Ajankohtaista

Tämä jos mikä tuo osallisuutta!

9.1.2024

Oppien osallisuuteen ESR -hanke ja Tavastian vieraskieliset opiskelijat osallistuivat #1000tekoa -tapahtumaan. Tapahtuma oli opiskelijoille onnistunut ja positiivinen kokemus yhdessä tekemisestä, ja kokemus kannustaa jatkossakin aktiivisuuteen, sosiaalisuuteen ja auttamiseen.

Oppien osallisuuteen ESR -hanke keskittyy vieraskielisten opiskelijoiden aktiiviseen osallistumiseen koulutukseen, suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään. Hanke alkoi tehdä osallisuuteen liittyen yhteistyötä Commun kanssa. Commu on mobiilisovellus, jossa voi pyytää ja antaa apua lähialueellaan. Oppien osallisuuteen ESR -hankkeelle avatun Commu-yhdistystilin avulla yritämme tavoittaa työnantajia ja työyhteisöjä, jotka haluavat auttaa Tavastian vieraskielisiä opiskelijoita esimerkiksi työllistämällä heitä. 

Commu järjesti marraskuussa 2023 Helsingissä Suomen suurimman auttamisen tapahtuman eli #1000tekoa -tapahtuman. Tavastian vieraskielisiä opiskelijoita osallistui tapahtumaan, ja opiskelijat tekivät siellä erittäin arvokkaan ja ison työn olemalla auttajan roolissa. Auttaminen ja toisen tekeminen iloiseksi on maailman paras tunne, ja se on myös loistava tapa tutustua uusiin ihmisiin. Auttamisen kautta voi syntyä myös kontakteja kantaväestöön. Moni maahanmuuttaja toivookin, että löytäisi suomalaisia ystäviä, joiden kanssa harjoitella suomen kieltä ja oppia lisää paikallisista tavoista ja kulttuurista.

Päivä oli todella tärkeä, sillä #1000tekoa -tapahtumassa rikottiin kaikki ennakkoluulot, vieraskielisten opiskelijoiden itseluottamus parani ja heidän motivaationsa kasvoi. He tunsivat todella kuuluvansa suomalaiseen yhteiskuntaan, saivat rakentavaa ja positiivista palautetta ja olivat iloisia. Oppien osallisuuteen ESR -hankkeessa uskotaan, että tämä on vasta alkua. Vieraskielisissä opiskelijoissamme on paljon potentiaalia, ja meidän tulee tukea heitä yhä enemmän ja tarjota heille uusia mahdollisuuksia paljastaa tämä potentiaali.  

Myös Karoliina Kauhanen Commu-tiimistä jakoi ajatuksensa päivästä:

”#1000tekoa on Suomen suurin auttamisen tapahtuma, jossa laitamme hyvän konkreettisesti kiertämään. Jaoimme 1000 ihmiselle ruokaa ja tarjosimme 500 maksutonta lounasta apua tarvitseville.  Hetkestä jäi mieleen lämpö. Nykypäivänä kohtaamme toisiamme paljon internetissä, mutta 1000tekoa -tapahtumassa kohtasimme toisemme ihmisinä, lämmöllä ja välittämisellä. Vilpitön välittämisen halu välittyi yhteistyökumppaneistamme ja Tavastian opiskelijoista. He ottivat kävijät lämpimästi vastaan ja auttoivat hymyssä suin, vilpittömästi. Vilpitön auttamisen halu sai itsenikin herkistymään monta kertaa.   

Tavastian opiskelijat tarttuivat toimeen heti, kun he saapuivat #1000tekoa -tapahtumaan. He auttoivat jakamaan ruokaa ja purkamaan tapahtuman, esimerkiksi auttamaan loppujen ruokien lastaamisesta Sininauhaliiton pakettiautoihin (ruoat vietiin asunnottomille). Opiskelijat olivat tarmokkaita ja reippaita ja minusta tuntui, että he olivat myös ylpeitä avustaan! Olemme todella kiitollisia, että saimme opiskelijat mukaan kokemaan auttamisen riemun ja heistä oli todella suuri apu. Mielellämme teemme hyvää yhdessä jatkossakin!”  

Tapahtuma oli opiskelijoille onnistunut ja positiivinen kokemus yhdessä tekemisestä. Tällaiset kokemukset auttavat sopeutumaan ja integroitumaan yhteiskuntaan tehokkaammin, ja rohkeiden osallistujien esimerkki inspiroi toivottavasti muitakin opiskelijoita lähtemään mukaan erilaiseen toimintaan. Kokemuksista jää hyviä muistoja, ja ne rohkaisevat jatkossakin aktiivisuuteen ja sosiaalisuuteen, mistä taas on apua myös esimerkiksi työllistymisessä. Oppien osallisuuteen -hanke jatkaa Tavastian vieraskielisten opiskelijoiden kannustamista aktiiviseen osallistumiseen suomalaiseen yhteiskuntaan.  

Teksti: Servet Parlak, Minna Tuominen

Kuvat: Servet Parlak

Sivua päivitetty 10.1.2024 kello 13.01

Uusimmat uutiset

Ilmoittautuminen Urheiluakatemia Tavastian yläkoulutoimintaan aukeaa pääsiäisen jälkeen

Ilmoittautuminen lukuvuoden 2024-2025 yläkoulujen urheiluakatemiavalmennukseen on avoinna 2.4.-15.6.2024. Mikäli oppilas on ollut tämän lukuvuoden ajan toiminnassa mukana, uutta ilmoittautumista ei […]

Lue lisää

28.3.2024

Yhteishaku päättyi – Tavastian oppilaitokset jatkavat suosiotaan

Tämän vuoden yhteishaku toisen asteen koulutukseen päättyi 19.3.2024. Koulutuskuntayhtymä Tavastian oppilaitokset jatkoivat hakukohteina tasaisessa suosiossa. Hakukohteisiin vaikuttavat yleiset trendit ja […]

Lue lisää

21.3.2024

Lukiolaiset pohtivat Laatuapilan aamiaisella koulutuksen tulevaisuutta

Tavastian lukioiden opiskelijoiden ja opettajien edustajat kokoontuivat tammikuisena pakkasaamuna hotelli Vaakunaan pohtimaan lukiokoulutuksen nykytilaa ja etenkin sen tulevaisuutta. Tulevaisuusaamiaiseksi nimetty […]

Lue lisää

15.2.2024