Ajankohtaista

S-rakennuksen vihkiäiset kampusalueella

31.1.2018

Taustaa

Parin vuoden hiljaiselon jälkeen alkoi kampusalueella uuden koulurakennuksen suunnittelu alkuvuodesta 2016. Tiesimme, että tulevat vuodet elämme täällä Hattelmalantiellä suurten muutosten aikaa. Paitsi että koulutusta uudistetaan, kampusalueella rakennetaan uusia rakennuksia ja vanhoja korjataan.  Terveys- ja hyvinvointialan, uuden S-rakennuksen suunnittelijaksi kilpailutuksessa valittiin arkkitehti Markku Vaara, Arkkitehtitoimisto Latva & Vaara Oy:stä, ja muut urakoitsijat hieman myöhemmin kilpailutuksen jälkeen. Pääurakoitsijana toimi Peab Oy.

S-rakennus on pinta-alaltaan 5102 m2 ja kerroksia 3 + kellarikerros tekniikka- ja sosiaalitiloineen. Rakennus on liitetty kaukolämpöön ja katolla on aurinkopaneelit, jotka on integroitu järjestelmään sähköä tuottamaan Rakentaminen kesti 1,5 vuotta ja tilat valmistuivat hieman etuajassa joulukuussa 2017, joten uusi lukukausi päästiin aloittamaan suunnitellusti 8.1.2018. Rakennuksen budjetti alittui. Lopullinen hinta kalusteineen on 11,9 milj. euroa.

30.1.2018 oli hieno päivä rakennuksen historiassa. Talo vihittiin virallisesti käyttöön. Juhlavieraat saivat kuulla myös käyttäjien mielipiteitä, koska rakennus on ollut jo kolme viikkoa tyytyväisten Terveys- ja hyvinvointialan opiskelijoiden ja henkilökunnan työympäristö, jossa työskennellään nykyvaatimusten mukaisissa oppimisympäristöissä. Rakennuksessa sijaitsee myös koko kampusaluetta palveleva terveydenhoitajien, lääkäreiden ja kuraattoreiden Hyvinvointipalvelut-yksikkö. Tiloissa on n. 660 toimijaa päivittäin. Rakennuksessa oleva 300 hengen opiskelijaravintola palvelee koko kampusalueen opiskelijoita ja henkilökuntaa kahvilana ja lounasravintolana.

Vihkiäiset

Koulutuskuntayhtymä Tavastian yhtymähallituksen puheenjohtaja Helena Lehkonen toivotti juhlavieraat tervetulleeksi vihkiäisiin kannustavassa puheenvuorossaan. ”Sosiaali- ja terveysala on haluttu koulutusala, jonka työllistymisnäkymät ovat hyvät ja jotka toivottavasti tulevat paranemaan sote-uudistuksen myötä. Alan opiskelijat ovat tärkeitä alueen elinvoiman kehittymisessä. Kanta-Hämeen keskussairaala isona työllistäjänä tarvitsee jatkuvasti osaavia ammattilaisia. Tulevaisuudessa yhä useampi opiskelija perustaa oman yrityksen, jota kehitystä myös Hämeenlinnan kaupunki pyrkii strategisten toimien kautta edistämään”, summaa Helena Lehkonen.

Opiskelijakunnan tervehdyksen tilaisuuteen toi toisen vuoden tyytyväinen lähihoitajaopiskelija Samu Jeskanen. Lyhyesti ja ytimekkäästi hän totesi, että tilat ovat loistavat, viihtyisät ja modernit. Opiskelijat on otettu huomioon kaikissa ratkaisuissa. Ja uusi hieno opiskelijaravintola helpottaa kampusalueen ruuhkaa ravintoloissa, nyt kun kampuksella on kaksi opiskelijaravintolaa.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen juhlisti tilaisuutta kunniavieraana. Hänen juhlapuheensa oli iloisen kannustava. Ministeri totesi, että täällä ollaan kolmen uuden äärellä; ammatillisen koulutuksen reformi muuttaa parhaillaan opetusta ammatillisessa koulutuksessa, sote-uudistus on tulossa ja nyt tämä uusi koulurakennus.

