Ajankohtaista

Hämeenlinnan lyseon ja Kaurialan lukioiden ryhmäkoot pienemmiksi

30.3.2021

Hämeenlinnan lyseon ja Kaurialan lukioiden ryhmäkokoja pienennetään, aloituspaikkoja lisätään ja lukioiden opinto-ohjaukseen panostetaan entistä enemmän. Näin päättivät Hämeenlinnan kaupungin sivistyksen ja hyvinvoinnin lautakunta ja Koulutuskuntayhtymä Tavastia yhteistuumin. Muutosten tavoitteena on edistää opiskelijoiden valmistumista, lisätä lukiokoulutuksen laatua ja houkuttelevuutta sekä pienentää opettajien työn kuormittavuutta.

Hämeenlinnan lyseon ja Kaurialan lukioiden ensimmäisen vuosikurssin ryhmiä pienennetään niin, että aiemman viiden ryhmän sijaan ensimmäiset vuosikurssit jaetaan nyt kuuteen ryhmään. Näillä toimenpiteillä lukioiden ryhmäkoko pienenee 32 opiskelijaan. Samalla kumpaankin lukioon lisättiin 12 aloituspaikkaa, jotta yhä useammalla hakijalla on mahdollisuus päästä lukiokoulutukseen.

Tuntikehykseen järjestely merkitsee 30 vuosiviikkotuntia lukiota kohden, ja sen lisäkustannus on noin 200 000 euroa, josta valtionosuus kattaa 150 000 euroa.

Myös opinto-ohjausta lisätään

Opinto-ohjauksen luonne on muuttunut jatko-opintohaun muutoksen myötä. Opiskelijat kaipaavat huomattavasti enemmän henkilökohtaista ohjausta, ja heillä on monenlaisia oppimisen haasteita, joihin kiinni pääseminen edellyttää monialaista yhteistyötä. Opinto-ohjaajalla on asiassa keskeinen rooli.

Lisäksi oppivelvollisuuden laajentaminen lisää opinto-ohjaajien työtehtäviä esimerkiksi jälkiohjauksen velvoitteen takia. Opinto-ohjauksen määrää onkin tarkoitus lisätä noin puolen henkilötyövuoden verran, mikä tuo kustannuksia lisää noin 35 000 euroa/vuosi. Lisäkustannus on tarkoitus kattaa valtion oppivelvollisuuden laajentamiseen tarkoitetulla lisärahoituksella.

Sivua päivitetty 30.3.2021 kello 09.57

Uusimmat uutiset

Ilmoittautuminen Urheiluakatemia Tavastian yläkoulutoimintaan aukeaa pääsiäisen jälkeen

Ilmoittautuminen lukuvuoden 2024-2025 yläkoulujen urheiluakatemiavalmennukseen on avoinna 2.4.-15.6.2024. Mikäli oppilas on ollut tämän lukuvuoden ajan toiminnassa mukana, uutta ilmoittautumista ei […]

Lue lisää

28.3.2024

Yhteishaku päättyi – Tavastian oppilaitokset jatkavat suosiotaan

Tämän vuoden yhteishaku toisen asteen koulutukseen päättyi 19.3.2024. Koulutuskuntayhtymä Tavastian oppilaitokset jatkoivat hakukohteina tasaisessa suosiossa. Hakukohteisiin vaikuttavat yleiset trendit ja […]

Lue lisää

21.3.2024

Lukiolaiset pohtivat Laatuapilan aamiaisella koulutuksen tulevaisuutta

Tavastian lukioiden opiskelijoiden ja opettajien edustajat kokoontuivat tammikuisena pakkasaamuna hotelli Vaakunaan pohtimaan lukiokoulutuksen nykytilaa ja etenkin sen tulevaisuutta. Tulevaisuusaamiaiseksi nimetty […]

Lue lisää

15.2.2024