Ajankohtaista

Virtuaalitodellisuus kutsuu Kaurialan lukiolaisia

17.5.2022

Tähtitieteen kurssin testailuja VR:ssa.

Opetushallituksen rahoittaman, kohta päättyvän STEAMing Experiences -hankkeen myötä aloitetut virtuaalisten oppimisympäristöjen kokeilut ovat laajentuneet viimeisen lukuvuoden aikana huomattavasti. Syksyllä Prahassa startattu kansainvälinen yhteistyö Erasmus-rahoitteisessa Connecting European Classrooms Through VR -hankkeessa on edennyt monipuolisesti: ensi lukuvuonna ollaankin valmiita järjestämään Brightonin, Prahan ja Kaurialan yhteistyönä virtuaalisen oppimisen työpajoja taiteessa, englannin kielen ja eri kulttuurien opiskelussa sekä matematiikan ja luonnontieteiden harjoittelussa.

Kaurialasta lähtee opiskelijoita kuvataiteen työpajaan Brightoniin ja luonnontieteestä ja englanninkielestä kiinnostuneita Prahaan. Matematiikan kansainväliset virtuaalityöpajat järjestetään puolestaan Kaurialassa. Työpajojen ideoinnin ohella opettajat ovat päässeet vaihtamaan paljon ajatuksia oppiaineidensa opettamisesta ja virtuaalisen teknologian hyödyntämisestä.

Kaurialan lukion opettajia on osallistunut myös Hämeen Ammattikorkeakoulun järjestämään Utelias 1.0 koulutukseen, jossa on käyty läpi virtuaalisten oppimisympäristöjen erilaisia mahdollisuuksia, muun muassa Wonda-alustalla sekä kokeillen omaa sisällöntuotantoa. Myös Porin lukion kanssa on viritelty yhteistyökuvioita virtuaalisten oppimisympäristöjen kehittämisessä.

Opiskelijat ovat kevätlukukauden aikana päässeet kuvataiteen lisäksi kokeilemaan Oculuksilla käytettävää virtuaaliteknologiaa muun muassa kielten ja fysiikan opiskelussa. Kaikkein käytetyin sovellus lienee silti Beat Saber, joka on saanut opiskelijamme liikkumaan niin kuvisluokassa, kellarissa kuin liikuntatutorien välituntituokioissakin.

Täysin ongelmatonta virtuaaliteknologian hyödyntäminen ei tietenkään ole: tänäkin vuonna on monissa eri tilanteissa kohdattu niin sanottuja demoefektejä, jolloin juuri sinä hetkenä, kun teknologian pitäisi näyttötilanteessa toimia, onkin joku mennyt vikaan. Lukion opetussuunnitelmien mukaisia valmiita oppimisympäristöjä ei ole liikaa saatavilla, ainakaan matemaattisiin ja luonnontiedeaineisiin.

Teknologian hintavuus ja erilaisten käyttöympäristöjen moninaisuus aiheuttavat päänvaivaa varmasti vielä pitkään, mutta onneksi opettajat ovat lähteneet uskaliaasti kokeilemaan ja kehittämään. Virtuaalinen teknologia on ainakin monella insinööriopiskelijalla tai tulevalla hoitoalan tekijällä edessään viimeistään jatko-opinnoissa.

Teksti ja kuvat: Piritta Malinen

Sivua päivitetty 17.5.2022 kello 09:08

Uusimmat uutiset

Lukioon yhteisvalinnassa valitut

Emme enää julkaise lukioon hyväksyttyjen nimiä kotisivulla. Näet tiedon valinnasta Opintopolusta, josta saat myös torstain 13.6. aikana sähköpostin. Sähköpostissa on […]

Lue lisää

13.6.2024

Kanslian aukioloajat kesällä

Kanslian väki (rehtori, apulaisrehtori, opintosihteeri) on töissä juhannukseen saakka ja sitten lomalla (21.6. – 31.7.2024). Olemme tavoitettavissa parhaiten klo 9-15 […]

Lue lisää

3.6.2024

Kaurialan lukiossa iloitaan tänä keväänä uusien ylioppilaiden loistavasta opintomenestyksestä 

Kaurialan lukion tämä kevään 2024 abiturientti Helvi Mikkonen valmistuu ylioppilaaksi saaden äidinkielen kokeesta täydet 120 pistettä. Koko Suomessa täydet pisteet […]

Lue lisää

1.6.2024