Tietotekniikkalaitteet oppitunnilla

Opettajan velvollisuus on puuttua tilanteisiin, joissa laitteiden käyttö aiheuttaa häiriötä oppitunneilla. Kännykät pidetään äänettömällä, ilman värinää ja poissa näkyvistä. Älypuhelimien käyttö on kuitenkin sallittu opettajan ohjeistuksen mukaisesti tietyissä tehtävässä tai tilanteessa. Tärkeistä puheluista oppitunnin aikana sovitaan etukäteen opettajan kanssa. Tablettien ja tietokoneiden käyttö opetuksessa on sallittu eKirjaa käytettäessä ja muistiinpanoja laadittaessa.

Opiskelijoiden tietotekniikkalaitteet

Lukiotutkinto on digitalisoitunut ja edellyttää tietotekniikan käyttöä opiskelussa. Ylioppilaskirjoitukset ovat siirtyneet sähköisiksi. Sähköisten yo-kokeiden vaatimuksia esitellään YTL:n sivulla https://digabi.fi/

On tärkeää, että jokaisella aloittavalla lukion opiskelijalla on käytössään jokin päätelaite (ei älypuhelin) opiskelua varten. Opiskelijoita velvoitetaan ottamaan tietokone/päätelaite mukaan oppitunneille. Päätelaitteeksi soveltuu parhaiten kannettava tietokone.

Tämän hetken tiedon mukaan ylioppilaskirjoitukset voidaan tehdä ainakin tällä hetkellä viisi vuotta vanhalla kannettavalla tietokoneella. Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan ylioppilaskirjoitusten takia ei kuitenkaan tarvitse hankkia opiskeluun nimenomaan kannettavaa tietokonetta, vaan opiskeluun kannattaa hankkia itse opiskelua parhaiten palveleva laite. Ylioppilaskirjoituksiin jokainen opiskelija tuo oman kannettavan mukanaan.

Laitehankinnoista aloittaville opiskelijoille 2018 versio

IT-Apua

Linkkejä abitin ja sähköisten ohjelmien käyttöön
Kuvan muokkaaminen GIMPIN avulla
Kuvan tuominen ohjelmaan leikepöydältä
Kuvan muokkaaminen Pintan avulla
Kuvan tallentaminen työpöydälle (GIMP ja Pinta)
Video abittitikun laatimiseen Turun klassisen lukion sivuilta

Hämeenlinnan lyseon lukio

Hattelmalantie 6, G-rakennus
13100 Hämeenlinna

rehtori Pieta Tukkimäki-Hildén
puh. 040 749 3843

apulaisrehtori Tiina Kivinen
puh. 040 500 8913

Kanslia, puh. 050 509 0757

etunimi.sukunimi@kktavastia.fi

© 2021 Koulutuskuntayhtymä Tavastia