Ajankohtaista

Tavastia on valmis etäopiskelun jatkumiseen

31.3.2020

Hallitus on päättänyt, että etäopiskelu jatkuu oppilaitoksissa 13. toukokuuta saakka. Valtioneuvoston aiemman linjauksen mukaan kaikkien oppilaitosten, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljettiin ja lähiopetus keskeytettiin 13.4.2020 saakka.

Etäopetus on sujunut Tavastian oppilaitoksissa pääasiassa hyvin. Opettajat ovat ottaneet uudet työtavat käyttöön ja kouluttautuneet erilaisten etäohjelmistojen, kuten Teamsin ja Moodlen, käyttöön. Opetuksen siirtäminen verkkoon on vaatinut ja vaatii kuitenkin paljon työtä ja luovia ratkaisuja. Opettajat jakavat osaamistaan ja antavat toisilleen vertaistukea.

Opiskelijat ovat sopeutuneet muutokseen hienosti nopeasta aikataulusta huolimatta, mutta osalle opiskelijoista opiskelu itsenäisesti etänä on haastavampaa. Opiskelijat kaipaavat paljon myös henkistä tukea epävarmassa tilanteessa ja sitä on myös tarjolla. Tavastian opiskelijapalvelut ja lukioiden tukipalvelut ovat saatavilla kattavasti myös poikkeusolojen aikana.

Ammattiopiston opiskelijoilla on uutena palveluna käytössään verkkosivuilla myös chat, josta saa ohjausta ja tukea opiskeluihin.

Etäopetus jäljittelee lähiopetusta

Etäopetuksen periaatteena Tavastiassa on, että opiskelijoiden verkko-opiskeluarki on säännöllistä ja noudattaa suunnitelmaa. Opetusta on tarkoitus antaa säännöllisesti etäohjauksessa, niin että opiskelijalla on mahdollisuus saada tarvittaessa ohjausta ja tukea. Etäopetuksen lisäksi päivään kuuluu itsenäistä opiskelua tehtävien parissa. Opiskelijoiden poissaoloihin ja mahdolliseen epäasialliseen käytökseen puututaan matalalla kynnyksellä myös verkossa.

– Tämä on jatkuvaa opiskelua puolin ja toisin, toivomme edelleen kaikilta kärsivällisyyttä ja yhteishenkeä, jota on riittänyt hyvin tähän asti. Nyt kun on päästy erinomaiseen alkuun, niin pystymme tästä hyvin jatkamaan laadukkaan opetuksen tarjoamista etänä. Uskon, että tästä jää hyviä käytäntöjä tulevaisuuteenkin, sanoo Koulutuskuntayhtymä Tavastian johtaja Jouni Haajanen.
Hän kiittelee henkilökunnan rohkeutta ottaa käyttöön uusia opetusmetodeja ja sisukasta asennetta hankalassa tilanteessa.

Tilannetta seurataan Tavastiassa jatkossa säännöllisin henkilöstökyselyin. Myös opiskelijoille tehdään kyselyjä, ja heiltä toivotaan palautetta etäopetuksen kehittämiseksi.

Etäopiskelua nyt kolmatta viikkoa

Koulutuskuntayhtymä Tavastiassa Kaurialan, Hämeenlinnan lyseon, Parolan ja Lammin lukiot siirtyivät etäopetukseen 16. maaliskuuta. Toimella haluttiin turvata ylioppilaskokeet ja estää osallistujien altistuminen koronavirukselle. Ammattiopisto Tavastiassa etäopetukseen siirryttiin 18.3. lähtien. Vanajaveden Opisto (VOP) keskeytti toimintansa 16.3. ja myös Vanaja Koulutus Oy peruutti koulutuksensa, joista osalle on jatkossa tarjolla myös etätoteutuksia. Myös VOPissa toimintaa on jatkettu joiltain osin etäopetuksena.

Työpaikalla järjestettävä koulutus koulutussopimuksella ja näyttöjen suorittaminen oppisopimuksella ja koulutussopimuksella ovat jatkuneet normaalisti, jos se on työpaikan puolesta ollut mahdollista.

– Tekniikan aloilla toiminta jatkuu suureksi osaksi normaalisti. Ravintola-, catering- ja matkailualalla koulutussopimukset on lähes kokonaan keskeytetty. Terveys- ja hyvinvointialalla varhaiskasvatuksen paikat ovat vähentyneet merkittävästi. Näyttöjä pidetään oppilaitoksessa, ellei niitä voi työpaikoilla järjestää. Erityisesti valmistuvien opiskelijoiden opintojen päättämisestä pyritään pitämään huolta, kertoo Ammattiopisto Tavastian rehtori Heini Kujala.

 

Sivua päivitetty 31.3.2020 kello 12.39

Uusimmat uutiset

Kannanotto OmaHämeelle psykologipalveluiden järjestämisestä

Koulutuskuntayhtymä Tavastia on laatinut kannanoton OmaHämeelle opiskeluhuollon psykologipalveluiden järjestämisestä etäpalveluna. Kannanoton ovat allekirjoittaneet Tavastian yhtymähallituksen ohella kaikki Kanta-Hämeen alueen toisen […]

Lue lisää

6.6.2024

Täydet pisteet äidinkielestä on harvinainen saavutus

Kaurialan lukion kevään 2024 ylioppilas Helvi Mikkonen kirjoitti äidinkielen ja kirjallisuuden ylioppilaskokeesta täydet 120 pistettä – se on saavutus, jollaista […]

Lue lisää

29.5.2024

Urheilu opettaa tavoitteellisuutta ja kurinalaisuutta

Hämeenlinnan lyseon lukion urheilulinjan kasvatit Niko ja Jimi Mantere ovat kilpailleet tällä kaudella aktiivisesti karatessa. Lajissa menestyminen on vaatinut kovaa […]

Lue lisää

17.5.2024