Ajankohtaista

Tavastian seniorikilta on 30-vuotias

26.9.2022

Seniorikillassa ylläpidetään vireää eläkeläistoimintaa Koulutuskuntayhtymä Tavastian hengessä. Mutta miten kaikki sai alkunsa, ja mitä kaikkea 30 toimintavuoteen sisältyy?

Tammikuun 1991 lopussa Hämeenlinnan ammattioppilaitoksen ravintotalouden lehtori Sinikka Vento ja keskuksen hoitaja Laura Karjalainen jäivät eläkkeelle. He näkivät edelleen tarpeelliseksi pitää yhteyttä entisiin työtovereihin ja tekivät aloitteen perustaa koululle oma ikinuorten kerho. Kutsut lähetetiin ja perustava kokous pidettiin koululla 10.4.1991. Kokouksen puheenjohtajana toimi sähköosaston lehtori Risto Tirkkonen. Samana vuonna elokuun alussa ammattioppilaitoksen kuntayhtymään liittyi valtion omistaman Hämeenlinnan opettajakoulutuksen silloinen harjoituskoulu AHOAK.

Perustavan kokouksen pöytäkirjan mukaan paikalla oli ammattioppilaitoksesta 20 eläkkeelle siirtynyttä henkilöä sekä silloinen rehtori Pekka Aalto, joka jäi eläkkeelle vuoden 2010 alussa (1.8.2009 perustetun) uuden laaja-alaisemman kuntayhtymän johtajan paikalta. Hänen jälkeensä yhtymäjohtajaksi valittiin Jouni Haajanen.

Koulutuskeskus Tavastia muodostui, kun yhteen liitettiin silloisen kuntayhtymän omistamana Hämeenlinnan ammattioppilaitos ja Hämeenlinnan kaupungin ylläpitämät terveydenhuolto-oppilaitos, sosiaalialan oppilaitos sekä liiketalouden ja tietotekniikan instituutti eli kaupungin omistamien toisen asteen ammatillinen koulutus. Vuonna 2001 Tavastiaan liitettiin Wetterhoffin toisen asteen koulutus sekä 2004 Hämeenlinnan ammatillinen aikuiskoulutuskeskus.

Vuoden 2013 alussa ylläpitäjän nimi muuttui Koulutuskuntayhtymä Tavastiaksi ja Koulutuskeskus Tavastiasta tuli Ammattiopisto Tavastia. Samassa yhteydessä Hämeenlinnan kaupungin lukiokoulutus siirtyi Tavastian ylläpitämäksi, ja siihen tulivat mukaan Hämeenlinnan lyseon lukio, Kaurialan lukio ja Lammin lukio sekä 1.8.2014 Parolan lukio. Seuraavana vuonna Koulutuskuntayhtymään liitettiin seudullinen Vanajaveden Opisto. Työelämäpalveluja tarjoavan Vanaja Koulutuksen nimi muuttui 1.1.2021 alkaen Tavastia Koulutus Oy:ksi.

Perustamisajan ammattioppilaitoksen kuntayhtymästä on muodostunut 30 vuosikymmenen aikana merkittävä toimija ja iso työnantaja Hämeenlinnan seudulla. Henkilöstöä oli vuonna 2021 558 henkilöä ja opiskelijoita lukiokoulutuksessa 1 504 sekä opiskelijatyövuosia kertyi toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa 2 462. Vanajaveden Opistossa opiskelijoita oli 12 144 ja Tavastia Koulutus Oy:n järjestämille kursseille osallistui 1 633 henkilöä.

Aluksi perustettu kerho toimi HAOLin ikinuoret -nimisenä, mutta nimi muuttui pian HAOL eläkeläisiksi. Ensimmäinen kutsu henkilöstöltään laajentuneen Koulutuskeskus Tavastian eläkeläisille lähetettiin 11.8.1999. 

Seniorikilta on rekisteröimätön yhteisö, jonka toimintaan voivat nykyisin osallistua kaikki Koulutuskuntayhtymä Tavastian muodostamista koulutusorganisaatioista (yhteensä 10) eläkkeelle siirtyneet henkilöt, joiden palvelussuhde on kestänyt vähintään yhden vuoden. Seniorikilta noudattaa toiminnassaan julkisuusperiaatteen vuoksi soveltuvin osin yhdistyslain toimintaperiaatteita.

