Ajankohtaista

Sirpa Pietikäinen vierailulla lukioissa Eurooppa-päivänä

9.5.2022

Maanantaina 9.5. on liputettu Eurooppa-päivän kunniaksi. Eurooppa-päivä on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä.

Hämeenlinnalainen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen vieraili maanantaina Kaurialan ja Hämeenlinnan lyseon lukioissa EU-kuulumisten merkeissä. Valtakunnallista Eurooppa-päivän päätapahtumaa on vietetty Helsingin keskustakirjasto Oodissa.

Kaurialan lukiossa Eurooppa-päivää vietettiin Hämeen Eurooppanuorten ja Eurooppalaisen Suomen Hämeen alueyhdistyksen kanssa. Infopisteellä oli tarjolla kahvin ja festarilippuarvonnan lomassa keskustelua Euroopan unionista sekä tutustumista Europe Direct -tietopisteen, Hämeen Eurooppanuorten ja Eurooppalaisen Suomen toimintaan.

Luento lyseolaisille

Sirpa Pietikäinen.

Hämeenlinnan lyseon lukiolaisille kokoomuksen meppinä toimiva Sirpa Pietikäinen kävi pitämässä tunnin mittaisen tietoiskun Euroopan unionista ja unionin ajankohtaisista aiheista.

Pietikäinen kertasi aluksi EU:n olemassaolon syitä, joita hänen mukaansa ovat ennen kaikkea ajatus siitä, että yksittäiset maat ovat liian pieniä yksinään toimimaan omaksi ja Euroopan hyväksi etenkin taloudellisesti, sekä siitä, että EU perustuu sopimuksille, joita noudattamalla luodaan rauhaa ja vakautta koko maanosaan ja maailmaan.

– Yhdessä saadaan aikaan enemmän. Aasia ja Yhdysvallat ovat isoja, ja yhdessäkin Eurooppa on suhteellisen pieni. Maailman varallisuudesta alle 20 prosenttia on EU-alueella vuonna 2050, vaikka meillä menisikin Euroopassa hyvin, Pietikäinen kertoi.

Hän totesi myös EU:n olevan uuden edessä nyt, kun Venäjä ei noudatakaan sääntöjä unionin ulkorajoilla.

– Meidän on pidettävä huolta turvallisuudestamme tässäkin tilanteessa.

Isoksi yhteiseksi haasteeksi Pietikäinen nosti myös ilmastonmuutoksen ja kannusti nuoria vaatimaan päättäjiltä elinkelpoista tulevaisuutta. Parhaaksi keinoksi hillitä ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia hän nosti finanssijärjestelmän ohjauksen ja rahoituksen suuntaamisen kestävän tulevaisuuden hankkeisiin

– Kukaan ei voi vaikuttaa yksin, vaan se pitää tehdä yhdessä. Rahaa pitää suunnata uusiutuvan energian käytön lisäämiseen ja kiertotalouteen. Esimerkiksi lentämiseen voisi hyödyntää aurinkoenergiaa ja Eurooppaan pitäisi saada kunnollinen junayhteys, jotta itsekin voisin vähentää lentämistä, Pietikäinen sanoi.

Ääriliikkeet haastavat yhtenäisyyttä

Suurimmaksi EU:n yhtenäisyyttä uhkaavaksi asiaksi Pietikäinen nosti ääriliikkeiden nousun eri maissa.

Lyseon lukion Riku Lehtonen esitti Pietikäiselle yhteiskuntaopin EU-kurssilaisten laatimia kysymyksiä.

– Siltä emme voi sulkea silmiä. On tärkeää puolustaa ja vaatia demokratiaa. Ymmärrän, että esimerkiksi energian hinnannousu ja uudistukset pelottavat ihmisiä. Populismin nousua voimme hillitä tekemällä päätöksiä ripeästi ja tehokkaasti. Välitilaan jääminen ruokkii hölynpölyä ja erilaisilla uhilla pelottelua, hän korosti.

Venäjän sotahaluja Pietikäinen hillitsisi suuntaamalla EU:n elvytysrahoja energiatehokkuusremonttiin, jolloin eurooppalaiset voisivat lopettaa energian ostamisen Venäjältä. Se tekisi talouspakotteet vielä tehokkaammiksi.

Hyvinä asioina Pietikäinen muistutti EU:n tarjoamasta vapaasta liikkuvuudesta sekä digitalisaation edistyksestä. Rehtori Pieta Hildén muistuttikin lopuksi siitä, että ensi vuonna lyseolla on alkamassa kolme EU-rahoitteista Erasmus-projektia ja kehotti nuoria ilmoittautumaan niihin pikimmiten.

Sivua päivitetty 9.5.2022 kello 13.26

Uusimmat uutiset

Urheilu opettaa tavoitteellisuutta ja kurinalaisuutta

Hämeenlinnan lyseon lukion urheilulinjan kasvatit Niko ja Jimi Mantere ovat kilpailleet tällä kaudella aktiivisesti karatessa. Lajissa menestyminen on vaatinut kovaa […]

Lue lisää

17.5.2024

Tavastian lukioiden kevään uudet ylioppilaat

Kevään 2024 uusien ylioppilaiden nimet ja yo-kirjoitusten tulokset on julkaistu 14.5.2024. Tavastian lukioiden uudet ylioppilaat koulukohtaisesti: Valtakunnallisesti keväällä 2024 valmistuu […]

Lue lisää

14.5.2024

Kaurialan lukio juhli 100-vuotista taivaltaan juhlavissa tunnelmissa

Kaurialan lukio juhlisti 100-vuotista historiaansa näyttävästi viime perjantaina ja lauantaina. Paikan päällä oli lukion alumneja, entisiä opettajia ja muita aktiiveja. […]

Lue lisää

6.5.2024