi menestyksen salaisuudeksi Helvi kertoo opiskelukavereiden kanssa tehdyn yhteistyön: kotitehtäviä ratkottiin usein yhdessä ja kaverilta toiselle viestiteltiin, jotta sai vinkkejä haastavimpien laskujen ratkaisemiseen. 

Vuosikauden hevosten parissa vapaa-aikaansa viettäneen Helvin tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu opiskelu yliopistossa eläinlääketieteellisessä koulutusohjelmassa. Sitä ennen hän kuitenkin lähtee asepalvelukseen Niinisaloon. 

Syksyn abiturienteille sekä lukiotaipaleensa syksyllä aloittaville Helvi antaa vinkkejä: 

Tärkeää on priorisoida, mitä opinnoiltaan tarvitsee ja mihin käyttää aikaa – kaikessa ei ehdi ylittää itseänsä. Asenne on hiukan kuin urheilijalla: abivuosi ja ylioppilaskirjoitukset ovat näytön paikka! 

Teksti ja kuvat Johanna Lampela

Helvi Mikkonen

Sivua päivitetty 29.5.2024 kello 15.28

Uusimmat uutiset

Kannanotto OmaHämeelle psykologipalveluiden järjestämisestä

Koulutuskuntayhtymä Tavastia on laatinut kannanoton OmaHämeelle opiskeluhuollon psykologipalveluiden järjestämisestä etäpalveluna. Kannanoton ovat allekirjoittaneet Tavastian yhtymähallituksen ohella kaikki Kanta-Hämeen alueen toisen […]

Lue lisää

6.6.2024

Täydet pisteet äidinkielestä on harvinainen saavutus

Kaurialan lukion kevään 2024 ylioppilas Helvi Mikkonen kirjoitti äidinkielen ja kirjallisuuden ylioppilaskokeesta täydet 120 pistettä – se on saavutus, jollaista […]

Lue lisää

29.5.2024

Urheilu opettaa tavoitteellisuutta ja kurinalaisuutta

Hämeenlinnan lyseon lukion urheilulinjan kasvatit Niko ja Jimi Mantere ovat kilpailleet tällä kaudella aktiivisesti karatessa. Lajissa menestyminen on vaatinut kovaa […]

Lue lisää

17.5.2024