Kauriala100

Muistoja kouluruokailusta

22.3.2024 Kauriala100

Kaurialan lukiolla, tai oikeastaan Hämeenlinnan tyttölyseolla, on tarjoiltu kouluruokaa 1952 vuodesta alkaen. Oppilaat maksoivat ruoasta kohtuullisen summan kuukausittain, ja raha tuotiin opettajalle luokan eteen. Ruokailu oli oppilaille pakollinen, ellei asunut koulun lähellä ja käynyt kotona syömässä.

Ruokailu tapahtui aluksi luokissa ja vuodesta 1954 alkaen juhlasalin alla olevassa ruokasalissa ja pienessä ruokalatilassa, joka sai nimekseen Walhalla. Ruoka tuotiin Mensa Oy:n ruokatehtaalta rautatieaseman vierestä autoilla ämpäreissä. Ennen aterian alkua ruoka siunattiin ja jälleen ruoan päätteeksi kiitettiin ateriasta rukouksella. Opettajat valvoivat ruokailua, että ruokaa otettiin riittävästi ja lautanen syötiin tyhjäksi.

1920-1940 lukujen ruokalista oli varsin yksinkertainen:
Maanantaina perunasoppaa.
Tiistaina ohraryynivelliä.
Keskiviikkona klimppisoppaa.
Torstaina hernekeittoa.
Perjantaina ruispuolukkapuuroa.
Lauantaina ohraryynivelliä.

Ruokalista 1950-luvulla näytti esimerkiksi tältä:
MA Makaronivelli
TI Maitokaalia
Ke Ruispuolukkapuuro
To Hernekeitto
PE Lihapullakeitto
LA Liha-perunakeitto
Lisäksi oma maito ja leipä

Ennen 2000-lukua koulujen ruokalistoilla oli vielä seuraavia ruokia: maksalaatikko ja maksamakkara, veriletut, ruispuuro ja tillilihaa. Salaatit ja kasvisruoka tulivat yleisiksi 2000-luvulla. Monessa koulussa vakiintuivat kasvisruokapäivät.

Lukioissa aloitettiin maksuttoman kouluruoan tarjoaminen vuonna 1988. Kaurialan lukio tarjoaa opiskelijoille myös maksuttoman aamupuuron ja kannustaa valitsemaan monipuolisen aterian kauppareissujen sijaan.

Sivua päivitetty 22.3.2024 kello 19:43

Tutustu myös näihin kirjoituksiin

Kansainvälinen Kauriala 21.11.2022

Lukioelämää Sloveniassa

Marraskuussa opettajamme Soile, Johannes, Aleksi ja Johanna tutustuivat slovenialaiseen lukiomaailmaan Gimnazija Franceta Preserna -lukiossa. Slovenialaiseen koulujärjestelmään ja lukio-opetukseen tutustumiseen saatiin […]

Lue kirjoitus

Kansainvälinen Kauriala 31.5.2023

Well-being in Schooling Community

Huhtikuussa 2023 15 opiskelijaamme ja opettajamme Heli Immonen ja Sami Savolainen vierailivat Tsekeissä Gymnasium Ladislava Jarose Holesov -lukiossa ”Well-being in […]

Lue kirjoitus