Ajankohtaista

Kesäkurssit kiinnostavat lukiolaisia

10.6.2020

Vanajaveden Opiston järjestämät lukion kesäkurssit kestävät vielä tämän viikon loppuun.

Koulujen kesäloma alkoi melkein pari viikkoa sitten, mutta useat lukiolaiset jatkoivat aherrustaan kesäkuun puolelle. Vanajaveden Opiston järjestämät lukion kesäkurssit ovat olleet tänä kesänä suosittuja, sillä yhdeksällä kurssilla on ollut 169 kurssiosallistumista.

Kesäkurssitarjonnassa on ollut matematiikan, äidinkielen, ruotsin, englannin ja biologian kursseja. Osa kursseista on kertauskursseja, osa abeille suunnattuja ja onpa joukossa myös muutama ihan tavallinen lukiokurssi.

Etäopetus on tullut tutuksi

Kesäkurssit opiskellaan etänä ja tunnit pidetään lukujärjestykseen merkattuna aikana. Ruotsin kursseja opettava Kaurialan lukion Veera Taipale on jatkanut kevään etäopetuksen aikana tutuksi tulleita Teams-tunteja myös kesäkurssilla.

– Kielioppia käsiteltäessä käymme ensin teorian opettajan johdolla läpi, sen jälkeen teemme muutamia tehtäviä yhdessä, ja sitten opiskelijat saavat aikaa tehtävien tekoon. Opettaja on kuitenkin koko ajan tavoitettavissa Teamsin kautta, Taipale kertoo.

– Otan tänä aikana yhteyden aina yhteen opiskelijaan kerrallaan, ja voimme tarvittaessa tehdä tehtävää yhdessä. Opiskelijalla on mahdollisuus kysyä kahden kesken mieltä askarruttavista asioista. Lopuksi käymme yhdessä läpi tehtävien ratkaisut. Välillä olemme tehneet pariharjoituksina suullisia tehtäviä ja kuunnelleet musiikkia, valottaa Taipale ruotsin kesäkurssien ohjelmaa.

Kesätyöt eivät ole hyväksyttävä syy olla poissa opetuksesta.

– Opiskelijat ovat olleet hyvin läsnä tunneilla, joten jos joku käy kesätöissä, hän on onnistunut sovittamaan työt kurssin aikatauluihin, koska poissaoloja ei ole kertynyt, sanoo pitkän matikan kesäkurssia opettava Anna Laakso Hämeenlinnan lyseon lukiosta.

Toisaalta kesätyöt ovat koronan takia olleet kiven alla, ja Veera Taipaleen mukaan osa kesäkurssilaisista onkin mukana kurssilla osittain siksi.

– Abikertauksessa on enemmän opiskelijoita, ja osa on maininnut, että koronan takia ei ole kesätöitä ja halusi sen vuoksi jotakin järkevää tekemistä kesäksi, Taipale kertoo.

Uusintaa ja kirjoituksiin valmistautumista

Kesäkursseille hakeudutaan yleisesti monenlaisten syiden takia. Äidinkielen ÄI06- sekä kirjoittamisen ja kielenhuollon kurssia opettavan Kaurialan lukion Johannes Kellomäen mukaan joukossa on tavallisesti kurssien uusijoita, kirjoituksiin valmistautujia sekä niitä, jotka kaipaavat kesäpäiviin mielekästä tekemistä.

– Kesäopetus on hyvä vaihtoehto syksyn kirjoittajille ja niille, jotka kaipaavat vahvistusta perustaitoihin. Kesäopetus mahdollistaa myös lukujärjestysten keventämisen, joskin lomapäivien kustannuksella, Kellomäki sanoo.

Kesäkursseilla aikataulu on todella tiivis, sillä kurssi käydään läpi kahdessa viikossa.

– Aikataulu rajoittaa esimerkiksi sitä, kuinka pitkiä kirjoja opiskelijat ehtivät lukea, äidinkieltä opettava Kellomäki toteaa.

Ruotsin kertauskurssilla käydään 1. ja 2. kurssien kielioppiasiat ja abikurssilla puolestaan kaikkien perusrakenteiden kertaus.

– Keskitymme vain olennaisiin asioihin, jotta opeteltavaa ei tulisi kerralla liikaa, vakuuttaa Veera Taipale.

Kesäkurssien opetuksessa pitää huomioida myös se, että opiskelijat ovat valmiiksi väsyneitä pitkän talven jäljiltä. Tämä näkyy esimerkiksi läksyjen määrässä.

– Lukuvuoden aiheuttaman kuormituksen takia pyrin siihen, että tuntien ulkopuolista koulutyötä olisi mahdollisimman vähän, kertoo Kellomäki.

Toisaalta tiivis tahti voi olla myös hyvä juttu opintojen kannalta.

– Kurssilla keskitytään vain kaikista tärkeimpiin kielioppiasioihin, ja muutama opiskelija on sanonut, että nyt on ollut helpompi keskittyä, kun on ollut vain yksi kurssi, ruotsia opettava Veera Taipale vinkkaa.

– Ja kesälomaakin jää vielä monta viikkoa, iloitsee Anna Laakso.

Sivua päivitetty 10.6.2020 kello 15.41

Uusimmat uutiset

Urheilu opettaa tavoitteellisuutta ja kurinalaisuutta

Hämeenlinnan lyseon lukion urheilulinjan kasvatit Niko ja Jimi Mantere ovat kilpailleet tällä kaudella aktiivisesti karatessa. Lajissa menestyminen on vaatinut kovaa […]

Lue lisää

17.5.2024

Tavastian lukioiden kevään uudet ylioppilaat

Kevään 2024 uusien ylioppilaiden nimet ja yo-kirjoitusten tulokset on julkaistu 14.5.2024. Tavastian lukioiden uudet ylioppilaat koulukohtaisesti: Valtakunnallisesti keväällä 2024 valmistuu […]

Lue lisää

14.5.2024

Kaurialan lukio juhli 100-vuotista taivaltaan juhlavissa tunnelmissa

Kaurialan lukio juhlisti 100-vuotista historiaansa näyttävästi viime perjantaina ja lauantaina. Paikan päällä oli lukion alumneja, entisiä opettajia ja muita aktiiveja. […]

Lue lisää

6.5.2024