Sanni Grahn-Laasonen kiitteli myös opiskelijan puhetta. On mukava kuulla tyytyväistä asiakasta. Rohkeat Tavastian päättäjät, jotka ovat uskaltaneet lähteä viemään eteenpäin tätä mittavaa rakennushanketta, saivat myös kiitosta ministeriltä. Tämä S-rakennus ja sen oppimisympäristöt edesauttavat kampusalueen toimivuutta. Innovatiiviset, nykyaikaiset ja toimivat tilat innostavat rakentamaan tulevaisuuden tekijöitä. Tilat mahdollistavat uudenlaisen oppimisen, joka vastaa tulevaisuuden haasteisiin.

Ministeri osoitti kiitoksensa myös Ammattiopisto Tavastian toimijoille reformin tekemisestä ja uusien haasteiden vastaanottamisesta ja määrätietoisesta tekemisestä uudistusten toteuttamisessa. Hän päätti juhlapuheen kauniisti: ” On suuri merkitys Kanta-Hämeen ja koko Suomen tulevaisuuden kannalta, millaista työtä tässä talossa tehdään”.

Ennen päätössanoja yleisölle esiintyi valmistuva lähihoitaja Linda Berg. Päätössanat vihkiäisissä lausui Ammattiopisto Tavastian rehtori Heini Kujala. Kiitosten lisäksi hän toi esille tuntemuksiaan uusista tiloista. ”Rakennus ja sen piha-alue on hienosti täyttänyt odotuksemme. Saimme kauniin ja toimivan rakennuksen. Sillä, missä ympäristössä työskentelemme, on suuri vaikutus meihin. Minua erityisesti ilahduttaa rohkeus värien käytössä. Toimivuudessa on huomioitu tilojen käytännöllisyys, joka antaa paljon mahdollisuuksia vuorovaikutuksen lisäämiseen. Monimuotoisuus kannustaa ottamaan käyttöön uusia tapoja opettaa ja oppia erilaisissa ryhmissä ja uudenlaisella tavalla”, iloitsee rehtori ja jatkaa ”Toivon, että saatte uudesta oppimisympäristöstä paljon uutta intoa pedagogiseen kehittämiseen, luotte erilaisia tapoja tarjota opiskelijoille oppimisen, oivaltamisen, yhdessä tekemisen ja yhdessä löytämisen kokemuksia, jotka kantavat täältä valmistuneiden osaamiseen satsaamisena koko työuran ajan”. ”Tämän rakennuksen yksi siipi on hyvinvointipalvelujemme käytössä. Hienoa, että kuraattorit, psykologit ja opiskelijaterveydenhoito voivat tehdä yhdessä työtä uusissa toimivissa tiloissa. Tällä tavalla tarjoamme kokonaisvaltaiset hyvinvointipalvelut kaikille opiskelijoillemme. Tilat rakennettiin vastaanottamaan myös Tavastian lukion opiskelijat, ja toivottavasti myös he pääsevät käyttämään palveluja.” ”Paljon onnellisia, työntäyteisiä vuosia S-rakennuksessa työskenteleville.”

Teksti: Outi Ruohela, viestintäpäällikkö
Kuvat: Mikko Itävaara, tiedottaja ja Jouni Haajanen, kuntayhtymän johtaja

Sivua päivitetty 31.1.2018 kello 13.45

Uusimmat uutiset

Urheilu opettaa tavoitteellisuutta ja kurinalaisuutta

Hämeenlinnan lyseon lukion urheilulinjan kasvatit Niko ja Jimi Mantere ovat kilpailleet tällä kaudella aktiivisesti karatessa. Lajissa menestyminen on vaatinut kovaa […]

Lue lisää

17.5.2024

Tavastian lukioiden kevään uudet ylioppilaat

Kevään 2024 uusien ylioppilaiden nimet ja yo-kirjoitusten tulokset on julkaistu 14.5.2024. Tavastian lukioiden uudet ylioppilaat koulukohtaisesti: Valtakunnallisesti keväällä 2024 valmistuu […]

Lue lisää

14.5.2024

Kaurialan lukio juhli 100-vuotista taivaltaan juhlavissa tunnelmissa

Kaurialan lukio juhlisti 100-vuotista historiaansa näyttävästi viime perjantaina ja lauantaina. Paikan päällä oli lukion alumneja, entisiä opettajia ja muita aktiiveja. […]

Lue lisää

6.5.2024