Ajankohtaista

Yrittäjyystaidot entistä useamman lapsen ja nuoren hyödyksi

31.8.2020

Nuori Yrittäjyys ry avaa Kanta-Hämeen aluetoimiston Hämeenlinnan Business Parkkiin. Tavoitteena on tarjota entistä vahvempaa tukea alueen koulutuksen järjestäjille ja opettajille maksuttomien ohjelmien käyttöönotossa eri kouluasteilla, esiopetuksesta korkea-asteelle.

Nuori Yrittäjyys ry (NY) avaa syyskuun alussa uuden Kanta-Hämeen aluetoimiston Hämeenlinnan Parkki Business Parkiin, Koulutuskuntayhtymä Tavastian tiloihin. Vahvistamalla alueellista yrittäjyyskasvatusverkostoaan NY vastaa kasvavaan alueellisen tuen kysyntään. Vuoden aikana yhdistys on avannut palvelutoiminnan jo kymmenellä alueella ympäri Suomea.

Yrittäjyyskasvatus antaa monia taitoja

NY:n tavoitteena on tuoda yrittäjyyskasvatuksen työkalut entistä lähemmäksi Kanta-Hämeen alueen opettajia sekä vahvistaa koulutuksen ja elinkeinoelämän välistä yhteistyötä. Tarkoituksena on edistää nuorten valmiuksia perustaa yrityksiä, työllistää itsensä, huolehtia omasta taloudestaan ja osallistua alueen ja yhteiskunnan rakentamiseen. Lapsille ja nuorille on luvassa yrittäjyystaitojen käytännön harjoittelua osana koulutyötä sekä mahdollisuuksia verkostoitua, oppia ongelmanratkaisua ja kisailla ikätovereiden kanssa. Maksuttomia koulutuksia ja opetustyötä tukevia materiaaleja on tarjolla kaikille alueen opettajille.

Kanta-Hämeen aluetoimiston käynnistämisestä vastaa NY:n aluepäällikkö Virve Turunen. Koulutuskuntayhtymä Tavastia ja NY turvaavat yhteisellä rahoituksella lukuvuoden 2020–2021 toiminnan. ”Kouluissa ja oppilaitoksissa joudutaan parhaillaan koronatilanteen vuoksi perumaan ja siirtämään monia asioita. Koen tärkeänä, että voimme tarjota näköaloja tulevaisuuteen ja lisätä jatkuvuuden tunnetta sekä tarjota konkreettisia kiinnittymispaikkoja niin opettajille kuin lapsille ja nuorillekin”, kiteyttää Turunen.

Käynnistyneen lukuvuoden aikana Kanta-Hämeen aluetoiminnassa kartoitetaan alueen yrittäjyyskasvatuksen nykytila, minkä jälkeen tukea pyritään tarjoamaan sinne, missä sitä eniten kaivataan. Samalla toiminta pyritään vakiinnuttamaan alueella.

Tukea ja sparrausta opettajille

Kuntayhtymäjohtaja Jouni Haajanen Koulutuskuntayhtymä Tavastiasta kertoo, että yhteistyön käynnistyminen on tärkeä askel yrittäjyyskasvatuksen kehittämisessä myös Ammattiopisto Tavastiassa ja alueen lukioissa. ”Iloitsemme siitä, että kantahämäläisille lapsille ja nuorille voidaan tarjota uudenlaisia tilaisuuksia harjoitella tulevaisuuden työelämätaitoja ja herätellä myös sisäistä yrittäjyyttä, jota tarvitaan kaikkialla työelämässä”, Haajanen jatkaa.

Hän muistuttaa, että toiminta tarjoaa myös erinomaisen alustan koulumaailman, elinkeinoelämän ja päättäjien verkostoitumiselle ja yhteistyölle.

Hämeenlinnan Lyseon lukiossa yrittäjyyskasvatustiimin opettajat ovat iloisia, että heille on luvassa tukea ja sparrausapua uudelta aluetoimistolta. ”Yrittäjyyskasvatus on oppiainerajat ylittävää ja ilmiöpohjaista toimintaa. Parhaimmillaan se kehittää luovaa ongelmanratkaisukykyä, pitkäjänteisyyttä sekä verkostoitumis- ja neuvottelutaitoja. Lisäksi olemassa olevat materiaalit on helppo ottaa käyttöön, mikä säästää opettajaa suunnittelu- ja valmistelutyöltä”, tiimiläiset kertovat.

