Ajankohtaista

Osakesalkku vaihtui abeilta ykkösille

30.1.2023

Hämeenlinnan lyseon lukio on mukana valtakunnallisessa lukiolaisten sijoittajakoulussa, jossa opetellaan sijoittamisen ja säästämisen perusteita sekä oman talouden hallintaa. Ensimmäinen salkunvaihto tapahtui Hyvän salkun illassa, jossa käytiin läpi salkkujen sisältö ja kuultiin myös vinkkejä jatkoon.

Osana sijoittajakoulua opiskelijoille kerättiin vuosi sitten sponsoripohjalta kaksi noin 11 000 euron arvoista sijoitussalkkua, joiden varoja opiskelijat hallinnoivat noin kahden vuoden ajan. Opiskelijat tutkivat pienryhmissä osakkeita, ja esittivät koko ryhmälle ehdotuksensa salkun sisällöstä, josta äänestettiin porukalla.

Lukion silloiset ykköset ja kakkoset siis kokosivat itsenäisesti Lyseon Hyvä 21 ja 20 salkut yhteisten valintojen pohjalta. Miten osakkeet ja rahastot valittiin?

– Opiskelijat tekivät taustatyötä pienryhmissä ja valitsivat salkkuun haluamansa rahastot ja osakkeet. Sitten kuultiin myyntipuhe koko ryhmälle ja äänestettiin salkun lopullisesta sisällöstä, kertoo lehtori Aki Kontturi, toinen kurssin vetäjistä.

– Ainoa asia, mistä me opettajat hieman pidimme huolta, oli hajauttaminen. Opiskelijoilla oli kyllä todella hyvin hallussa hajauttamisen periaate, kertoo puolestaan toinen vetäjä, lehtori Joona Ojanen.

Osakkeiden valinnoissa huomioitiin esimerkiksi yrityksen kasvunäkymät, maine, vastuullisuus, kuluttajien luottamus markkinaan, maailmanpoliittinen tilanne, kuten Ukrainan sodan vaikutukset, hajauttaminen sekä sijoituksen kulut. Myös osakeanalyyseja tekevän Inderesin suositukset painoivat valinnoissa. Salkkuihin valittiin sekä osakkeita että rahastoja.

Puhdas salkku pohjana

Abit luovuttivat ensimmäisen vuosikurssin haltuun salkun myyntisumman, ja uudet kurssilaiset pääsevät rakentamaan puhtaalta pöydältä oman salkkunsa. Viime vuosi oli osake- ja rahastomarkkinoilla vaikea, eikä abien salkulla päästy tekemään tulosta. Tappiota syntyi kuitenkin vain 250 euroa. Abeilla haasteena oli lisähaasteena lyhyt sijoitusaika, ja käytännössä he pääsivät tekemään sijoituksia vain yhdeksän kuukauden ajan.

– Meillä oli salkussa sekä hyviä että huonoja valintoja. Esimerkiksi Neste nousi 11 prosenttia, vaikka vuosi oli huono, myös Huhtamäki oli hyvä valinta. Fiskars puolestaan oli pettymys, samoin Harvia. Arvioimme väärin kuluttajien käyttäytymisen, summasivat salkkua esitelleet abit Eero, Vertti, Santeri ja Siiri.

Opettajat kiittivät abeja hyvästä työstä ja kiitokset osoitettiin myös hyväntekeväisyyssalkkujen mahdollistajille.

– Kohtuuhyvissä käsissä ovat rahat olleet, vaikka vuosi oli haastava, Aki Kontturi tuumasi tyytyväisenä.

– Pieni tappio viime vuonna on voitto, vuosi oli jopa joiltain osin varsin hirveä, vahvisti illan päättäneen markkinakatsauksen pitänyt Etelä-Hämeen Osuuspankin varainhoitaja Mikko Tuominen.

Illan aikana kuultiin myös toisen vuosikurssin salkun tilannekatsaus. Salkku on muutamia satasia miinuksella, mutta lopullinen tilanne selviää vasta vuoden päästä, kun salkku vaihtaa taas omistajaansa.

Mahdolliset voitot opiskelijat lahjoittavat demokraattisesti valitsemiinsa hyväntekeväisyyskohteisiin sijoittajakoulunsa päätteeksi.

Kurssi on saanut opiskelijat seuraamaan uutisia ja pörssiä uusin silmin. Omat sijoitukset kiinnostavat ja osalla opiskelijoista niitä jo huoltajien toimesta onkin. Ja kun 18 vuotta tulee täyteen, salkku siirtyy omaan hoitoon. Silloin hyvän salkun taidot ovat erityisesti tarpeen.

Tilaisuuteen oli kutsuttu sijoittajakoulun opiskelijat taustavoimineen ja hyväntekeväisyyssalkkujen sponsorit. Mukana olivat myös 2. vuosikurssin NY-yrityksiä tuotteineen.

Opiskelijoiden ajatuksia sijoittajakoulusta

Miksi lähdit mukaan sijoittajakouluun?

 • Kuulin kakkosilta sekä opeilta ja opoilta, että kurssista saa hyvän käsityksen pörssistä.
 • Sijoittaminen kiinnostaa yleisesti ja kurssista saa opintopisteitä.
 • Sijoittaminen vieras asia, koin erittäin hyväksi, että saan uutta tietoa.

Mikä oli mielenkiintoisinta ja mitä olet oppinut?

 • Olen oppinut oman talouden hallintaa, miten rahamarkkinat toimivat ja yrityksiä tullut tutuksi.
 • Tuli paljon tietoa yksittäisen ihmisen sijoitusasioista, mitä pitää ottaa huomioon, verotuksellisesti ja kulujen puolesta.
 • Nyt on johdannaisista edes jonkinlainen käsitys, se on vaikea asia, ja niillä pelataan isossa maailmassa ja siellä missä on paljon rahaa.
 • Asuntoon sijoittaminen jäi mieleen, saattaisin suuntautua siihen.
 • Vaihtoehtoja on paljon ja monenlaisia kohteita, opin mitä pääomatulot ylipäänsä ovat.
 • Tuntui tärkeältä, että maltti on valttia, ei isoja voittoja tavoittelemaan, vaan miettiä asioita pitkällä tähtäimellä.
 • Talous elää ja pienetkin asiat saattavat vaikuttaa heilahteluihin.
 • Sain eväitä omien sijoitusten hoitoon.
 • Olen jo hyödyntänyt tietoa omien sijoitusten hoidossa.

Sivua päivitetty 30.1.2023 kello 15:00

Uusimmat uutiset

Koulu alkaa ke 9.8.2023

Ykköset aloittavat klo 9.00 A-rakennuksen liikuntasalissa, Hattelmalantie 6. Kakkoset klo 10.00 ryhmänohjausluokissa. Tarkista oma luokkasi G-rakennuksen ala-aulasta. Kolmoset ja neloset […]

Lue lisää

8.8.2023

Lyseon lukioon yhteishaussa 2023 valitut opiskelijat

Hämeenlinnan lyseon lukioon on valtakunnallisessa yhteishaussa valittu uusia opiskelijoita. Onnea valituille ja tervetuloa lyseolaisiksi! Muista ottaa opiskelupaikka vastaan viimeistään 29.6.2023. […]

Lue lisää

15.6.2023

Hämeenlinna lyseon lukion kanslian aukiolo kesällä 2023

Lyseon lukion kanslia on avoinna ma 5. – ke 21.6. klo 8 – 15 Koulun ovet ovat suljettuina, mutta asioimaan […]

Lue lisää

5.6.2023