Ajankohtaista

Liikkuva Tavastia -hanke aktivoi nuoria

31.5.2021

Liikkuva Tavastia on Ammattiopisto Tavastian, Hämeenlinnan lyseon lukion ja Kaurialan lukion yhteishanke, jonka tavoitteena on lisätä opiskelijoiden hyvinvointia ja arjen liikkumista.

– Tavoitteena on saada opiskelijoita motivoitumaan liikkumiseen ja terveellisten elämäntapojen noudattamiseen, lisätä liikunnallisia tuokioita oppituntien aikana ja välituntisin sekä liikunnallisia tapahtumia retkien ja liikuntapäivien merkeissä, kertoo Kaurialan lukion matematiikan ja kemian lehtori Heli Immonen.

– Hankkeen tavoitteena on myös, että opettajat ymmärtävät pitää taukoja opetuksessaan. Valmiit mallit liikunnallisten tuokioiden pitämiseen kesken oppitunnin ovat helppo tapa toteuttaa tavoitetta, sanoo Kaurialan lukion rehtori Tuomo Iltanen.

Hankkeeseen saadaan aluehallintovirastolta veikkausvoittovaroista myönnettyä valtionavusta.

liikuntatutorit koulun liikuntasalilla
Liikuntatutorit kehittelevät liikunnallisia aktiviteetteja koulupäivien ratoksi. Kuva: Piritta Malinen

Toimintaa koulupäiviin

Hankkeen puitteissa on nyt kahtena syksynä rekrytoitu opiskelijoiden joukosta liikuntatutoreita, jotka suunnittelevat koulupäiviin esimerkiksi välituntiaktiviteettejä sekä erilaisia pieniä liikunnallisia kisoja. Liikuntatutorit avustavat myös erityyppisten liikuntailtapäivien järjestelyissä ja pitävät taukojumppia oppitunneilla. 

Koulujen käytäville on hankittu erilaisia pelejä, joita opiskelijat voivat pelata välituntisin, esimerkiksi subsoccer (istualtaan pelattava jalkapallopeli), pöytäjalkapallo, biljardi, ilmakiekkopeli sekä reaktiopeli. 

– Olemme myös hankkineet 40 fitnesskelloa, jotka kiertävät oppilaitoksissa. Teknologian käyttöönotto voi hyvinkin motivoida erityisesti vähän liikkuvia kiinnittämään huomiota omiin elintapoihin ja lisäämään oman arkiliikkumisen määrää, pohtii Heli Immonen.

Lisäksi opiskelijoita ja opettajia on kannustettu osallistumaan valtakunnalliseen kilometrikisaan, jossa kerätään toukokuun ajan pyöräilykilometrejä, sekä kävelykilometrikisaan, jossa kerätään kävelykilometrejä. 

Erityisenä painopistealueena ovat vähän liikkuvat nuoret.

– Vähän liikkuvia opiskelijoita on kannustettu hakeutumaan personal trainerin tai liikunnanohjaajan puheille ja suunnittelemaan liikuntaohjelman tai harrastamaan liikuntaa yhdessä personal trainerin kanssa. Teemme yhteistyötä hämeenlinnalaisen Boxinbox-kuntosalin kanssa, sanoo Immonen.

Luentoja hyvinvoinnista

Tämän kevään aikana opiskelijoille on järjestetty useita opiskelijoiden hyvinvointia tukevia luentoja Teamsin välityksellä.

Tavastian opettajat Päivi Lauronen ja Anne Talvitie ovat kertoneet ruuasta ja ravinnosta ja Tavastian psykologit Virpi Seppälä ja Erika Hämäläinen unen merkityksestä hyvinvoinnissa. Kasvatustieteen professori, aivotutkija Minna Huotilainen luennoi siitä, miten hyvää opiskeluvirettä voi pitää yllä. Viimeisimmän luennon piti Jääkiekkoliiton Antti Pennanen, joka kertoi liikunnan vaikutuksesta hyvinvointiin.

Luentosarjalla on haluttu antaa eväitä kaikille opiskelijoille, jotta he voisivat tehdä arjessaan valintoja, jotka tukisivat heidän hyvinvointiaan parhaalla mahdollisella tavalla. 

– Luentosarja saa jatkoa heti syyslukukaudella, paljastaa Tuomo Iltanen.

opiskelijat kuntosalilla
Liikkuva Tavastia -hanke tekee yhteistyötä Boxinbox-kuntosalin kanssa. Erityisesti kannustetaan vähän liikkuvia opiskelijoita tekemään arjestaan aktiivisempaa. Kuva: Heli Immonen

Hanke jatkuu

Liikkuva Tavastia -hanke on saanut myöntävän päätöksen hankkeen jatkosta tulevalle lukuvuodelle 2021–2022.

– Syksyllä jatketaan ja kehitetään liikuntatutoreiden panosta koulupäivän saamisessa aktiivisemmaksi. Tarkoituksena on myös jatkaa personal trainer -toimintaa ja aktivoida vähän liikkuvia nuoria lisäämään liikuntaa ja omaa hyvinvointiaan, kaavailee Immonen.

Tarkoitus on myös suunnitella pilotteja työkykyä ylläpitävään liikuntaan ja pitää työpajapäiviä, joissa käsiteltäisiin muun muassa nostotekniikoita sekä työergonomia. 

Lisäksi suunnitelmissa on muokata olemassa olevia oppimisympäristöjä liikkumiseen kannustavaksi, ja hankkia muun muassa seisomapöytiä, jumppapalloja ja tasapainolautoja jne. 

– Tavoitteena on vähentää istumista ja paikallaanoloa sekä staattisia työasentoja seisomapisteiden ja erityiskalusteiden sekä työpisteiden vaihtamisten avulla. Ensi vuonna hankitaan myös aluehallintoviraston myöntämällä rahalla luokkiin liikkumista kannustavia kalusteita, sanoo Immonen.

Sivua päivitetty 31.5.2021 kello 12.09

Uusimmat uutiset

Lukiolaiset pohtivat Laatuapilan aamiaisella koulutuksen tulevaisuutta

Tavastian lukioiden opiskelijoiden ja opettajien edustajat kokoontuivat tammikuisena pakkasaamuna hotelli Vaakunaan pohtimaan lukiokoulutuksen nykytilaa ja etenkin sen tulevaisuutta. Tulevaisuusaamiaiseksi nimetty […]

Lue lisää

15.2.2024

Tämä jos mikä tuo osallisuutta!

Oppien osallisuuteen ESR -hanke ja Tavastian vieraskieliset opiskelijat osallistuivat #1000tekoa -tapahtumaan. Tapahtuma oli opiskelijoille onnistunut ja positiivinen kokemus yhdessä tekemisestä, […]

Lue lisää

9.1.2024

Työtä kyllä riittää – miten edistämme valmistuvan työllistymistä?

Työtä kyllä riittää -hanke (ESR+) aloitti vuoden 2023 puolella. Hanke jatkaa jo Työtä riittää! -hankkeessa aloitettua erityisopiskelijoiden sekä osa- ja […]

Lue lisää

9.1.2024