 

Toiminnan taustaa:

  • Työelämä- ja yrittäjyystaidot, sekä yhteiskuntaan osallistuminen sisältyvät nykyisten opetussuunnitelmien tavoitteisiin, joiden saavuttamiseksi Nuori Yrittäjyys tarjoaa kouluille tukea.
  • NY:n ohjelmia käytetään kouluissa osana normaalia opetusta, ja ne tavoittivat viime lukuvuonna 60 000 lasta ja nuorta.
  • Yhdistyksen tavoitteena on saada yrittäjyyskasvatusohjelmat kaikkiin kouluihin ja oppilaitoksiin vuoteen 2025 mennessä, kun tällä hetkellä ohjelmat tavoittavat noin 35 prosenttia oppilaitoksista. Kasvavan alueverkoston päällikkö Inger Aaltonen Nuori Yrittäjyys ry:stä muistuttaa, että pitkäkestoinen yrittäjyyskasvatus tuottaa myös parempia oppimistuloksia. Tämä oli yksi keskeinen löytö Euroopan laajuisessa tutkimuksessa, jossa myös Suomi oli mukana.

Yhteistyössä:

  • Voittoa tavoittelematon Nuori Yrittäjyys ry (NY) tarjoaa opetussuunnitelmien tavoitteiden mukaisia ohjelmia työelämävalmiuksien, oman talouden hallinnan sekä yrittäjyysasenteen opetuksen tueksi esiopetuksesta korkea-asteelle. Nuori Yrittäjyys ry on osa maailmanlaajuista Junior Achievement -verkostoa, jolla on toimintaa 117 maassa.
  • Koulutuskuntayhtymä Tavastia on kolmen koulutussuunnan kuntayhtymä, joka tarjoaa ammatillista ja yleissivistävää koulutusta sekä vapaan sivistystyön koulutusta ja harrastustoimintaa. Siihen kuuluvat Ammattiopisto Tavastia, Vanajaveden Opisto sekä seudun neljä lukiota: Hämeenlinnan lyseon lukio, Kaurialan lukio, Lammin ja Parolan lukio sekä Vanaja Koulutus Oy, joka järjestää kortti-, täydennys- ja tilauskoulutusta sekä työvoimakoulutusta. Kuntayhtymän jäsenkunnat ovat: Akaa, Hattula, Hämeenlinna, Janakkala, Pälkäne ja Urjala.

Yhteydenotot ja lisätiedot:

Kuvateksti: Kanta-Hämeen Nuori Yrittäjyys ry:n aluetoiminnan käynnistämisessä olivat maanantaina 31.8. mukana Marketta Hulkko-Lassila (Nummen yhtenäiskoulu), Aatu Veikkola (NY-alumni), Virve Turunen (aluepäällikkö, Nuori Yrittäjyys ry), Janne Korpela Hämeen uusyrityskeskus), Antti Mikkola (Linnan Kehitys), sekä Virpi Utriainen (toiminnanjohtaja, Nuori Yrittäjyys ry).

Sivua päivitetty 31.8.2020 kello 16.38

Uusimmat uutiset

Kannanotto OmaHämeelle psykologipalveluiden järjestämisestä

Koulutuskuntayhtymä Tavastia on laatinut kannanoton OmaHämeelle opiskeluhuollon psykologipalveluiden järjestämisestä etäpalveluna. Kannanoton ovat allekirjoittaneet Tavastian yhtymähallituksen ohella kaikki Kanta-Hämeen alueen toisen […]

Lue lisää

6.6.2024

Täydet pisteet äidinkielestä on harvinainen saavutus

Kaurialan lukion kevään 2024 ylioppilas Helvi Mikkonen kirjoitti äidinkielen ja kirjallisuuden ylioppilaskokeesta täydet 120 pistettä – se on saavutus, jollaista […]

Lue lisää

29.5.2024

Urheilu opettaa tavoitteellisuutta ja kurinalaisuutta

Hämeenlinnan lyseon lukion urheilulinjan kasvatit Niko ja Jimi Mantere ovat kilpailleet tällä kaudella aktiivisesti karatessa. Lajissa menestyminen on vaatinut kovaa […]

Lue lisää

17.5.2024