Ajankohtaista

Pitkäjänteinen työ luovuuden ja yrittäjyysosaamisen edistämiseksi palkittiin 

24.11.2023

Hämeenlinnan Yrittäjät on antanut kunniapalkinnon Hämeenlinnan lyseon lukion Luovan yrittäjyyden linjalle. Tunnustus myönnettiin pitkäjänteisestä työstä tulevaisuuden työelämätaitojen ja yrittäjyysosaamisen edistämiseksi. Palkinto luovutettiin yrittäjyyslinja edustajille Linnan Business Turnajaisten finaalitapahtumassa Hämeenlinnan Verkatehtaalla torstaina 23. marraskuuta 2023. 

Luovan yrittäjyyden linja on perustettu Hämeenlinnan Yhteiskoulun lukiossa 15 vuotta sitten. Nykyisin linja on osa Hämeenlinnan lyseon lukion opintoja. Yrittäjyyslinjan toteutuksesta vastaa kehittämistiimi, johon kuuluu neljä lyseon opettajaa. Lisäksi rehtori Pieta Tukkimäki-Hildén osallistuu tiimin toimintaan. Linjalle otetaan vuosittain 15 opiskelijaa, jotka valitaan pääsykokeen perusteella. Pääsykokeeseen kuuluu ennakkotehtävien lisäksi hakijan haastattelu. 

Yrittäjyyslinjan kehittämistiimin puheenjohtaja, lehtori Tuija Tiala kertoo, että nuorten kiinnostus yrittäjyyslinjaa kohtaan on kasvussa, mikä näkyy hakijamäärissä. 

– Tänä vuonna otimme linjalle 19 opiskelijaa, koska hyviä hakijoita oli niin paljon. 

Luovan yrittäjyyden linjan tavoitteena on edistää opiskelijan yrittäjyysosaamista ja työelämätaitoja. Yrittäjyyttä lähestytään käytännön toimien ja luovuuden keinoin. Keskiössä ovat kolme yrittäjyyden keskeistä ulottuvuutta: itsensä johtaminen, bisnesosaaminen ja luovuus. 

– Kaikista ei tule yrittäjiä, mutta kehitämme työelämässä tarvittavaa yrittäjämäistä asennetta, johon kuuluvat esimerkiksi tiimityöskentely, ongelmanratkaisukyky sekä itsensä johtaminen, Tiala kertoo. 

Työtä tehdään yhdessä kumppaneiden kanssa. Yhteistyöverkostoon kuuluu muun muassa muita oppilaitoksia, kuten Hämeen ammattikorkeakoulu ja Ammattiopisto Tavastia, Hämeenlinnan Yrittäjät, Hämeen Yrittäjät, Hämeen Uusyrityskeskus, YES-keskus sekä NYT-organisaatio.  

– Linjamme opiskelijat voivat esimerkiksi suorittaa HAMKin opintoja ja päästä väyläopintojen kautta opiskelemaan liiketaloutta, Tiala kuvailee yhteistyötä. 

Yrittäjyyskasvatus sisältyy nykyisin valtakunnalliseen opetussuunnitelmaan. Yrittäjyyslinjan opettajan Tuija Tialan mukaan se antaa toiminnalle hyvä tuen. Hän näkee, että opettajien koulutus ja ymmärrys, miten voi työssään toteuttaa yrittäjyyskasvatusta, on ratkaisevaa kehitykselle.  

– Paljonhan yrittäjyyskasvatuksen toteutus on opettajasta kiinni. Meillä on yrittäjyyslinjalla mahtavat puitteet toteutukseen. Haasteellisempaa on saada koko koulu enemmän osalliseksi. Tarvittaisiin myös koko kaupungin ja alueen toimiva yrittäjyyskasvatuspolku. 

Hämeenlinnan Yrittäjien antama tunnustus lämmittää yrittäjyyslinjalaisten mieliä. 

– Tämä tuntuu mahtavalta, että pitkäjänteinen työ näin huomioidaan, ja että tunnustus tulee tärkeältä yhteistyökumppaniltamme, Tuija Tiala iloitsee.   

“Ykätiimi” otti palkinnon vastaan Verkatehtaalla: Tuija Tiala (vas.), Aki Kontturi, Pieta Tukkimäki-Hildén, Anne AhvenharjuAnne-Mari Keränen. Oikealla Hämeenlinnan Yrittäjien puheenjohtaja Nina Ranimaa. Kuva: Timo Martola.

Sivua päivitetty 24.11.2023 kello 13:54

Uusimmat uutiset

Lukioon yhteisvalinnassa valitut

Emme enää julkaise lukioon hyväksyttyjen nimiä kotisivulla. Näet tiedon valinnasta Opintopolusta, josta saat myös torstain 13.6. aikana sähköpostin. Sähköpostissa on […]

Lue lisää

12.6.2024

LV 2024-2025 ALOITUS LYSEON LUKIOSSA

Lukuvuosi 2024-2025 alkaa ke 7.8. 2024 vuosiluokittain seuraavasti: Lukiopolkunsa aloittavat ykköset klo 9.00 A-rakennuksen liikuntasalissa, Hattelmalantie 8 Kakkoset klo 10.00 […]

Lue lisää

6.6.2024

Syksyn 2024 yo-kokeisiin ilmoittautuminen käynnissä

Mikäli olet jo valmistunut aiemmin Hämeenlinnan lyseon lukiosta ja tulet korottamaan arvosanojasi tai täydentämään tutkintoasi, voit ilmoittautua yo-kokeisiin sähköisen lomakkeen kautta. […]

Lue lisää

4.6.2024