Vieraan kielen oppiminen on hauskaa, mutta se vaatii työtä – kotonakin.

Anna oppimiselle aikaa ja ole kärsivällinen! Se, mitä et heti ymmärrä, kirkastuu varmasti jonkin ajan kuluttua. Jos olisi mahdollista oppia vierasta kieltä hetkessä, puhuisimme kaikki sujuvasti kymmeniä kieliä.

  • Osallistu säännöllisesti oppitunneille ja ole aktiivinen: kysy (tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassakaan), vastaa, keskustele, sillä juuri puhumalla opit kieltä.
  • Opiskele vähän kerrallaan, mutta mieluiten usein. Saat parempia tuloksia, jos opiskelet kymmenen minuuttia päivässä joka päivä kuin kerran viikossa tunnin kerrallaan. Kokeile erilaisia oppimistapoja, niin löydät itsellesi parhaiten sopivat.
  • Ole itsellesi armollinen. Sinun ei tarvitse osata kaikkea. Riittää, että osaat olennaisen. Kieli on viestinnän väline ja yleensä viesti välittyy, vaikka kielitaito olisi vähän vajavainenkin.
  • Muista, että virheistä oppii! Kaikki me teemme kömmähdyksiä ja virheitä toisinaan, opettajatkin.
  • Kertaus on opintojen äiti! Välillä on tärkeää kerrata aiemmin opiskeltuja kappaleita. Voi olla, että joku asia on päässyt unohtumaan ja saat sen palautettua mieleen. Tai voi käydä niinkin, että huomaat nyt osaavasi leikiten jonkin asian, joka tuntui ensimmäistä kertaa opiskellessa todella vaikealta.
  • Ota opittu heti käyttöön! Oppitunnilla sinulla on mahdollisuus harjoitella puhumista, mutta ota oppimasi käyttöön tuntien ulkopuolellakin – ehkä voit harjoitella kieltä perheenjäsenen, ystävän tai kurssikaverin kanssa. Lähin puhetoveri löytyy peilistä: voit kertoa itsellesi päivän tapahtumista, kuvailla lähiympäristöä tai miettiä, mitä aiot tehdä. Kuulostaa ehkä hullulle, mutta toimii!
  • Jos joudut olemaan pois oppitunnilta, ei hätää. Opettajat ilmoittavat yleensä sovitulla tavalla tunnin läksyt ja joka tapauksessa jokaisen tunnin asioita kerrataan myöhemminkin. Reippaasti ja rohkeasti mukaan taas, kun pääset.
  • Pyri tekemään opettajan antamat läksyt säännöllisesti. Voit toki käydä tunneilla, vaikka läksyt olisivatkin tekemättä, mutta läksytehtävät tukevat omaa oppimistasi. Niiden avulla voit harjoitella kurssin aiheita oppituntien välissäkin. Eniten läksyistä on hyötyä, jos teet ne pikkuhiljaa kurssikertojen välissä – ei juuri viisi minuuttia ennen seuraavan oppitunnin alkua…
  • Ole aktiviinen kielenoppija ja hanki inputia opiskelemallasi kielellä tuntien ulkopuolellakin: kuuntele musiikkia, katsele elokuvia ja sarjoja tai seuraa sosiaalista mediaa. Mitä enemmän aivosi altistuvat kielelle vaikka passiivisestikin, sitä paremmin kieli tarttuu mieleesi.
  • Ota rennosti ja luota itseesi! Jokainen oppii omalla tavallaan ja omaa vauhtiaan. Jokainen, joka osaa yhtä kieltä (äidinkieltään), omaa tarvittavan kyvyn kieltenoppimiseen.
  • Iloitse saavutuksistasi ja pidä hauskaa! Älä keskity siihen, mitä et vielä osaa, vaan huomaa se, mitä jo osaat. Muista, että opiskeltava aines jää paremmin mieleen, kun opiskelu on iloista, mieluisaa ja leppoisaa. Väkisin pusertamalla ei synny yhtä hyviä tuloksia.
  • Jos sinulla on mielessäsi oppimiseen tai opetukseen liittyviä kysymyksiä tai ongelmia, keskustele niistä rohkeasti opettajan kanssa.

Sivua päivitetty 13.5.2022 kello 14.11