Toimintavuosiensa aikana kilta on tehnyt monenlaisia retkiä lähialueelle, niin maakuntaan kuin valtakunnallisiinkin kohteisiin, joista voidaan mainita perinteisten teatteri- ja kulttuuriretkien lisäksi mm. Kultakeskus/Karisto, Nanso, Iittalan lasimäki, Karin paviljonki, Eduskunta, A. Samulinin Hyrsylän mutka, Hämeen ammattikorkeakoulu. Vuosittainen kohokohta on Seniorikillan yhteinen jouluateria, jonka on valmistanut lehtoreidensa johdolla ravintotalousalan (nyt ravintola-catering) opiskelijat. Olemme voineet myös nauttia ikäihmisten hemmottelupäivistä, joita hyvinvointialan opiskelijat ovat toteuttaneet osana opinto-ohjelmaansa. Myös tutustuminen ammattiopiston eri koulutusalojen toimintaan on herättänyt mielenkiintoa ja muistoja omasta työajastaan.

Vilkasta toimintaa on vuosittain ollut myös lentopallon ja keilauksen harrastajille.

Edelleen on pidetty niin viralliset vuosikokoukset kuin hallituksen pitämät kuukausikokouksetkin –kesäkautta lukuun ottamatta – joihin liittyy vapaamuotoinen jäsentapaaminen ja lounas.

Yleinen kokous on vahvistanut Seniorikillan toimintaperiaatteet, joiden mukaan vuosittain vahvistetaan toiminnan ja talouden periaatteet, toimintakertomus sekä menojen ja tulojen toteutuma. Kulloinenkin omistajakuntayhtymä on tukenut vuosittain Killan toimintaa, josta parhaat kiitoksemme.

Kilta on omalta osaltaan sitoutunut tukemaan Koulutuskuntayhtymä Tavastian myönteistä imagoa ja sen säilymistä.

Killan hallitus kannustaakin koulutuskuntayhtymästä eläkkeelle siirtyviä mukaan aktiiviseen toimintaan, jonka sisältöön jäsenet voivat vaikuttaa. Työelämästä eläkkeelle siirtyminen saadaan tällöin sujumaan joustavammin. Ottamalla yhteyttä killan hallituksen jäseniin, voit tulla mukaan toimintaan.

Vuoden 2022 alussa Tavastian eläkeläisten sähköpostiverkostoon kuului reilut sata henkilöä, joille toimitetaan vuoden aikana useita jäsentiedotteita, joissa kerrotaan tapahtumista.

Vuosikokouksessa valittu juhlatoimikunta sekä hallitus ovat valmistelleet killan 30-vuotisjuhlaa, joka nyt voidaan pandemiatilanteen helpotettua toteuttaa ravintola Punaportin tiloissa Hattelmalantie 25, keskiviikkona 28.9.2022 alkaen klo 17.00.

Ohjelmassa on killan puheenjohtaja Ossi Lapiston sekä kuntayhtymäjohtaja Jouni Haajasen puheenvuorot, ravintola-catering-koulutusalan opiskelijoiden lehtori Riitta Grönqvistin johdolla valmistama juhlaillallinen, jonka jälkeen vapaamuotoista yhdessäoloa musiikin ja laulujen puitteissa Pekka Lunnikiven ja lauluryhmä Vinttikvintetin toimesta. Juhlassa nähdään myös kuvakavalkadi Seniorikillan 30-vuotistaipaleen tapahtumista, jossa tulevat esille toiminta-ajan killan hallitusten puheenjohtajat sekä oppilaitoksen rehtorit sekä yhtymäjohtajat.

Lisätietoja Tavastian seniorikillasta ja 30-vuotisjuhlasta antaa puheenjohtaja Ossi Lapisto, puh. 0500 499 871 tai ossi.lapisto@gmail.com.

Juhlaterveisin

Hallitus

Tavastian Seniorikillan 30-vuotisjuhlan vieraat yhteiskuvassa.

Sivua päivitetty 28.10.2022 kello 16.00

Uusimmat uutiset

Kannanotto OmaHämeelle psykologipalveluiden järjestämisestä

Koulutuskuntayhtymä Tavastia on laatinut kannanoton OmaHämeelle opiskeluhuollon psykologipalveluiden järjestämisestä etäpalveluna. Kannanoton ovat allekirjoittaneet Tavastian yhtymähallituksen ohella kaikki Kanta-Hämeen alueen toisen […]

Lue lisää

6.6.2024

Täydet pisteet äidinkielestä on harvinainen saavutus

Kaurialan lukion kevään 2024 ylioppilas Helvi Mikkonen kirjoitti äidinkielen ja kirjallisuuden ylioppilaskokeesta täydet 120 pistettä – se on saavutus, jollaista […]

Lue lisää

29.5.2024

Urheilu opettaa tavoitteellisuutta ja kurinalaisuutta

Hämeenlinnan lyseon lukion urheilulinjan kasvatit Niko ja Jimi Mantere ovat kilpailleet tällä kaudella aktiivisesti karatessa. Lajissa menestyminen on vaatinut kovaa […]

Lue lisää

17.5.2024