Ajankohtaista

LUX Kauriala teemalla STEAM revontulet

20.1.2022

Kaurialan lukiolle on rakennettu ensimmäinen LUX Kauriala teemalla STEAM revontulet. Kaikissa mukana olevissa teoksissa on läsnä teknologiaosaamisen ja luovuuden yhdistäminen:  toteuttaminen käynnistyi elektroniikkakurssilla, jossa ohjelmoitiin Arduinolla ohjattavia LED-valoja, joilla simuloidaan revontulia valoilmiönä. Lokakuussa järjestetyssä kooditaidetyöpajassa käytettiin niin ikään inspiraationa revontulia. Kooditaidetyöpajan alustana oli Open Processing.  

Alise Hirvonen käytti revontulten visuaalista ilmettä inspiraationaan mallintaessaan Blenderillä 3D-mallinnosta teoksen osaksi. Jannen Jalonen toteutti kaksi kooditaideteosta ilman valmista alustaa, ohjelmoiden vaativampien matemaattisten funktioiden visuaalisen ilmenemisen videotaideteoksiksi. Kuvataiteen opintojakson ryhmä rakensi ja viimeisteli Arduino-ohjautuvien ledien muodostamat revontulivalot ikkunoihin asetettavaksi installaatioiksi. Teoksen äänimaiseman teki Kaurialan lukion opiskelija Paavo Luukkonen.  

STEAM revontulet -kokonaisuuden toteuttaminen on osa STEAMing Experiences -hanketta, jota rahoittaa Opetushallitus. Hanke on aloitettu syksyllä 2019 ja se kokeilee ja tutkii erilaisia teknologian, matemaattisluonnontieteellisen, kuvataiteellisen ja luovan tekemisen yhdistämismahdollisuuksia.  

STEAM revontulien toteuttamista on ohjannut fysiikan opettaja Jussi Keränen, kuvataideopettaja Piritta Malinen, kooditaidetyöpajaa ohjannut Felix Bade sekä videoteosten installoimista tehnyt Kaurialan lukion alumni Tatu Heinämäki. Bade ja Heinämäki ovat Aalto yliopiston opiskelijoita, jotka tekevät ammattilaisina myös peli-, ohjelmointi- ja audiovisuaalista taidetta. 

Alun perin STEAM revontulia suunniteltiin kokonaisuutena, joka koetaan yksinomaan Kaurialan lukion tiloissa sisällä, mahdollisesti myös virtuaaliteknologiaa hyödyntäen, mutta korontilanteesta johtuen esillepanosuunnitelmia muutettiin niin, että visuaalinen osuus teoksista on nähtävissä myös ikkunoista. Äänimaailmaan pääsee QR-koodilla. 

STEAM revontulten esittelyajat voi varmistaa Kaurialan lukion facebookista ja instagrammista. Pyrimme pitämään valotaideteokset esillä ainakin viikoilla 3 ja 4 aamuhämärässä sekä iltaisin kello 20 asti. Mikäli varhaiskasvatus- tai koululaisryhmä haluaa teoskokonaisuuden tekoprosessiin ja revontuliin liittyvän tietopaketin, voit ottaa yhteyttä Piritta Maliseen 040 744 8898 tai piritta.malinen@kktavastia 

Etusivun kuva: Alise Hirvosen 3D-mallinnos.

Yllä: Installaation rakentaminen edistyy KU2-kurssilla. Alla: Kooditaideteoksia heijastettuna.

Sivua päivitetty 20.1.2022 kello 14:19

Uusimmat uutiset

Kaurialan lukion Vuoden alumni 2023: ”Kirjoittaminen on minulle ajattelua”

Kaurialan lukion Vuoden alumni 2023 on FT, dosentti Maria Lassila-Merisalo. Vuoden alumni on monessa mukana oleva journalismin huippuosaaja, joka kouluttaa, […]

Lue lisää

14.11.2023

Kaurialan lukion avoimet ovet ke 15.11.

Tervetuloa tutustumaan Kaurialan lukioon ke 15.11. klo 9-11. Ovet ovat avoimet ysiluokkalaisille. Ilmoittautuminen etukäteen Elina Torkko-Hiedolle (elina.torkko-hieto@kktavastia.fi).

Lue lisää

9.11.2023

Kaurialan lukion syksyn 2023 ylioppilaat

Syksyn 2023 ylioppilaskirjoitusten tulokset on julkaistu. Lämpimät onnittelut kaikille uusille ylioppilaille! Ansalahti Veera Carpelan Elanor Heinonen Neea Hulkkonen Emma Juhela […]

Lue lisää

9.11.2023