Ajankohtaista

Kaurialan lukion Vuoden alumni 2023: ”Kirjoittaminen on minulle ajattelua”

14.11.2023

Kaurialan lukion Vuoden alumni 2023 on FT, dosentti Maria Lassila-Merisalo. Vuoden alumni on monessa mukana oleva journalismin huippuosaaja, joka kouluttaa, kehittää ja toimii alan luottamustehtävissä, mutta ennen kaikkea hän prosessoi maailmaa kirjoittamalla.

Vuoden alumni 2023 oppi lukemaan 3-vuotiaana, mikä kävi ilmi yllättäen kesken remontin ja sai äidin tipahtamaan keittiötikkailta.

– Äiti, lukeeko tässä tapettiliisteri, kysyin ja äiti tipahti askelmalta. Olen kertonut tämän jo niin monelle ryhmälle täällä, että joku ehkä muistaa: äitiäni ei sattunut. Mutta hän laittoi Hämeen Sanomat käteeni ja pyysi lukemaan ääneen, ja minä luin, aloittaa Vuoden alumni 2023 Maria Lassila-Merisalo juhlapuheensa Kaurialan lukion nykyisille opiskelijoille.

Lassila-Merisalo valmistui Kaurialan lukiosta ylioppilaaksi vuonna 1997. Hän on opiskellut journalistiikkaa Jyväskylän yliopistossa ja valmistui filosofian maisteriksi vuonna 2002. Hän jatkoi opintoja edelleen ja valmistui filosofian tohtoriksi Jyväskylästä vuonna 2009. Tällä hetkellä hän toimii journalistisen kirjoittamisen dosenttina Jyväskylän yliopistossa sekä viestinnän dosenttina Helsingin yliopistossa. Vuoden 2015 joulukuusta lähtien hän on työskennellyt Hämeen ammattikorkeakouluun (HAMK) palveluksessa eri tehtävissä, nyt HAMKin kirjasto- ja tietopalvelujen kehittämispäällikkönä.

Vuoden alumni on opetus- ja kulttuuriministeriön Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan jäsen, Suomen Tietokirjailijat ry:n aluevastaava Kanta-Hämeessä ja Sanaston kirjallisuuskummi. Hän on julkaissut myös useita tieteellisiä artikkeleita ja kaksi monografiaa journalismin alalta.

– Kirjoittaminen on tapani prosessoida asioita – kirjoittaminen on minulle ajattelua, Lassila-Merisalo sanoo ja kertoo puheessaan tarkemmin muun muassa siitä, miten on käsitellyt kuolemaa kirjoittamalla.

Nyt suunnitteilla on kokonainen kirja häntä pitkään kiinnostaneesta aiheesta ja taustatyötä sitä varten on tehty vastikään Meksikon matkalla.

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä vähemmän tajuan tietäväni. En silti luovuta, vaan päinvastoin: uteliaisuuteni vain kasvaa. Seuraavaksi haluaisin matkustaa Bhutaniin, jossa valtio määrää, että ihmisten pitää ajatella kuolemaa vähintään kolmesti päivässä.

Maria Lassila-Merisalo, Kaurialan Vuoden alumni 2023

Mutta tarina lahjakkaasta lapsesta kirjailijaksi ja maailmamatkaajaksi ei ole niin suoraviivainen kuin voisi kuvitella. Lassila-Merisalo kertoo olleensa lukioikäisenä epävarma, epäsosiaalinen ja epätietoinen.

– Pitkien yksinäisten tutkimusvuosieni jälkeen, ehkä viimeistään koronan aikana, tajusin sen lopullisesti: hei, mä rakastan ihmisiä, Lassila-Merisalo sanoo.

– Joten vaikka sinusta juuri nyt tuntuisi samalta kuin minusta lukion tokaluokkalaisena, jonain päivänä saatat huomata, etteivät ihmiset olekaan niin pelottavia, vaan yhteys toiseen ihmiseen taitaa itse asiassa olla maagisinta mitä maan päällä voi kokea, hän päättää puheensa.

Vuoden alumnin valinnan taustaa

Kun Hämeenlinnan tyttölyseon ja Kaurialan lukion seniorit lopettivat toimintansa keväällä 2012, päätettiin perinteen jatkajaksi rakentaa alumnitoimintaa. Alumneja ovat siis kaikki Hämeenlinnan tyttölyseossa ja Kaurialan lukiossa opiskelleet.

Alumnitoiminnan tavoitteena on tehdä entisten opiskelijoiden osaaminen näkyväksi nykyopiskelijoille ja saattaa yhteen aiempia Tyttölyseon ja Kaurialan lukion opiskelijasukupolvia. Vuoden alumni palkitaan aina lukiomme kunniamerkillä. Kunniamerkissä on vanha Kaurialan lukion oma logo – kaksi vastakkain olevaa joutsenta. Naisilla tämä kunniamerkki on rintakoru ja miehillä solmioneula. Tämän kunniamerkin on laatinut entinen lukiomme kuvataiteen lehtori Liisa Vartiainen. Kunniamerkin kuva-aihe on löytynyt suomensukuisten kansojen kalliopiirroksesta Äänisjärven itärannalta. Joutsen on ihmisen sielun lintu. Joutseneen liittyy puhtauden, kaipauksen, vapauden, itsenäistymisen ja siivilleen nousemisen symboliikkaa.

Ensimmäiseksi Kaurialan lukion vuoden alumniksi valittiin vuonna 2012 Merja Ylä-Anttila, joka nykyisin toimii YLEn toimitusjohtajana. Viime vuonna 2022 vuoden alumnimme oli HPK:n kapteeni Juuso Hietanen. Kaurialan lukion vuoden alumniksi valitaan henkilö, joka on valmistunut lukiostamme ja on sittemmin omalla alallaan ansioitunut. 

Aiempina vuosina vuoden alumneiksi on valittu:

2012 Merja Ylä-Anttila

2013 Jyrki Louhi

2014 Liisi Tandefelt

2015 Viljo Petäjä

2016 Anneli Pauli

2017 Petri Vilén

2018 Liisa Alanen ja Leena-Maija Ruuskanen

2019 Tommi Alanne

2020 Kreeta Karvala

2021 Kari Tikkinen

2022 Juuso Hietanen

Sivua päivitetty 14.11.2023 kello 16:12

Uusimmat uutiset

Kevään YO-juhla la 1.6. klo 10

Kevään YO-juhlaa vietämme la 1.6.2024 klo 10 alkaen Loimua-Areenalla. Juhlan kesto on vielä arvoitus, mutta arvioimme keston 2 tunniksi. Tulevat […]

Lue lisää

15.5.2024

100-vuotisjuhlat on juhlittu, mutta juhlavuosi jatkuu

Kiitos kaikille pe 3.5. ja la 4.5. juhliimme osallistuneille! Oli mukava nähdä teitä kaikkia juhlimassa kanssamme 100-vuotiaan koulumme merkkipaalua. Juhlavuosi […]

Lue lisää

15.5.2024

Kaurialan lukion kevään ylioppilaat

Kevään 2024 ylioppilastutkinnon tulokset on julkaistu 14.5.2024. Lukiomme uudet ylioppilaat ovat: Aaltonen AnniinaAho-Mantila AaroAhvonen EmilAlasmaa KaroliinaAllén LucasAnisimaa RonjaAutio AarniAutio AuraEerola […]

Lue lisää

14.5.2024