Ajankohtaista

Lyseon NY-yrityksille menestystä Uskalla Yrittää -semifinaalissa

31.1.2020

Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämän Uskalla Yrittää -kilpailun semifinaalimessut pidettiin Hämeenlinnassa Kauppakeskus Goodmanissa torstaina 30.1. Koulutuskuntayhtymä Tavastiasta mukana oli sekä Hämeenlinnan lyseon lukion että Ammattiopisto Tavastian opiskelijoita. NY-yrityksen perustaminen kuuluu lyseolla yrittäjyyslinjan opintoihin ja Ammattiopisto Tavastiassa merkonomien yrittäjyysopintoihin.

Semifinaaleissa nuoret esittelivät ja myivät yrityksensä palveluita. Jokaisella yrityksellä oli oma ständi, jonka yrittäjät olivat saaneet somistaa mieleisekseen. Lisäksi jokainen yritys piti esiintymislavalla puheen eli pitchauksen, jossa he markkinoivat omaa liikeideaansa. Ständeillä kiersi yleisön lisäksi tuomaristo, joka lopulta valitsi kansalliseen Uskalla Yrittää -finaaliin pääsevät yritykset sekä perus- että toiselta asteelta.

Kierrätystuotteet ovat in

Messutapahtuman avasi vihreiden kansanedustaja Mirka Soinikoski, joka kertoi olevansa hyvin vakuuttunut siitä, kuinka hyvin NY-yritykset olivat ottaneet huomioon kestävän kehityksen ja kiertotalouden liikeideoissaan. Esimerkiksi printtihuppareita ja -kangaskasseja myyvän Fama Ostrovski NY -yrityksen perustajat Elias Isotalo ja Stiina Yläkoski kertoivat halunneensa kehitellä kestävän vaatteen välttääkseen pikamuotia.

– Haluamme, että vaatetta voi käyttää pitkään ja että se on hyvälaatuinen, lyseon lukion opiskelijat sanoivat.

Koirille ja kissoille pantoja ja rusetteja myyvän Fancy A Bow NY -yrityksen Oona Ingman ja Satu Uotila puolestaan kertoivat käyttävänsä materiaaleina Ammattiopisto Tavastian ompelijoiden ja verhoilijoiden ylijäämäkankaita. Pannat ja rusetit ovat itse tehtyjä.

– Aiomme myös lahjoittaa osan yrityksen tuloista eläinten hyväntekeväisyyteen, Ingman ja Uotila suunnittelivat.

Saunansiivouksella voittoon

Lyseon lukion semifinaalipäivä oli menestyksekäs. Parhaana toisen asteen yrityksenä Goodmanin semifinaalissa palkittiin lyseon Niklas Nokan ja Samu Siivolan Bastu NY, ja he pääsevät Helsingissä huhtikuussa pidettävään finaaliin. Tuomaristo arvioi tiimin todella vahvaksi ja yritteliääksi. Tuomareiden mielestä tiimi voisi ottaa käyttöönsä minkä tahansa idean ja toteuttaa sen. Yrityksellä on potentiaalia kasvaa kokonaisuudeksi, joka hoitaa kaikki saunaan liittyvät asiat. Idea oli selkeä ja sillä voi vaikuttaa myös yhteiskuntaan, perustelivat tuomarit.

Ajatus saunan siivousta tarjoavaan yritykseen lähti kansallisesta perinteestä.

– Pohdimme, että haluaisimme tehdä jotain saunaan liittyvää, koska niitä on Suomessa niin paljon. Harva kuitenkaan siivoaa saunaansa niin usein kuin se pitäisi tehdä, Nokka ja Siivola kertoivat.

– Isot firmat saattavat ottaa saunan ja kylpyhuoneen siivouksesta yli 60 euroa tunti, mutta meillä se maksaa 40 euroa per tunti. Toinen meistä siivoaa kylpyhuoneen ja toinen saunan, joten aikaakaan ei kulu hurjasti, nuoret miehet totesivat.

Nokka ja Siivola ovat markkinoineet palveluaan sosiaalisessa mediassa ja tehneet jo useita siivouskeikkoja. Yrityksen löytää Instagramista ja Facebookista nimellä Bastu NY.

Lyseolle meni myös parhaan myyntipuheen palkinto ja sen sai Vapu NY, joka on yksinäisille vanhuksille suunnattu apupalvelu, joka auttaa arkisissa asioissa ja tuo valoa yksinäisen vanhuksen arkeen. Tuomariston mielestä yrityksellä oli tarttuva slogan sekä selkeä rakenne pitchauksessa. Puhe oli vakuuttava ja kutsui ostamaan. Aihe oli paketoitu hienosti ja koko tiimi osallistui erinomaisesti myyntipuheen pitämiseen.

Paras toisen asteen yritys oli Nummen yhtenäiskoulun BioBasaari NY, joka konsultoi kotitalouksia ja mahdollisesti yrityksiä ja julkisia yhteisöjä, miten vähentää ruokahävikkiä ja muuta jätettä. Onnea kaikille palkituille ja tsemppiä kaikille NY-yrityksille jatkoon!

Helsingissä pidettävä finaali on samalla NY-ohjelmien Suomen mestaruuskilpailu. Valtakunnan paras nuorten yritys perus- tai toiselta asteelta edustaa heinäkuussa Suomea Nuori Yrittäjyys -yritysten EM-kilpailuissa Portugalissa.

Sivua päivitetty 31.1.2020 kello 09.50

Uusimmat uutiset

Urheilu opettaa tavoitteellisuutta ja kurinalaisuutta

Hämeenlinnan lyseon lukion urheilulinjan kasvatit Niko ja Jimi Mantere ovat kilpailleet tällä kaudella aktiivisesti karatessa. Lajissa menestyminen on vaatinut kovaa […]

Lue lisää

17.5.2024

Tavastian lukioiden kevään uudet ylioppilaat

Kevään 2024 uusien ylioppilaiden nimet ja yo-kirjoitusten tulokset on julkaistu 14.5.2024. Tavastian lukioiden uudet ylioppilaat koulukohtaisesti: Valtakunnallisesti keväällä 2024 valmistuu […]

Lue lisää

14.5.2024

Kaurialan lukio juhli 100-vuotista taivaltaan juhlavissa tunnelmissa

Kaurialan lukio juhlisti 100-vuotista historiaansa näyttävästi viime perjantaina ja lauantaina. Paikan päällä oli lukion alumneja, entisiä opettajia ja muita aktiiveja. […]

Lue lisää

6.5.2024